Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 26 oktober 2014

En andra ledarartikel efter maktskiftet i vår kommun








Öppna Stadshuset och bryt tjänstemännens makt!
  
  
Vi som hade hoppats att med den nya politiska kommunledningens tillträde så skulle stadshusets låsta portar öppnas för kommunmedborgarna kan känna oss ganska besvikna. Det är nämligen bara lokaltidningarnas journalister som har fått fri passage av Ilko. Övrig allmänhet kommer inte förbi receptionen (utom när det är öppna möten förstås). Det skylls på att tjänstemännen inte skulle "tycka om" det. Är det verkligen tjänstemännen som ska bestämma kan man ju undra? 
En gång i tiden var det valda politiker som bestämde i Borgholms kommun, medan tjänstemännens roll var att lyda och utföra det som dom blev tillsagda att göra. Vem som helst som så ville kunde när som helst under vanlig öppettid kliva in i stadshuset och därinne knacka på en tjänstemans eller en politikers dörr. 
Så småningom anställdes en kanslichef i kommunen, en chefstjänsteman som  började kalla sig "kommunchef". När han upphävde sin röst och sa "- Min bedummning är..." så rättade sig både kommunstyrelse och kommunfullmäktige därefter. Oftast behövde han inget säga för politikerna visste ungefär hur han ville ha det.
Med jämna mellanrum kallade han "chefsgruppen" till möten. Det var slutna möten med ett dussintal chefer för kommunens olika förvaltningar och delförvaltningar. Där bestämdes hur det skulle vara med det mesta i kommunen. 
Dessa chefstjänstemän satt sedan med på sina respektive nämnders månatliga sammanträden och kunde där styra upp hur allt skulle vara och vad man skulle besluta. 
Politikernas beslut blev mera en formsak eftersom det mesta var uppstyrt på förhand.
Man kan nog ganska lugnt säga att då var det tjänstemännen - och inte dom valda politikerna - som styrde i Borgholms kommun.
Hur är det då idag? 
Den tidigare kommunchefen har efterträtts av en ny - som mest har utmärkt sig som Lisbeth Lennartssons sällskapsdam och som den som självsvåldigt handplockade och anställde floppen Håkan Waxegård! 
Dessutom har hon tagit sig för att med diverse "tjänsteutlåtanden" lägga sig i hur kommunfullmäktige ska besluta ifråga om olika ledamöters motioner. Det är väl ändå inte hennes uppgift! 
Därtill har hon låtit bygga om receptionen i allas vårt kommunhus till en sluss som hindrar medborgarna från att fritt komma in i huset! Den kallas numera Servicecenter och är nog så fin och serviceinriktad men dess huvudsakliga uppgift tycks vara att hålla medborgarna på utsidan.
Det är dags att dom politiker som väljarna nu har valt fram visar att det är dom som ska bestämma och inte tjänstemännen. "Kommunchefen" kan få söka sig jobb någon annanstans. Egentligen så kan vi klara oss utan kommunchef, så någon ny (s-märkt) behöver Ilko inte anställa. 
Tjänstemannaväldet i stadshuset måste brytas, dom folkvalda måste återta makten och medborgarna måste åter få fritt tillträde till sitt eget stadshus!

Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här! 
Vill Du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!

1 kommentar:

  1. Detta är nog inte ett bekymmer för bara Borgholms kommun. Samma fenomen finns i bla Nybro. Där finns också en kommunchef som ger politiker besked om hur de skall förfara. Dessutom bra betald! Det man kan undra över är om politikerna accepterar detta på grund av egen lättja? Man kan ju sitta med resp chef och ta emot hjälp om vissa saker för att därefter bara övertyga sin/sina partigrupper om vad som skall gälla. En liten bit från demokrati är det iallafall!
    KS Nybro kommun

    SvaraRadera