Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 4 september 2010

Lyckad samtalskväll i Gärdslösa


Så kom då kvällen i Gärdslösa som många sett fram emot. Som inte blev den duell mellan tremannalag från centern respektive utmanarna Ölandspartiet som det från början var överenskommet, men nog så väl - om inte bättre - blev en samtalskväll om de stora utmaningarna som Borgholms kommun står inför.

Efter inledning av kvällens moderator Göran O T Dahlberg - som tyckte det var fegt av dom tre centerpartisterna att dra sig ur duellen, att den rikspolitiska debatten nu var uttjatad och att det bra att det fanns ett parti som vårt - så kunde Bodil Rosengen, Stefan Olof Lundgren och jag presentera vad vi ansåg vara viktiga utmaningar att ta itu med. Att 27,9 % av kommunens befolkning är 65 år eller äldre blir inte bättre av att samma andel på norra Öland är drygt 35 %. Hur ska alla dessa äldre kunna få sina behov av hjälp och omsorg tillgodosedda när den dagen kommer? Hur ska vi få ordning på kommunens ekonomi så att vi då inte står helt utan medel? Hur ska vi få yngre att vilja bo i kommunen? Hur kan vi locka hit barnfamiljer? Var vill dom bo och vilken service är en förutsättning? Ligger det i detta sammanhang en utmaning i att värna om särskilt attraktiva naturmiljöer och lokal demokrati?





Sedan gavs ordet fritt och alla som ville kunde komma till tals under den närmaste timmen - och det gjorde dom flesta. Härligt att detta kunde ske i positiv anda och utan minsta partikäbbel, trots att det fanns en och annan från olika partier närvarande. De flesta verkade överens om det mesta.

Därefter blev det dags för den efterlängtade höjdpunkten - öländska kroppkakor med dom rätta tillbehören och mjölk att dricka - medan samtalen om dom kommunens stora frågor fick fortsätta gruppvis kring borden.

Sedan blev gemensam uppsummering av vad som hade sagts. Det fanns en enighet om att dom mindre skolorna behövs och måste få finnas. Flera inflyttade deltagare kunde vittna om att hade det inte varit för möjligheten att bo i lantlig miljö så hade dom aldrig flyttat till kommunen. Det behövs också arbetstillfällen för att folk ska flytta till vår kommun. Ölands Näringslivskontor har misslyckats med sin uppgift och ligger lämpligt till för kommande besparingsåtgärder.

Tanken att det kunde vara dags igen för ett riktigt mejeri i landets "kotätaste" kommun väckte genast gehör. Någon ansåg att det nya mejeriet ska ligga på den lediga "triangeln" i korsningen av väg 136 och norra utfarten från Borgholm.

Det handlar om att skaffa åretruntsysselsättning och inte säsongsarbete. Många permanenta arbetstillfällen går att skapa inom äldreomsorg och vård, och där måste dom som så önskar kunna få heltidstjänst så att det går att leva på lönen. Fler manliga anställda, liksom nödvändig kompetensutveckling, kan ge omsorgen högre status och högre lön. Det varnades för att bygga seniorbostäder i Borgholm som är så dyra att våra pensionärer inte har råd att bo där.

För oss i Ölandspartiet som arrangerade kvällen blev det mycket att ta till oss för vårt fortsatta arbete.

Vid det avslutande kaffet var det flera som tyckte att den här kvällen borde ha en årlig uppföljning, och det håller jag med om. Dom här frågorna är lika viktiga att ta upp på detta sätt även när det inte är valår!

Till sist ska nämnas att Göran OT - som ledde samtalen på ett som vanligt utmärkt sätt - i sin inledning gjorde ett avslöjande för oss. Vi som var där var dom första som fick veta att den som ska inviga årets Skördefest blir John Pohlman.

Slutligen vill jag även i denna blogg rikta ett tack till dom som sponsrat oss med rikligt med öländska kroppkakor, kaffe och något gott till kaffet, allt tillverkat inom kommunen på inhemska råvaror (bortsett från de ekologiskt odlade kaffebönorna som kommer från Afrika). Stort tack således till Ölandskroppkakan, Nya Conditoriet och Böda Kafferosteri. Det känns skönt med stöd från det lokala näringslivet!

Tack än en gång Göran OT Dahlberg som ställde upp och bidrog till att kvällen blev så bra och kom resande ända från grannkommunen utan att ens ha vett att ta betalt!

Och tack alla ni andra som kom och var med och visade ert intresse för vår kommuns framtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar