Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 3 december 2013

Ölands historiska museum till Borgholm! Kommunägda Kronomagasinet ett bra val som borde vara redo!


Det är nu över ett år sedan som länsantikvarie Kjell-Håkan Arnell på Länsstyrelsen i Kalmar presenterade ett väl genomarbetat femtiosidigt dokument med förslag på att inrätta ett öländskt historiskt museum med ett samlat grepp på den öländska historien - som idag saknas - och med plats för många av de historiska fynd som idag förvaras utanför Ölands gränser!
 
Ett slags filial till Länsmuséet i Kalmar eller kanske rent av till Statens Historiska Museum i Stockholm.
Finansieringen är inte tänkt att belasta ölandskommunernas ekonomi på något sätt. Däremot skulle museet - öppet året runt - vara ett viktigt dragplåster för den öländska besöksnäringen. I synnerhet om den får en lätt tillgänglig lokalisering som t ex i Borgholm.  
Arnell har bollat frågan vidare till ölandskommunerna, kanske med viss tanke på att Borgholms kommun står som ägare till både Kronomagasinet och Vasahuset, som båda nämns i utredningen som tänkbara byggnader för ett sådant muséum. 
Kronomagasinet står just nu helt oanvänt och utan någon tänkbar användare medan Vasahuset disponeras av Ölands kulturminnesförening som förråd till Borgholms stadsmuseum, vilket inte riktigt är samma sak, ty där handlar det huvudsakligen om Borgholms stads historia (som ännu inte har blivit 200 år) och inte om Öland som helhet.. 
Bästa kommunledning, slå till snabbt och erbjud Kronomagasinet som lokal för Ölands Historiska Museum! Så att en tydlig lokalisering i Borgholms kommun finns redan nu, Annars finns det risk att det hamnar någonstans i grannkommunen.
 
Det vore inte fel om Borgholms kommun för en gångs skull visade framfötterna

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar