Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 15 september 2010

Vad är det för skillnad mellan C och S i vår kommun?

En sorts fejkad valdebatt har centern och socialdemokraterna i vår kommun haft inför varje val så länge som jag kan minnas det. Av någon anledning just i Gärdslösa IOGT- lokal. En ganska meningslös debatt för att skillnaden mellan dom båda partierna här i vår kommun har varit högst minimal. Man måste riktigt leta efter skillnaderna för att finna några.

Centern har för det mesta regerat och S har hakat på. För socialdemokraterna har det inneburit några välarvoderade viceordförandeposter som dom annars inte skulle ha fått.

För syns skull vill centern ha det att se ut som om socialdemokraterna år oppositionspartiet i kommunen medan det i själva verket är Ölandspartiet. Kommunens "sossar" brukar nämligen vara lite mer lätthanterliga när valet är över, medan ölandspartisterna är de verkliga utmanarna. Det var kanske delvis också därför som centerpartisterna fegade ur från valduellen mot det utmanande Öp-laget. Istället har C med kort varsel ordnat och bekostat (med lokalhyra, förtäring och annonsering) en debatt mot enbart S, för att få det att se ut som om huvudskillnaden i kommunvalet står mellan centern och socialdemokraterna, när den istället står mellan det regerande centerpartiet och Ölandspartiet i opposition.

Jag var en av de få i publiken som inte antingen var centerpolitiker eller s-politiker eller nära anhörig till någon sådan.

Debattanterna var Lisbeth Lennartsson (c) och Ilko Corkovic (s). Moderatorn Tomas Yngvesson (c) gjorde från början klart att efter kaffet skulle publiken få möjlighet att ställa frågor, men endast en fråga var.

Lisbeth inledde med en lång och mångordig redogörelse över alltings förträffliga tillstånd i vår kommun och att allt annat bara var missförstånd. Något annat var väl inte väntat från hennes sida.

När det sedan blev Ilkos tur lät det nästan som om han läste upp ur Ölandspartiets valmanifest med endast några små redaktionella omskrivningar. Ända tills han kom till punkten om det bästa sättet att få fram fler arbetstillfällen, där skiljde det sig. Där framhävde nämligen Ilko turismens roll på ett något överdrivet sätt. Vi i Ölandspartiet tycker att det viktigaste är att få fram fler arbetstillfällen som inte bara är säsongsbetonade. Ilko höll sedan något som lät som en brandtal för Rällaskogen men som dock slutade med att Ekerum ändå borde få komma in och exploatera delar av skogen. Där är vi inte heller överens med honom.

Efter kaffet passade jag på att fråga de båda debattanterna om de verkligen trodde att det fanns någon pensionär som skulle vara beredd att betala tre och en halv miljon för en av de lägenheter som Borgholm Energi skulle bygga ovanpå den nya vårdcentralen i kvarteret Resedan och om man insåg vilken risk det innebär att kommunen går i borgen med 55 miljoner för bygget av dessa tjugofyra lägenheter. Lisbeth insåg inte ens att det fanns någon risk och båda tyckte att det var rätt av kommunen att gå i borgen.

Vilket bekräftade att skillnaden mellan C och S i vår kommun fortfarande inte är så stor när det verkligen gäller, utan den är mer av kosmetisk natur.

För den som vill ha förändring är Ölandspartiet det enda alternativet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar