Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 1 december 2013

Tankar från måndagens kommunfullmäktigemöte IX: Bredband på fel spår


Bredband är oerhört viktigt och borde kunna betraktas som en kommunal service som möjliggör för många att arbeta hemifrån, även om man skulle bo ute på landet. 
Naturligtvis beroende på vad man arbetar med. 
Men en av de saker som verkligen kan ge fler sysselsättningstillfällen året runt i vår kommun är just bredband. 
Att se till att få till stånd fungerande bredband i hela kommunen kan därför ses som ett kommunalt ansvar, i varje fall om kommunen ska utvecklas framåt. Med fler arbetstillfällen och ökad inflyttning istället för nuvarande kräftgång. 
Synnerligen olyckligt var därför att kommunfullmäktige i måndags beslutade teckna ett avtal med Telia som hindrar kommunen från att själv ta ansvar för att vi får en bra bredbandsutbyggnad i hela Borgholms kommun. Avtalet innebär att kommunen blir tvungen att sitta med armarna i kors medan operatörerna som bygger bredband kan få inskränka bredbandsutbyggnaden till de mest lönsamma orterna. 
Vi känner ju redan till Telias bristande moral när man på en del håll i Sverige lagt ner det fasta telefonnätet utan att det finns täckning för fungerande mobiltelefoni och vi har i gott minne Telias snorkiga nonchalans för ett par år sedan i samband med deras dåliga täckning på norra Öland. 
Kommunen hade med största sannolikhet kunnat förhandla sig till ett betydligt bättre avtal om bredbandsutbyggnad utan att frånsäga sig möjligheten att i framtiden att själv kunna göra en insats där det erfordras - och kanske med en annan operatör en Telia. 
I debatten som föregick beslutet var Ilko Corkovic förberedd med bra exempel på bättre avtal och kunde redogöra för hur man valt att göra på ett bättre sätt i andra kommuner. Här borde ledamöterna ha känt sitt ansvar och lyssnat istället för att slå dövörat till och gå in i ett avtal som sätter Borgholms kommun på pottan. 
Hårda partipiskor gjorde att Lisbeth Lögnartssons och Eddie Forsmans linje vann över det sunda förnuftet vid kvällens sista omröstning och den framtida bredbandsutvecklingen i Borgholms kommun står som förlorare. 
Lögnartssonskans och Forsmans prestige var tydligen viktigast. Dom tyckte att dom hade förhandlat fram ett bra avtal med Telia. Det kommer dom nog vad det lider att bli ganska ensamma om att tycka.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar