Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 4 oktober 2014

Moderat avhopp från kommunfullmäktige

Socialnämndens ordförande Eva Karlström (M) vill lämna sin plats i det nya kommunfullmäktige. Som förklaring har hon angivit att hon i sin nya anställning som kommunens flyktingsamordnare, som hon redan har tillträtt, ofta skulle bli jävig i kommunfullmäktige. Det skälet är ju  verkligen långsökt. Det är nämligen väldigt sällan som frågor som handlar om flyktingmottagning ska avgöras av kommunfullmäktige. Så hon hade mycket väl kunnat behålla sin plats där.
  
Det hade inte varit märkvärdigare än att hon under en lång följd av år suttit i kommunfullmäktige samtidigt som hon varit anställd hos kommunens bibliotek (trots att dom kommunala beslutsfattarna i betydligt större utsträckning kan påverka bibliotektsverksamheten än vad dom kan påverka flyktingmottagandet).
 
För övrigt är det ju så att skulle en kommunfullmäktigeledamot råka vara jävig i en viss fråga som ligger på kommunfullmäktiges bord, så kan ju ledamoten avstå från att delta i just det ärendet. Konstigare än så är det inte.
Däremot är det väldigt konstigt om man samtidigt kan vara både socialnämndens ordförande och ha kommunal anställning som flyktingsamordnare. Då blir man ju på något vis sin egen chef! Har inte hört annat än att Eva Karlström tänker behålla sitt ordförandeskap i nämnden fram till årsskiftet, då nämndernas fyraåriga mandatperiod går ut.
 
Man kan fundera över om det är dom inre striderna hos borgholmsmoderaterna som är den egentliga anledningen till Evas avhopp från det nya kommunfullmäktige innan det ens har hunnit tillträda. Det är ju känt att Eddie Forsman - efter att Marcel van Luijn i vintras ville jaga honom från tronen - försökte lansera Eva som sin efterträdare.
 
Eller om det är för det faktum att Eva - som fick 33 kryss i förra valet - denna gång endast fick nio kryss?
 
Eller om det är för att kunna slippa ifrån obekväma interpellationer i kommunfullmäktige? Eva som är en snäll och vänlig person har väl inte haft det så näpet med att behöva svara för en så kompakt tjänstemannastyrd förvaltning som socialförvaltningen. När "tjänstemannanaffian" vill sätta dagordningen räcker det nog inte för den politiskt ansvariga ledningen att vara snäll och vänlig.
Som ordförande i nämnden blir man alltid ansvarig för förvaltningens missar.
Varför ska politiker ha så svårt att vara ärliga till och med när dom slutar?
 
Vill Du kommentera, klicka här!
                   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar