Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 4 december 2013

Senaste nytt från systerkommunen


I vår fiktiva systerkommun Grönköping någonstans på västgötaslätten fungerar allting lika perfekt som det gör här i Borgholms kommun*, om man får tro nedanstående artikel som jag hämtat ur senaste numret av Grönköpings Veckoblad:
BISTÅNDET KOMMER FRAM
Frkn Susegård är hemtam i u-landsmiljön!
Grönköpings bistånd till v.m.k. tredje världen (den mindre utvecklade tredjedelen) har skapat debatt, sedan det framkommit att delar av pengarna gått till arvoden. Det är dock inget som bekymrar stadens starke man, hr stadsrådet Joel Eriksson (S).
En insinuant artikel i en Skövde-avisa förra månaden ställde frågan, hur mycket av de avsatta biståndspengarna som verkligen kommer fram till de behövande i länder som Siam, Persien och Abessinien. Enligt de s.m.s. framgrävda uppgifterna skall ovan nämnda pengar även räcka till arvode åt stadens biståndsansvariga politiker, frkn Ada A:son Susegård (MP).
Hr stadsrådet Eriksson tar kritiken med ro:
-Grönköping har en stolt historia att hjälpa mindre bemedlade (på kneken) länder. Redan å konung Läspe & Haltes tid skickade stadens borgare kålrötter till de hungrande i konung Håkon (IV) Håkonssons Norge. Vi följer bara en lång tradition inom biståndsarbetet och gör å samma sätt som många regeringar. Administration (vända papper) kostar pengar, och dessutom tror jag, att det finns en risk att ge bort för mycket pengar å en gång.
Hjälp å plats!
Även frkn Susegård har svårt att förstå kritiken. Å en knastrig telefonlinje försvarar hon systemet med biståndspengar till ansvarig personal (hon själv):-Tack vare arvodet har jag de senaste vintrarna kunnat tillbringa ett par månader här i värmen. Pengarna går i det närmaste oavkortade till hotell- & restaurangnäringen här i Siam.
Hr stadsrådet E. anser, att frkn S. gör ett mycket gott arbete, så gott att det rent av kan bli tal om en rejäl höjning av arvodet kommande budgetår.
-Vill det sig riktigt väl, kommer hennes nya arvode att överstiga Grönköpings totala bistånd. I så fall kommer vi att kräva in överskjutande del från mottagarländerna, vilka då s.m.s. hastigt och lustigt blir givarländer, vilket borde stärka deras självförtroende.
-Dessutom tror jag faktiskt, att de styrande i t.ex. Ceylon ser positivt å att vi premierar kvinnolöner här i Grönköping, konkluderar hr Eriksson.
Det verkar som om man i systerkommunen använder sig av en äldre geografibok. Siam heter idag Thailand. Ceylon heter Sri Lanka, och Abbesinien heter Ethiopien
*) Obs! För undvikande av missförstånd och att Lennartsonskan m fl börjar slå sig för bröstet är det kanske bäst att tillägga att det där med att fungera perfekt var ironiskt menat.
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar