MEST LÄST PÅ BLOGGEN I APRIL - skrålla ner i vänsterspalten!


SPRID GÄRNA VIDARE!
Tips till dig som tycker att något visst av mina inlägg är lite extra och vill sprida det vidare:
Under varje inlägg finns en liten rad med olika symboler, däribland   f acebooksymbolen. Klickar du på den så kan du dela just DET inlägget med alla dina facebookvänner som i sin tur kan sprida vidare!

torsdag 9 juni 2016

Jättebra, men parker måste SKÖTAS också!

Knappt har jag hunnit skriva här på bloggen om att Karlskrona har vad Borgholm saknar - nämligen välskötta parker- förrän vi kan läsa följande i Ölandsbladet (hämtat från nätupplagan):
Nya träd i Societetsparken
BORGHOLM 

Rolf Nilsson, Per-Jakob Wiberg, Kajsa Sjögren och Leo Eriksson i Borgholms Nya Planteringskommitté har låtit plantera flera nya träd och buskar i Societetsparken i Borgholm.

Rolf Nilsson, Per-Jakob Wiberg, Kajsa Sjögren och Leo Eriksson i Borgholms Nya Planteringskommitté har låtit plantera flera nya träd och buskar i Societetsparken i Borgholm.
FOTO: 
Borgholms Nya Planteringskommitté, BNP, bidrar till att försköna Borgholms gator, parker och planteringar. Den senaste satsningen är Societetsparken.Gamla Planteringskommittén i Borgholm bildades på 1870-talet. Med privata medel och del av vinsten hos Spritvarubolaget kunde det planteras träd och buskar för trivseln i staden. På 1940-talet upphörde planteringskommittén och fritidsnämnden tog över.
60 år senare bildades Borgholms Nya Planteringskommitté. I styrelsen ingår Kajsa Sjögren, Per-Jakob Wiberg, Rolf Nilsson och Leo Eriksson.
– Jag hade en släkting i Amerika som ville skänka pengar, säger Leo Eriksson.
Sedan dess har det varit ett aktivt arbete med att försköna Borgholm. Landskapsarkitekt har anlitats som hjälpt till med kloka växtval.
Den senaste satsningen är i Societetsparken där ett 15-tal träd har planterats de senaste åren, bland annat ett tulpanträd. Även en och annan buske har tillkommit. I parken växer olika sorters träd i varierande storlekar.
– Det fanns en idé att Societetsparken skulle vara ett arboretum, säger Leo Eriksson.
Nytillskotten för i år är bärapel, näsduksträd, gudaträd, kinesträd, syrén samt doftschersmin och perukbuske.
Rabatterna med perenner i närheten av den nyrenoverade dammen får varje år nya blomplantor.
För tillfället finns inga bestämda planer men styrelsen kastar blickar mot Bäckmans park där det kan tänkas kompletteras lite.         
Jättebra att det planteras träd i Borgholms parker - och nya och spännande träd är det ju också. Och där gör Nya Planteringskommittén en välgärning med skänkta medel. 
Men parkerna måste skötas också och där har kommunen lagt ansvaret på Borgholm Energi. Tror faktiskt inte att det är det bästa. Med BEAB som "trädgårdsmästare" har stadens parker blivit tämligen vanskötta genom åren.
Och Societetsparken är nog inte det värsta exemplet. Kan man se något mer trist och fantasilöst i den vägen än Norra och Södra parken längs med Tullgatan. 
Den enda ljuspunkten i sistnämnda park är väl Globen som byter skepnad alltefter säsong. Nu senast med vitlöksutstyrsel under Öland spirar. Vill gärna ge en eloge till den som har gett den länge så tråkiga globen ett nytt och omväxlande liv! 
Globen i Borgholm har fått nytt liv
Och så till slut ett litet enkelt önskemål: Att det sätts upp små skyltar som förklarar vad det är för ovanliga träd som man har framför sig i stadens parker. Alla är ju inte fena på att särskilja näsduksträd, gudaträd, kinesträd och tulpanträd (i vart fall kinappast när träden inte blommar) men är kanske ändå nyfikna att få veta.
Plats för kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar