Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 10 september 2010

Stina-Clara förgyllde kväll i Pratbaren

Igår hade hade vi en mycket välbesökt cafékväll på Jätten Tings gata i Köpingsvik. Det var i det närmaste knökafullt i Pratbaren när vi hade Stina-Clara Hjulström som gästpratare. Stina-Clara bjöd frikostigt på anekdoter från sin tid som distriktsköterska på Öland, när hon bodde i prästgården i Löt, varvat med det allvar som kontakten med hjälpbehövande äldre innebär, i synnerhet när det handlar om demens.

Det var på den tiden som hennes tankar om en verksamhet i klockargården föddes.

Numera har Stina-Clara fullt upp att göra som ordförande i Demensförbundet. Med arbetsplats i Stockholm och bosatt i vår kommun blir det många och långa pendlarresor för henne. Till oss kom hon direkt från en intervju med Sveriges Radio med anledning av en vårdskandal på ett demensboende i Norrland där vårdtagarna hållits inlåsta på sina rum p g a personalbrist.

På en demensavdelning bör det inte finnas fler än åtta boende slog Stina-Clara fast, och den ska vara bemannad med minst tre personer dagtid. Redan där brister demensvården i Borgholms kommun, kunde vi konstatera.

Egentligen skulle vi ha "presentat" Stina-Clara med blommor eller något annat för hennes medverkan, men det hade vi förstås inte kommit ihåg under dagens förberedelser. Istället blev det hon som hade presenter med till oss.

Tack Stina-Clara för en givande och intressant kväll!

Någon socialchef kom inte den kvällen. Lisa Källén låg hemma ordentligt förkyld. Synd, för det hade inte skadat om hon hade fått lyssna lite på Stina-Clara. Demensvården måste förbättras i Borgholms kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar