Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 7 oktober 2014

"Tomsäcken" - eller kanske "tomsäckarna"?

Sedan några dagar tillbaka har tidningen Östran både nytt namn och nytt utseende. D v s både namnet och nästan även utseendet har återgått till det ursprungliga. Nu heter tidningen återigen Östra Småland och ser i sin logotyp över förstasidan ut ungefär som den såg ut för länge, länge sedan. Innan den drabbades av olika tids plötsliga moderniseringar.
Det är som om tidningen på något vis är tillbaka på ruta ett.
Nästan tillbaka på ruta ett
Beträffande innehållet, så var det på den gamla tiden ofta så magert - i vart fall när det gällde Öland - att tidningen bland gamla borgholmsbor brukade kallas "Tomsäcken". Men dom prenumererade på den ändå, förmodligen av politiska skäl. En stor del av stadens invånare var ju socialdemokrater, handlade på Konsum och hade helst ingen annan tidning än Östra Småland (s) hemma. 
Senare blev Östra Småland / Östran en tidning som "vågade" och fick fler läsare av andra skäl än de politiska. Ingen kallade den nog längre för "Tomsäcken".
Så småningom har Östran blivit uppköpt av den stora mediekoncern där tidningen Barometern (m) ingår och visst kan man fundera över den bakomliggande anledningen.
En av följderna av att alla lokaltidningar i hela regionen numera har en och samma ägare - Gota Media AB - är att Kalmartidningarna har minskad lokal bevakning av vad som händer i vår kommun.
Och vad värre är: Sedan årsskiftet är ju ölandsinnehållet exakt detsamma i de båda tidningarna.  
Tidigare hade Barometern två journalister som arbetade samtidigt på sin Borgholmsredaktion. Nu sitter där bara en - och ganska ofta ingen! 
Östra Småland (senare Östran) nöjde sig med en reporter på plats i Borgholm - även om dom faktiskt under en period även där var två som arbetade tillsammans på tidningens Borgholmsredaktion! Sedan årsskiftet står Östrans redaktion helt tom och Östran får allt sitt ölandsmaterial från Barometern!
Medan fastlandskommunerna i Kalmarregionen, som Nybro, Emmaboda, Torsås och Mönsterås har sina egna nyhetssidor i Barometern / Östra Småland, så har nyheterna från ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga fått samsas under en gemensam Ölandsrubrik (alltså inte respektive kommuns namn utan rätt och slätt bara "Öland". Dessutom finns en tendens hos Barometern att bättre bevaka det som sker i Mörbylånga kommun än det som sker i Borgholms kommun.
I dagens nummer av Östra Småland finns på Ölandssidorna (sidorna 10 - 11) åtta olika artiklar, varav sex handlar om sådant som händer i Mörbylånga kommun, en handlar om sånt som händer i Borgholms kommun och en handlar om företeelser i båda kommunerna. På annan plats i tidningen - där det handlar om ökat antal fartkameror längs vägarna anges vägsträckor i båda ölandskommunerna samt vägsträckor i andra delar av länet. 
Så snart kommer väl det gamla namnet "Tomsäcken" tillbaka bland Borgholmsborna. Fast nu har vi ju två "tomsäckar" med exakt lika litet om sånt som händer i Borgholms kommun i båda!  
Foto: Per Lublin
Vill Du kommentera, klicka här! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar