Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 19 oktober 2014

En första ledarartikel efter maktskiftet








Ett steg bakåt och sedan många steg framåt
  
  
Redan vid det nyvalda kommunfullmäktiges första sammankomst stod det klart att nu har det skett ett skifte vid makten. 
Centern och moderaterna kan inte längre driva igenom sin vilja som dom hittills har kunnat sedan Borgholms kommun blev till. I varje fall när dom har varit överens. Centern har nu dessutom blivit ordentligt nedtryckt i skorna, vilket faktiskt är ganska självförvållat. Därmed har centern har definitivt spelat ut sin roll som "statsbärande parti" i kommunen. Sedan må gamle "landsfadern" Ivar Nilsson vända sig i sin grav hur många varv han vill.
Nu är frågan vad maktskiftet kommer att innebära? Ska det bara bli allmän "sossepolitik" eller ska det förhoppningsvis kunna bli en ideologiskt obunden politik med främsta mål att vända kommunens kräftgång och främja en positiv utveckling för såväl Borgholms kommun som dess medborgare?
Låt oss hoppas på det senare! 
Att Framtid Öland fått en nyckelroll och kan sparka bakut om det behövs talar för att Ilko får tänka om lite och får sluta upp med att tala i termer som "vi socialdemokrater"! 
Vi kan redan se en motsättning mellan sossarnas förkärlek för "stabilitet" och Framtid Ölands och många väljares krav på förändring! Förändring handlar inte bara om vilka som ska sitta på vissa stolar utan framförallt om i vilka spår kommunen ska gå. Och då duger det inte att det nya styret låter kommunen vandra vidare i samma gamla ullstrumpor. 
Stabilitet får inte innebära att nyligen gjorda felsteg - som t ex uppgörelsen om Södviksskolan - får leva vidare. Stabiliteten ska istället bestå i att dom förändringar som måste göras genomförs på ett sätt att det känns stabilt. Att den nya politiken blir långsiktig och inte bara tar sikte på att vara en fjäder i hatten vid nästa val!
Låt oss därför slå fast en sak: 
Det går inte att bygga en positiv utveckling på gamla felsteg. Där måste man ta ett steg tillbaka och riva upp gamla felaktiga beslut - även om det känns besvärligt och kan vara konfliktladdat. SEDAN kan man gå framåt många steg! Långt framåt!
Den nya kommunledningen behöver mod att förändra i grunden! 
Har Ilko det?

Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här! 
Vill Du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar