NÄSTA DIREKTSÄNDNINGAR från Stadshuset i Borgholm blir:
 • Från SOCIALNÄMNDEN måndag den 20/11 med start kl 9. Ärendelista med handlingar. Öppet för allmänheten att närvara som åhörare under första delen av mötet. Kan följas HÄR från kl 9
 • från KOMMUNFULLMÄKTIGE samma kväll måndag den 20/11 med start kl 18: Debatt och beslut om kommunstyrelsens budgetförslag och taxeförslag inför 2018. Kallelse med övriga ärenden. Öppet för allmänheten att närvara under hela mötet. Kan följas HÄR från kl 18
 • från KOMMUNSTYRELSEN tisdag den 21/11 med start kl 13. Ärendelista med handlingar. Öppet för allmänheten att närvara under hela mötet. Kan följas HÄR från kl 13
 • från SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN torsdag den 30/11 med start kl 9. Öppet för allmänheten att närvara som åhörare under första delen av mötet. Kan följas HÄR från kl 9
SPRID GÄRNA VIDARE!
Tips till dig som tycker att något visst av blogginläggen är lite extra och vill sprida det vidare:
Under varje inlägg finns en liten rad med olika symboler, däribland facebook-symbolen. Klickar du på den så kan du dela just det inlägget med alla dina facebookvänner som i sin tur kan sprida vidare!

söndag 12 juni 2016

Lite väl girigt

För en tid sedan blev jag av en av Runstensbygdens eldsjälar - en medborgare som någon gång borde hedras med att utnämnas till Årets ölänning - ombedd att ta en titt på Bjärbybadet.
Förstod inte riktigt då varför jag borde göra det, inte förrän jag i samband med Öland spirar var i Bjärby med bil och tänkte passa på och svänga ner till badet och titta. Det var dock nu inte bara att utan vidare svänga ner. En stor skylt vid nedfarten till sjögatan förkunnade nämligen i hotfulla ordalag att det var förknippat med avgift på ett nog så krångligt sätt via SMS att köra ner till sjön. 
Tveksamt hur detta är förenat med allemansrätten och i vart fall inte särskilt välkomnande.
Föga välkomnande
Närbild
Hur ska t ex de personer göra som inte kan det här med SMS? Ska dom drabbas av en straffavgift på 300 kronor om dom blir "ertappade" på vägen ner till badet? Eller ska dom vara tvungna att gå de 2 kilometrarna ner till badet till fots - och sammaledes åter? 
Att man tar ut en uppställningsavgift för övernattare vid Bjärbybadet är väl rimligt och OK - och så har man ju gjort länge, men att börja ta ut avgift för användande av vägen är väl ändå lite väl girigt, kan man tycka.
Giriga vägrättsinnehavare är ingen bra reklam för Öland som besöksmål! Jag körde naturligtvis inte ner till badet utan vände redan vid skylten i början av sjögatan uppe vid landsvägen. Det var nog inte heller själva badet som man ville att jag skulle ta en titt på utan nyssnämnda skyltning!
Det finns åtskilliga vägar på Öland som är enskilda, betydligt fler än de allmänna vägarna skulle jag tro. Skulle alla dom enskilda vägarna avgiftsbeläggas på detta vis har vi skapat någonting som jag tror att få vill ha.
Jag förstår dom Runstensbor som varit vana att bada vid Bjärby som inte gillar det här!
Foto: Per Lublin 
Plats för kommentarer 

4 kommentarer:

 1. Bra att du tar upp det här! Skriv gärna en insändare till Ölandsbladet också!

  SvaraRadera
 2. Gun-Britt Nyborg12 juni 2016 14:38

  Har skrivit till kommunledningen för att om möjligt få vägägarna att bilda en styrelse för att erhålla vägbidrag och kunna använda innestående bankmedel.Vägen är inte bra! Svaret blev att kommunen inte har med ärendet att göra från Mark och exploatering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bjärbybadet i sig är väl kanske den finaste badstranden på Östra sidan.

   Det verkar dock som att Borgholms kommun inte inser badsträndernas värde.

   Se t ex bara i Köpingsvik, där kommunen har sålt ifrån sig det fina Köpingsbaden - som betytt så oerhört mycket för ortens besöksnäring - till en hårdhänt exploatör som håller och förvandlar det till f-n vete vad. Eller den för många badande och solande borgholmsbor så populära sandbottnade Dovreviken, som var en naturskönt inramad pärla fram till att kommunen lät sälja området till en annan exploatör som förstörde det totalt för dom badande borgholmsborna.

   Behöver jag säga så mycket mer?

   Radera