Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 15 juni 2014

Våra egna ungdomar brydde sig inte om Youngster, men en hel del kom ändå från övriga Sverige!

"Youngster" (uttalas "jangster") är ett engelskt ord som kan översättas med "barnunge" eller "pojkspoling".
Hur som helst är det också namnet på det som var tänkt att bli ett slags ungdomarnas Almedalsvecka i Borgholm nu i helgen, ett lovvärt initiativ från Ilko Corkovic (s).
Siktet var dock kanske ställt för högt för det stora flertalet av dom två tusen väntade besökarna - som det pratades om innan - uteblev! Vänsterpartiet hade ordnat en stor buss som - med start från Byxelkrok - skulle plocka upp ungdomar från hela norra Öland och skjutsa dem gratis till evenemanget i Borgholm, men ingen ville åka med. Många aktiviteteter som utlovats i programmet var också inställda, förmodligen p g a av inga eller för få deltagare. Själv kunde jag under dom dagar som evenemanget pågick räkna till så mycket som två (!) ungdomar i Borgholms kommun, varav den ena med en förälder som är kommunfullmäktigeledamot.
Resten av besökarna - kanske totalt ett hundratal - bestod av ungdomar från annat håll (de flesta politiskt engagerade i riksdagspartiernas olika ungdomsförbund), arrangörer och utställare, lokala politiker och en del äldre borgholmsbor som ville se vad som försiggick i Societetsparken. Ett par unga besökare hade kommit cyklande hela vägen från Växjö.
Den i Ölandsbladet omnämnda mediadebatten på Youngsterscenen (som var uppställd på gräsplanen nedanför "Restis") mellan representanter för Sveriges Radio, Sveriges Television och Barometern - och där Ölandsbladet var sura för att dom inte fick vara med - lockade ingen större publik. 
Debatten om medias påverkan på politiken mellan Radio Kalmars Tobias Sandblad, Smålandsnytts Lotta Orstadius och Barometerns Anders Enström åhördes av en publik omfattande bl a en kommunalrådskandidat (c) i röd jacka, två lokala s-politiker (närmast kameran), en landstingspolitiker (i vit jacka och rödbruna byxor), en hund och några ungdomspolitiker.
Två paneldebatter mellan ungdomspolitiker från åtta olika ungdomsförbund hölls på scenen (den ena på lördagskvällen, den andra nu mitt på dagen)  och som avslutning en utfrågning av "vuxenpolitiker" om deras syn på arrangemanget och vilka lärdomar det kan ge!
Där var det också en politikerpanel (bestående av "vuxna") och det retade det mig faktiskt lite att det inte fick vara med någon representant från Ölandspartiet med där. Det skylldes på att vi inte är något riksdagsparti. Men vi är trots allt - med 555 röster det fjärde största partiet i värdkommunen och Borgholms kommun har ju ställt upp och pyntat ut en del pengar för det hela. 
Däremot kunde Vänsterpartiet (som bara fick 210 röster i det senaste kommunvalet i Borgholms kommun) ha en representant med i panelen; 
Vänsterpartist från Borgholms kommun i panelen
Denne - Arne Tärnblom - tog också tillfället i akt att prata kommunalpolitik och pratade om "borgare", ett förlegat begrepp som för tankarna till den gamla ståndsriksdagen - som avskaffades på artonhundratalet - med "adel, präster, borgare och bönder". 
Typ ingenting som har med dagens situation att göra, när man i lokalpolitiken måste se saker ur helt andra perspektiv än någon sorts förlegad höger - vänsterskala! Men där hänger den gode Arne uppenbarligen inte med! 
Hursomhelst - trots att Ölandspartiet inte sitter med i Sveriges Riksdag eller ens har sådana ambitioner . så tänker jag presentera några synpunkter på evenemanget och lärdomar av Youngster under veckan som kommer! 
Foto och teckning: Per Lublin

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar