Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 25 oktober 2014

Bort i natten om skolskjutsar

Läser nu på morgonen i Ölandsbladet att Begrkvarabuss återigen har "vunnit" hos Borgholms kommun när det gäller upphandlingen av skolskjutsar 2014 - 18 för Köpingsviks och Gärdslösas skoldistrikt.   
När det gäller Köpingsviks skoldistrikt handlar det om en prisskillnad per körd kilometer á 4 öre! 33 kronor och 96 öre istället för dom 34 kronor som Tomas Buss hade velat ha.   
Att välja Bergkvarabuss istället för Tomas Buss för en prisskillnad på 4 öre är fullkomligt bort i natten. 4 öre av 34 kronor är bara en promille, en tusendel! 
Så mycket skiljde det i pengar - bara en tusendels skillnad - mellan buden för att köra skolbarnen i det distrikt där Tomas Buss är hemmahörande.   
Där borde man definitivt ha kunnat tilldela Tomas Buss uppdraget! Det handlar trots allt om ett seriöst familjeföretag i Borgholms kommun med många anställda hemmahörande i kommunen och med god lokalkännedom och jämförelsevis goda kontakter med skolbarnen och deras familjer.    
Jag ser kommunens beslut som direkt företagsfientligt mot företag i Borgholms kommun!  I tidningen finns också ett korkat uttalande från kommunens ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg som visar att han inte förmår att se hur kommunen påverkas ekonomiskt i ett större sammanhang utan hellre stirrar sig blind på fyra ören. En sådan ekonomichef är mer till skada än till nytta för kommunen!      
Fagerberg hänvisar sitt ställningstagande till råd från samma advokat som gav kommunfullmäktiges nu lyckligen avpoletterade ordförande Jan Erici rådet att kunna hindra filminspelning i kommunfullmäktige och kunna tillkalla polis för att kasta ut en ledamot som spelade in sammanträden.
  
Vill Du kommentera, klicka här!

1 kommentar:

  1. Det finns en lag gällande upphandling och det är p g a att inte lokala företag skall kunna utnyttja sin särställning. Hur skulle samhället sett ut annars - det finns redan nu tillräckligt med svågerpolitik i kommunerna. Man kan i detta fall fråga sig varför Tomas Buss behövde 4 öre mer för att genomföra trafiken, de är ju lokalt placerade och borde vara minst 1 krona billigare utifrån de kommentarer man läser här. Det skulle också i slutändan gynna kommuninvånarna då kommunalskatten skulle kunna bli lägre ifall de lokala företagen tar samhällsansvar? Tyvärr ser vissa inte verkligheten utan deras åsikter är också en form av svågerpolitik.

    SvaraRadera