Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 4 juni 2016

Kvällsmöte i Löttorp. Hoppas att det nu äntligen ska göras verkstad på norra Öland! Och att dom politiker som var med lyssnade på vad folk hade att säga!

I onsdags var allmänheten bjuden av "Borgholms kommun" till fika och chans att påverka utvecklingen av Löttorps samhälle  på ett kvällsmöte i Löttorps bygdegård. Tyvärr var jag förhindrad* att vara med och lyssna på vad Löttorpsborna hade att säga. Hade gärna velat höra deras synpunkter i nuläget.
I annonsen till mötet hette det bl a att utgångspunkten skulle vara "slutsatserna som sammanställdes av beredningsgruppen för norra Öland". Jojo, det låter.
Det har snart gått ett år sedan beredningsgruppen sammanställde slutsatserna till ett förslag till åtgärdspaket. I höstas beslutade kommunfullmäktige att åtgärdspaketet skulle genomföras och lade därmed ett ansvar på kommunstyrelsen och övriga berörda att så också skulle ske.
Men hittills är det i stort sett bara elljusspåret i Löttorp som blivit verklighet av det hela och i det fallet är det knappast kommunstyrelsen som kan ta åt sig äran utan istället ideella krafter på norra Öland som tillsammans har gjort elljusspåret möjligt. Kommunen har visserligen bidraget med en slant men inte mer. 
Skillnad är det i Borgholm, där det har lagts ner miljontals av kommunala skattemedel på än det ena, än det andra utan att några ideella krafter har behövt medverka. Många gånger meningslösa projekt, som t ex att för dyra pengar förvandla torget till en steril stenöken, där pricken över i-et ska bli fem stora hundskitar framför kyrkan, förfärdigade av en skulptör i Kalmar. 
Roligt att mötet i Löttorp trots allt  - enligt vad man idag kan läsa i Ölandsbladet - blev välbesökt. Får nu bara hoppas att det ska leda till att kommunstyrelsen äntligen får ändan ur vagnen och ser till att det nu äntligen ska göras verkstad på norra Öland! Och att dom politiker som var med på mötet lyssnade på vad folk där uppe hade att säga! Så hoppas det nu blir som folk vill ha och inget annat!
*) Fotnot: Var tvungen att vara med på något annat som kolliderade i tiden.

2 kommentarer:

  1. Hm.. "hundskitarna" har vi vanliga dödliga ju inte sett ännu - det kan ju bli bra. Vad beträffar miljonerna, har jag hört talas om att en del av dem var en gåva eller arv. En sak står dock klar i detta jubileumsår - inre hamnen har blivit en pärla för promenader, musik och mat och en fröjd för ögat, den boendes såväl som den besökandes. Kudos till alla inblandade!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Clas!

      Med dom pengarna hade det varit skam om det inte hade blivit fint i inre hamnen, därom kan vi väl vara överens.

      En del av miljonerna till torget var ett arv som var menat att kommunen skulle få använda till minne av ett par USA-emigranter från norra Öland som inte hade någon som helst koppling till Borgholms stad och till glädje för deras hembygd. Kan knappast tyckas att pengarna användes i enlighet med testators vilja.

      Radera