Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 13 december 2013

Ivars härjningar


I går dök stormen Ivar upp. Den kom virvlande in från väster under kvällen och vände under natten upp och ned på halva Norrland. Lyckligtvis vred sig inte Ivar ner mot våra breddgrader. 
Vi har ju tidigare haft en Ivar här som härjade med oss i över två årtionden. Kommunalrådet Ivar Nilsson (c) styrde med järnhand över Borgholms kommun på 1970- och 80-talet. Med ständigt stöd av moderatpolitikern Thorsten Björneke (som var ordförande i byggnadsnämnden) fick han alltid igenom sin vilja i kommunfullmäktige. Det var inte lönt för någon att sticka upp, för Ivar var duktig på att se till att sådant straffade sig. Ivar hade långt minne. 
Till skillnad mot andra medborgare behövde inte Ivar söka bygglov när han satte upp en massa hus för uthyrning på mark som han kommit över på tvivelaktiga grunder. Det gick Thorsten i god för. Å andra sidan kunde Thorsten ostört under många år ägna sig åt markaffärer i kommunen som idag skulle ha blivit jätteskandaler i Uppdrag Granskning, men som lokaljournalister på den tiden inte vågade skriva om. Jag var på den tiden rätt så ensam på Öland om att försöka sätta dessa minst sagt ljusskygga affärer under lupp, affärer som handlade om enorma belopp. När åklagare till slut började nysta i det hela var det med nöd och näppe att inte Thorsten hamnade i fängelse. 
Ivar och Thorsten höll tjänstemännen kort och bestämde helt och hållet själva, d v s Ivar bestämde om allt i Borgholms stadshus, t o m om mönstret på toalettpappersrullarna har det sagts. När Ivar sagt sitt så var det bara på det viset!
Dagens kommunalråd Lisbeth Lögnartsson (c) får inte lika lätt igenom allt hon vill. När det går henne emot i Borgholms stadshus blir hon tjurig som ett litet bortskämt barn som absolut vill ha en glass i snabbköpskön och gallskriker tills föräldern ger med sig. Men i kommunalrådets fall är det inte alltid att det hjälper. 
Skönt hur som helt att vi slapp undan den nye Ivars härjningar.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar