Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 31 mars 2017

Skavlan i Borgholm

Kom på att jag kanske ska berätta om när hade vi historisk samtalskväll på Strand för ett par veckor sedan. Nämnde ju då en morgon att vi skulle sparka igång igen den kvällen. Men så blev det inte mer skrivet om det. 
Hur som helst så hade vi skapat ett lite annat stuk på samtalskvällen än vi hade på dom historiska samtalskvällarna på Strand förra året. Istället för att en massa människor skulle sitta och trängas kring runda baren och försöka se någonting på en TV-skärm som mer var avsedd för ett normalt vardagsrum, så hade vi valt att flytta det hela till en konferenssal med stor bildduk och rejäl ljudanläggning (där vi slapp tjutande rundgång i mikrofonerna som vi tidigare råkat ut för). Och baren hade hakat på och flyttat till gången utanför konferenslokalen så att det blev nära för de som ville hämta sig ett glas.
Dessutom hade jag kommit mig för att bjuda lite på mig själv och göra en Skavlan-variant på något sorts skandinaviska: en mix mellom svensk och norsk omtrent som Fredrik Skavlan på en litt mer fremgångsfull måte introdusert i TV. Och der satt jeg og Johan von Reis på scen med gester i bekveme stoler og fåtöljer fra Röde Korset i Borgholm.   
Det här med gäster kom verkligen det hela att lyfta.
Johan von Reis (till höger på scenen) och undertecknad med stadens ordningsman under ett halvt århundrade - Johan Söderström - på duken i bakgrunden
Gästen Vera Raun (med mikrofon i handen) berättar om livet i Borgholm när hon var skolflicka på Samrealskolan på 1940-talet och bodde inneboende hos familjen Tegner som drev en konservfabrik på Hantverkargatan. I vit skjorta till höger järnvägsexperten Fredrik Andersson som berättat om när staden fick järnväg. Vid kontrollbordet i bakgrunden: Mairon  Palmqvist och Gia Thörnqvist från arrangörsgruppen
Foto: Eva Finder 
Om - och när - föreställningen kommer att sändas en fredagskväll i TV återstår att se :-). Men ordentligt dokumenterad på film blev den. 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar