Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 11 juni 2014

Fortfarande ingen insyn under takåsen på stadshuset!

Och i ett slutet rum under takåsen på Borgholms stadshus - dit inga andra än vissa tjänstemän och andra speciellt inbjudna personer har tillträde - häckar kommunstyrelsen, detta slutna sällskap på elva politiker från dom sju blockpartierna i kommunfullmäktige (d v s alla andra partier utom Ölandspartiet) som med jämna mellanrum samlas där. 
Kallelsen till deras möten är offentlig - liksom deras knapphändiga protokoll - men vad som egentligen sker därinne, hur man argumenterat och hur diskussionerna har gått får vi inte veta något om.
Det är det som det måste ändras på! Medborgarna måste ha rätt till insyn!
Av kallelsen att döma skulle kommunstyrelsen igår lösa förskolesituationen både i Södvik och i Runsten, dom skulle ta ställning till en bidragsansökan för återuppbyggande av hamnanläggningen vid Sikavarp som stormen Per raserade för några år sedan. Bland annat.
Förr i tiden - när Lillebill Grähs (c) var kommunalråd - hölls det en presskonferens i kommunalrådsrummet efter varje kommunstyrelsemöte, dit pressen var inbjuden och fick träffa representanter från olika partier i kommunstyrelsen och gå igenom vad som förevarit punkt för punkt. Men det avskaffades någon gång efter att Lisbeth Lennartsson tog över kommunalrådsstolen. Nu bjuds inte längre pressen till någon sådan information utan tidningarna får själva försöka ta reda på vad som hänt genom att ringa runt bäst dom gitter. 
I annat fall får man vänta tills protokollet är färdigskrivet och justerat efter en eller ett par veckor. 
Finns det någon bra förklaring till att det är på det här sättet?

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar