Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 3 juni 2014

När striden gick upp i högvarv - då gällde det politikerpensioner!

Nu när ljudet är så bra så måstre ni ta och lyssna på den avslutande stunden vid senaste kommunfullmäktigemötet när striden gick upp i högvarv om politikerpensionen, som är synnerligen orättvist mot andra som blir av med jobbet innan dom fyllt sextiofem och tvingas springa hos arbetsförmedlingen, flytta till en annan del av landet eller hamna i Fas 3 och få skituselt betalt för meningslös sysselsättning eller gå utförsäkrad till socialen, medan politikern efter tolv år med kommunalrådslön kan leva flott på full kommunalrådslön från fyllda femtio till sextiofem och sedan få den vanliga pensionen ograverad. Samtidigt som politikern kan lagra på sig ett ansenligt kapital genom att till exempel ha ett konsultföretag där vederbörande inte tar ut någon lön innan sextiofem och alltså inte behöver få något avdrag på politikerpensionen.
 
I dom kommuner där man har detta system kan politiker få en gräddfil så att det bara skriker om det. Det är det som jag med min motion har velat avskaffa i Borgholms kommun innan det har kommit till tillämpande. Och nog är det i högsta grad på tiden innan Lisbeth Lennartsson efter valet - efter tre mandatperioder som heltidsengagerat kommunalråd - hinner börja plocka ut full politikerpension!
 
Klicka här och lyssna så får ni höra på en minst sagt uppskruvad debatt, där politikerpensionens försvarare var dom som gick på värst och triggade varandra.
Tyvärr förlorade jag omröstningen med röstsiffrorna 18 - 9.  
Dom som tycker det är helt okej att Borgholms kommun ska få försörja en i höst avgående Lisbeth Lennartsson med full politikerpension i elva år fram till sextiofemårsdagen var Stig Bertilsson (c), Sven Ingvar Nilsson (c), Christina Ateva (c), Lennart Olsson (c), Peder Svensson (c), Tore Jonsson (c), Mats Karlsson (c), Eddie Forsman (m), Marcel van Luijn (m), Björn Andrén (m), Tomas Jonsson (m), Anette Andrén (m), Torbjörn Nilsson (m), Siv Nilsson (m), Mats Axelsson (fp), Bodil Rosengren (numera s) Daniel Nilsson (c) och Jan Erici (m). 
Märkligt att höra var naturligtvis hur en person som för några år sedan tillhörde kommunalrådet Lisbeth Lennartsson absolut värsta belackare och ansåg henne vara komplett oduglig nu höjde samma kommunalråd till skyarna ("som i tolv års tid har gjort ett bra jobb", ja hon sa faktiskt så) och var fruktansvärt upprörd över blotta tanken på att kommunalrådet skulle bli utan politikerpensionen och därmed "åker på schavotten och ska halshuggas". Så upprörd att hon tänkte flytta från kommunen, som på grund av min motion "kommer att gå under"!
Varpå hon fick väldiga applåder.
 
Avstod från att rösta gjorde förutom kommunalrådet själv även Mikael Almkvist (numera Framtid Öland), Eva-Lena Israelsson (s), Sune Axelsson (s), Inger Sundbom (s), Monica Ehnwall (s), Gunnar Aldestam (s), Bertil Lundgren(mp) och Ulf Lafveskans (v).
 
Vi som ville ha bort politikerpensionerna var förutom jag själv Ilko Corkovic (s),  Anders Jonsson (s), Senad Mujcin (s), Mikael Palmkvist (s), Maria Lindmark (mp), Erik Arvidsson (partilös), Roland Wickholm (Öp) och Birger Palm (s).
Jag kommer att ta upp denna fråga igen snarast möjligt och försöka få bort politikerpensionen innan det är för sent och den börjar ticka i vår kommun. 
Politiker som har ett jobb att återgå till ska sannerligen inte behöva ligga samhället till last med fet politikerpension! Och inga andra politiker heller för den delen, oavsett partifärg eller vad dom heter. Dom har nog sitt på det torra och ska inte behöva ha någon gräddfil efter att dom slutat. Det finns arbetsförmedling såväl för dom som alla andra. 
Det står jag för!

Vill Du kommentera, klicka här!

4 kommentarer:

  1. Kan inte alla kommunanställda få samma pensionsvillkor som kommunalrådet så vi lever upp till devisen om alla människors lika värde???

    SvaraRadera
  2. Vilket bra förslag !!! : -)
    :-) : -) :-)

    SvaraRadera
  3. Håkan Peterson, Sättra4 juni 2014 kl. 20:27

    Äntligen en debatt där de olika partierna bekände färg och vi medborgare - via kommunens egen webbsändning (youtube) - kunde bilda oss en egen uppfattning i frågan. Beklämmande att höra alla sakfel och starkt av (S) (vissa) och (MP) (vissa) kunna hålla sig till ideologi och sakfråga. Ännu mer beklämmande att så många (9) ledamöter av de folkvalda inte har någon uppfattning. Vad tänker deras väljare?
    Att (M) står för att dela ut pengar utan att något arbete utförs rimmar dåligt med den jobbpolitik Alliansen står för och dessutom ofta för fram som sitt viktigaste budskap . Beslutet går ju stick i stäv med Alliansens politik. Å så något att fundera över…
    • Vilka av våra folkvalda är det som brukar säga att ”Borgholms Kommun har inga pengar”?
    • Hur går det när kommunanställda i vård, skola och omsorg vill ha en krona mer i timmen?
    • Vad får vi för sek 7.300.000:- ?

    SvaraRadera
  4. Dom pengarna kanske kan räcka till en politikerpension från femtioårsåldern och till fyllda sextiofem?!

    Men det finns faktiskt bättre för en kommun att lägga pengar på !!!

    SvaraRadera