Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 9 september 2010

Oförskämt och nedlåtande mot Bodil och Ölandspartiet. Hot mot demokratin


Det är egentligen väldigt få kommunalpolitiska debatter som ordnas före valet. Månaden före valet pumpas medborgarna fulla med debatter i olika rikspolitiska ämnen i dom olika radio- och TV-kanalerna alltifrån vem som ska styra Sverige till om vi ska behålla femtioöringarna eller ej. T o m på lokaltidningarnas insändarsidor ägnar sig alltför många lokalpolitiker åt rikspolitiskt käbbel.

De mera nära frågorna som berör hur vi ska det i vår egen omgivning och tryggheten i vår vardag, d v s kommunpolitiken, kommer alltför mycket bort i sammanhanget. Så vid de få tillfällen som det förekommer lokala debatter i olika frågor är det naturligtvis viktigt att alla lokala partier får vara med. Inte minst för den som vill lyssna på debatten och veta var alla står.

Undantaget är naturligtvis valdueller, eftersom en duell endast kan ske mellan två parter, utmanare och utmanade (ofta makthavare), annars är det ingen duell.

Till den debatt med utfrågning av dom olika partierna som skulle hållas i Källa nu i tisdags hade Bodil Rosengren utsetts att företräda oss i Ölandspartiet. Vi väntade bara på inbjudan, men när ingen kom, så påtalade Bodil detta (samt att hon var utsedd att representera Ölandspartiet) i ett mejl till sekreteraren i de båda pensionärsföreningarna norra Öland som skulle arrangera debatten. Svaret blev ett snorkigt meddelande att det fanns ett ett beslut att inbjuda samtliga partier i Borgholms kommunfullmäktige som är med i Sveriges riksdag!

Självfallet blev vi upprörda av detta svar, som var extra märkligt som det i inbjudan till pensionärsföreningarnas medlemmar påtalats att endast lokalpolitiska frågor skulle diskuteras och inte sånt som t ex pensionernas storlek och skatteavdrag.

Pensionärsföreningarnas medlemmar skulle således undanhållas från vad ett av partierna i kommunfullmäktige ansåg i just lokalpolitiska frågor genom att Ölandspartiet inte fick vara med!

Ett hot mot demokratin som borde påtalas för pressen, ansåg Bodil, och så fick det bli!

För att lämna en möjlighet öppen skrev jag mejl till vederbörande ansvarig i pensionärsföreningarna och undrade om det inte kunde röra sig om ett missförstånd och att tillade försynt att det inte borde vara så svårt att ordna en stol på podiet även till Bodil. Beskedet jag då fick var detta:

Belutet är fattat i föreningsdemokratisk anda. Ändring fordrar nytt styrelsebeslut.
Enligt min åsikt behövs ej detta utan vårt beslut skall stå fast!
Claes Lindemark
vice ordförande


Vad denne Claes Lindemark är för en gammal stöt vet jag inte, men hans syn på demokrati betackar jag mig för. Pensionärsföreningarna får ekonomiskt stöd från kommunen och därav följer att de i sina styrelser har att följa dom demokratiska spelregler som gäller i alla kommuner, d v s att partier inte får särbehandlas.

Att det nästlat sig in alldeles för många politiker i pensionärsföreningarnas styrelser har jag fått klart för mig. Dom tror tydligen att dom kan gynna sina egna partier genom att utestänga andra. I det här fallet var det nog en allvarlig missbedömning. Bodil Rosengren är inte bara en utmärkt företrädare för Ölandspartiet, hon är också en synnerligen kompetent person som med sitt brinnande engagemang kan driva frågor av största betydelse för kommuns pensionärer. Jag tror att många av de pensionärer som kom till partiutfrågningen i Källa gärna hade velat träffa Bodil och nu är ganska irriterade på sina föreningsstyrelser.

Partiutfrågningen i Källa skulle ledas av en viss Roland Larsson (c), som tidigare varit kommunalråd i Borgholms kommun. Att han låg bakom beslutet att stänga ute Ölandspartiet är jag tämligen övertygad om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar