Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 12 oktober 2014

Onödigt politiskt förhandlingsspel som lamslår den kommunala verksamheten

I min värld ska kommunvalet inte bara styra kommunfullmäktiges sammansättning, utan även kommunstyrelsens och avgöra vem som ska vara kommunalråd (d v s kommunstyrelsens ordförande). 
När det nu är elva som ska utses till kommunstyrelse så vore det väldigt enkelt att bestämma att dom elva som fått dom flesta kryssen per automatik blir kommunstyrelse och den som får dom allra flesta kryssen per automatik blir kommunalråd. 
Då hade väljarna fått bestämma och då hade man kunnat tala om att kommunens politiska ledning hade tillkommit i demokratisk ordning. 
Isåfall hade vi haft en fungerande kommunledning redan nu som hade kunnat ägna sig åt att ta tag i kommunens angelägenheter istället för att kommunpolitikerna i månadsvis efter valet ska vara upptagna med att slåss om kommunalrådskap och platser i kommunstyrelse och nämnder. Även om kommunstyrelsen och vem som ska vara kommunalråd blir klart nu på onsdag, så lär väl käbblet om nämnderna fortsätta långt in i december. 
Så mycket enklare hade det varit om valresultatet hade fått vara avgörande hela vägen igenom. 
Det här är ett dilemma som belastar de flesta kommuner, verkar förlamande på all kommunal verksamhet och gör kommunerna totalt ineffektiva dom närmaste månaderna efter ett val, vilket naturligtvis i sin tur drabbar kommunmedborgarna som ju som alltid i slutänden får stå för notan. En lagändring borde till som förenklar proceduren och skapar den demokratiska automatik som behövs!
Vi medborgare i Borgholms kommun som läst lokalpressen har ju inte kunnat undgås att förundras över all tid som tydligen lagts ner på partiöverläggningar kring olika politiska konstellationer den senaste tiden istället för att helt sonika respektera valresultatet. 
Vill Du kommentera, klicka här!

4 kommentarer:

  1. Per, jag håller med dig om att man bör titta på hur man får en bra mix i styrelser och nämnder. Att se till kompetensen snarare än partifärg. Men att gå efter den interna kryssstatistiken är fel anser jag. Om kryssen ska ha den inverkan då måste man innan valet gå ut och tala om varför det är viktigt att personkryssa. Vi ska inte blanda ihop saker ;)
    Eller hur ;)
    /Sofie Loirendal

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är ett dilemma och jag har inget bra svar.
      Man måste givetvis ha den demokratiska aspekten med i bilden och kan inte tillsätta personer stick i stäv mot den.
      Men man BORDE och KAN plocka in en och annan kompetent person i en nämnd och en styrelse som inte tillhör något parti.
      Kan bli intressanta diskussioner i valberedningen, eller hur :-)

      Kan väl tillägga att mitt förslag i bloggen förutsätter att kryssens betydelse står fullt klart i förväg, och därför skulle nog en lagändring behövas.

      Radera
  2. Tydligare information om kryssens betydelse skulle behövas i allmänhet tror jag. Alltför många verkar tror att om man inte kryssar något så är det likvärdigt med ett kryss på förstanamnet, vilket förstås är helt fel.

    SvaraRadera
  3. Håller med om att det skulle behövas!

    SvaraRadera