Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 19 juni 2016

Titta här! Eget vatten på Öland om vi vill.

Titta här! 
Var idag runt och såg hur vattnet flöt och forsade i vattendragen från det öländska mittlandet ut mot Östersjön. Vatten som vi i stor utsträckning istället skulle kunna ta tillvara och använda oss av. Vatten som idag rinner ut i Östersjön till ingen nytta. Massor av vatten från de senaste dagarnas välkomna regnande som kommer att rinna ut i havet.
Siverbäcken i Norra Gärdslösa på väg mot Östersjön
  
Bäck genom Bägby på väg neråt Östersjön

Bäcken genom Folkeslunda ner mot sjön
  
Bäcken från skogen ner mellan Norra och Södra Bäck...

... som kanal genom Runsten ner mot Östersjön

Bäcken under Pelna Bro tappar mycket vatten direkt ut till Östersjön och utgör samtidigt kommungräns i söder. Kalvarna (överst t v) har fri tillgång till dricksvatten i bäcken.
Grindmossen vid Vanserums malm har restaurerats och ger en fingervisning om hur man skulle kunna göra med våra mossar i Mittlandsskogen. Detta skulle sannolikt vara både det mest hållbara, enklaste och mest naturliga sättet att lösa vattenfrågan på mellersta Öland och för Borgholms kommun.
Grindmossen
Så nog kan vi ha eget vatten på Öland om vi vill. Men det är väl lite "flashigare" med egna avsaltningsverk. Och mera pampigt att få inviga.
Foto (samtliga tagna idag den 19 juni): Per Lublin

3 kommentarer: