Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 22 juni 2014

    
Oppositionsledaren:

 Dyrbar avslutning på Nyholm!


En del av oss som under årens lopp har kunnat följa Anders Nyholms leverne på kommunens bekostnad är väl inte helt förvånade över Ölandsbladets avslöjande av den storslagna fallskärm som Nyholm före fyllda sextiotvå lyckats landa med. 

Samt att Ölands kommunalförbund låtit sig snuvas.
  
Nyholm har ju alltid haft en osedvanlig förmåga att glida ovanpå. 


En gång i tiden när Borgholms kommun hade bestämt sig för att satsa på en "företagsraggare" så anställdes Anders Nyholm av allsmäktige kommunalrådet Ivar Nilsson till denna syssla, troligen främst av meriten att vara sommarboende i Ivars födelsesocken Bredsättra. Om Nyholm någonsin lyckades ragga några företag till kommunen och därmed skapa nya arbetstillfällen - som meningen var - må vara osagt, men han lyckades i vart fall skapa nya arbetstillfällen på sitt eget kommunavlönade  kontor som med åren kom att växa så att han själv inte behövde utföra något märkbart egentligt arbete och kom att kallas "Mr Doolittle".
  
Så småningom - i en tanke att de båda ölandskommunerna skulle slås ihop -  så slog man ihop vardera kommuns näringslivskontor till en gemensam organisation, Ölands Näringslivskontor, med Anders Nyholm som högt avlönad chef. Och vips så fördubblades antalet tjänstemän i ölandskommunernas "näringslivsverksamhet" mot vad dom tidigare varit totalt!
  
Anders kunde spendera alltmer tid på att resa mellan franska vingårdar på ölandskommunernas bekostnad när han inte svassade förbi på någon mässa som passade bra till för honom. Ölandsbladet var på alerten och avslöjade redan då. Det är tveksamt om någon person på Öland någonsin har haft så bra betalt för att göra så lite som Anders Nyholm! Och detta på dom öländska skattebetalarnas bekostnad!

Så småningom kom det att stå klart för allt fler att Anders Nyholm därutöver var en belastning för den näringslivsutveckling som skulle bedrivas och att saker kom att hamna i stå på grund av honom, i synnerhet när han efter ÖTAB:s konkurs också skulle ha ansvaret för kommunernas "turismverksamhet".
  
Det blev dags att lägga ner Ölands Näringslivskontor och därmed kunde man också ha fått bort Nyholm från lönelistan. Med hans femtio tusen i månaden. D v s om man hade skött saken rätt! 

Men det lyckades dom ansvariga politikerna i Ölands kommunalförbund naturligtvis inte göra! Nyholm tittade lugnt på medan det skrevs ett avgångsavtal som i runda slängar ger sextiotvåårige Anders drygt tusen kronor om dagen om han fortsätter att göra ingenting - och då även formellt ingenting - fram till sin sextiofemårsdag i december 2016.

Anders eget uttalande:

- Jag har inte bett om att få sluta!
  
Men för höge Farao, det har inte heller alla dom gjort som blev arbetslösa när mejeriet lades ner i Borgholm, när Volvofabriken lades ner i Kalmar eller när kommunen gör nedskärningar i omsorgen. Då handlar det om några månaders uppsägningslön och att aktivt söka arbete hos en icke fungerande arbetsförmedling, övergång till fas tre med meningslös sysselsättning för urusel betalning och till slut socialhjälpen fram till den dag som det blir dags att få pension.
  
Varför skulle inte Anders Nyholm - liksom alla andra - få gå till arbetsförmedlingen när hans verksamhet lades ner? Där har politikerna i Ölands kommunalförbund någonting att svara på!


Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!

Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar