Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 2 december 2013

Pressdöden har börjat på Borgholms "Flit Strit"


Dom stora världsmetropolerna har ofta egna "tidningsgator", där redaktionerna ligger samlade. London har sin Flit strit (stavas "Fleet Street", Oslo har sin Akers gate och Borgholm har sin Västra Kyrkogatan. På den sistanämnda gatan har sedan många år tillbaka Ölandsbladet, Barometerns lokalredaktion och Östra Smålands lokalredaktion huserat och på sin tid - på nittonhundratalet - även Ölands radio och ett skyltfönster med Kommunal information i form av "väggtidningar".
På senare år har de tre stora lokala tidningsdrakarna Ölandsbladet, Barometern och - som den numera heter - Östran kommit att få samma ägare. Synnerligen olyckligt som jag tidigare har skrivit. Alla tre trycks nu i Karlskrona och ägarna bestämde sig i våras för att minska antalet lokalredaktioner. 
Östrans redaktion vid Borgholm har nu packat ihop och idag stängdes den för gott. Tidningen som haft en självständigt arbetande lokalredaktör i Borgholm står nu utan egen bevakning av Borgholms kommun.
För att tidningsläsare ska få en mångsidig bild av lokala händelser är det ofta bra om man har tillgång till olika tidningar. T ex så är det bara Östran som har skrivit om vilka advokatkostnader som kommunen har fått för att några stollar ville hindra mig från att filma och direktsända kommunfullmäktiges offentliga möten och kasta ut en folkvald ledamot från mötena, d v s anlita advokat för att försöka få stöd för något så dödfött! 
Dom andra tidningarna har valt att helt tiga still om detta avslöjande.

Det här bara ett exempel. Det finns det väldigt många fler av. Sen har det varierat med vilken tidning som kommer med dom stora avslöjandena.
Så nog skulle det behövas tre tidningsredaktioner i Borgholm  - om sanningen ska fram! 
Det har nu blivit ödsligare på Västra Kyrkogatan utan Östrans lokalredaktion och med minskad nyhetsmångfald kommer kyligare vindar svepa fram över Borgholm. 
Själv kommer jag göra vad jag kan för att sanningen om hur det går till i vår kommun kommer till allmänhetens känndedom oavsett i vilken utsträckning dom kvarvarande tidningsredaktionerna vill skriva om det. Kommunens medborgare har rätt att få veta!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar