Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 14 juni 2014

Dagsfärsk titt i kristallkulan

  
 
Idag är det exakt tre månader fram till valet så sin plats att åter ta en titt i kristallkulan. Dom största förändringarna ser märkligt nog ut att bero på utgången av EU-valet för några veckor sedan. 
Märkligt eftersom EU-politik och kommunens lokala frågor knappt har något alls att göra med varandra. 
Men så här ser det hur som helst ut i kristallkulan just nu:
Socialdemokraterna (S) - som saknar lite av den tuffhet som partiet skulle behöva i Borgholms kommun - ser ut att tappa en av dom åtta platser dom förutspåddes skulle få för en månad sedan. Sju platser ser det i dagsläget ut att bli i nya kommunfullmäktige. 
Moderaterna (M) - som fick ordentligt med stryk i EU-valet - tappar ytterligare två mandat på kommunal nivå och får bara fyra platser i det nya kommunfullmäktige som läget ser ut idag.
Centern (C) står fortfarande och stampar på fem platser i kommunfullmäktige efter valet.
Framtid Ölands (FÖ) har visat styrka genom att klargöra att dom inte tänker ingå i någon blockbildning och återtar den plats som dom tappat vid förra titten i kulan. I nuläget blir det sju platser i nya kommunfullmäktige.
För nya Ölandspartiet (ÖP) är det ingen förändring mot för en månad sedan. Fem plarter i nya kommunfullmäktige efter valet.
Sverigedemokraterna (SD) drar oförtjänt fördel i kommunen av sitt "EU-inträde" kan komma att få hela tre platser i nya kommunfullmäktige.
Miljöpartiet (MP) drar också fördel av sin framgång i EU-valet kommunalt. Ser ut att få ytterligare en plats mot för en månad sedan. Tre platser i kommunfullmäktige efter valet. 
Vänsterpartiet (V) står fortfarande kvar på en plats i det nya kommunfullmäktige.
Kristdemokraterna (KD) och Folkpartiet (FP) går inte att upptäcka i kristallkulan längre. I varje fall inte för någon plats i kommunfullmäktige efter valet 

Vill Du kommentera, klicka här!

1 kommentar:

  1. Efter EU-valet spekulerades det vilt om konsekvenserna av resultatet på hemmaplan. Jag tror inte att man kan dra några lokala slutsatser av valutgången den 25:e maj. Att nästan alla etablerade partier gjorde ett dåligt val är tydligt, samtidigt som resultaten på Öland stämde överens i stort med övriga Sverige.
    Varför lyckades MP, SD och FI då attrahera relativt många väljare? Knappast pga deras lokala kampanjinsatser, då jag under hela EU-valrörelsen inte har sett en enda representant för dessa partier i Borgholms kommun. Jag tror att en röst på SD (och även FI) till stor del var en proteströst. En del väljare vill att Sverige lämnar EU och då står valet mellan V och SD (tidigare även MP). Jag vill inte tro att 11,3 % (490 röster) av väljarna i Borgholms kommun är rasister. Jämför gärna antalet blanka röster 2009 (243) med 2014 (42) - där har vi också en del proteströster som har konkretiserats.
    Jag tror att det kommer bli tätt mellan blocken i september, både lokalt och på riksnivå. Det är mycket möjligt att vi hamnar i en situation där inget block får majoritet i Borgholms kommun och då kan vissa missnöjes- eller protestpartierna komma att få en vågmästarroll. Ideologi spelar mindre roll i kommunpolitik.
    Efter valet kommer vi att behöva en tydlig styrning, helst med en större majoritet för att det ska fungera i fullmäktige. Men ett blocköverskridande samarbete ger inte alltid bra resultat. Under denna mandatperiod gjorde t ex C och S upp om BEAB:s skattefinansierade verksamheter och byggandet av Resedan inklusive borgen på mångmiljonbelopp. Frågan är om kommunen klarar av flera sådana experiment med skattepengar.

    SvaraRadera