MEST LÄST PÅ BLOGGEN I APRIL - skrålla ner i vänsterspalten!


SPRID GÄRNA VIDARE!
Tips till dig som tycker att något visst av mina inlägg är lite extra och vill sprida det vidare:
Under varje inlägg finns en liten rad med olika symboler, däribland   f acebooksymbolen. Klickar du på den så kan du dela just DET inlägget med alla dina facebookvänner som i sin tur kan sprida vidare!

tisdag 21 mars 2017

Äntligen webbsändningar i kommunal regi från samtliga nämnder! Socialnämnden sist ut på öppenhetens plan

Någon eller några tongivande i socialnämnden har äntligen insett att det är lika bra att öppna upp för webbsändning även av socialnämndens sammanträden. Av kallelsen till nästa sammanträde - måndag den 27 mars - som blev offentlig igår framgår att sammanträdet ska hållas i KS-rummet i Stadshuset - där en webbkamera står redo - och inte inne i Socialens skrymslen som hittills. 
Och så står det lite tveeggat i början av kallelsen: 
Sammanträdet kommer att webbsändas, ingen annan filmning är tillåten. 
Alldeles utmärkt att sammanträdet direktsänds, men det lilla tillägget att "ingen annan filmning är tillåten" är både onödigt och dumt. Och dessutom olagligt. 
 • Onödigt, därför att det knappast finns någon anledning för vare sig mig eller någon annan att gå dit och filma om direktsänd filmning ändå pågår av den del av sammanträdet som är öppet. 
 • Dumt, därför att det bara står där för att markera prestige. Man vill inte tappa ansiktet som man fånigt nog tror sig göra genom att följa mitt råd och ha sammanträdena i KS-rummet för att kunna filma och direktsända med kommunens nyinskaffade webb-kamera som är uppmonterad där. Här i vänsterspalten på bloggen hade jag under DET HÄNDER I MARS skrivit för måndag den 27 mars:
Socialnämnden ska ha öppet sammanträde på Socialkontoret i Borgholm kl 9. Ska direktsändas.GRATIS att vara där och lyssna *
Så därför ville väl ordföranden Gunilla Johansson (S) och hennes sekreterare Therese Åhlander (S)  som båda står för kallelsen på något sätt markera att det minsann inte var jag som hade något att göra med filmandet och att sammanträdet - som jag skrivit - "ska direktsändas". Även om det naturligtvis indirekt är på det viset. 
 • Olagligt är det naturligtvis att förbjuda filmning av ett möte som är öppet och offentligt, oavsett vem som filmar. Det framgår av den svenska grundlagsfästa offentlighetsprincipen. Enda undantaget är vid domstolsförhandlingar, där det enligt lag är förbud mot all slags fotografering.
När nu inte bara kommunfullmäktiges - utan även såväl kommunstyrelsens som alla nämndernas - sammanträden går ut i webbsänding så kan åtminstone det här vallöftet från nya Ölandspartiet bockas av från att-göra-listan:      
Nu får det beträffande öppenheten istället handla om vad som ska vara öppet eller stängt vid sammanträdena. Och ska Borgholms kommun kännetecknas av öppenhet - som det finns fullmäktigebeslut på - så ska naturligtvis allt som inte är rena sekretessärenden behandlas öppet i samtliga nämnder.
Kolla socialnämndens kallelse med handlingar här och fundera över om det finns någon anledning att något av ärendena ska behövas tas bakom stängda dörrar! Av handlingarna finns det inget som tyder på att något av det som ska avhandlas under mötets stängda del verkligen är av sekretessbelagd natur. Möjligtvis en Lex Sara-utredning som enda undantaget.  
Hur politikerna i nämnden resonerar - t ex ifråga om budgeten, om att anställa konsulter eller om var sammanträdena ska vara och om de ska filmas är väl ändå inget som behöver hemligstämplas! Eller hur? 
Och skulle den tillförordnade socialchefen vilja gå in på omständigheter av personlig art i samband med att hon informerar (Ärende 10), så kunde väl just dom detaljerna tas bakom stängda dörrar på slutet istället för att all hennes information ska hemligstämplas! Eller?
*) Fotnot: Har nu rättat i DET HÄNDER-spalten till vänster att mötet äger rum i Stadshuset
Kommentarer

4 kommentarer:

 1. Borgholms energi, varför går det inte att sända från deras sammanträden. De hanterar stora summor av våra pengar.

  SvaraRadera
 2. Bra fråga!
  Men än så länge har dom inte öppna styrelsesammanträden hos BEAB och därför går det inte att sända därifrån. Men naturligtvis borde BEAB såsom kommunägt företag som har hand om en stor del av dom kommunala verksamheterna i en kommun som enligt kommunfullmäktigesbeslut ska kännetecknas av öppenhet - ha öppna webbsända styrelsesammanträden. Fler sammanträden kan hållas i KS-rummet på Stadshuset där en webbkamera står redo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bestämmer inte ägarna/kommuninvånarna om möten skall vara öppna?

   Radera
  2. Jo så borde det naturligtvis vara! Klok fundering. Skulle vilja föra frågan vidare som en interpellation i kommunfullmäktige.
   Hälsningar
   Per L

   Radera