Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 20 oktober 2014

Många sätt att slösa med medborgarnas pengar

Se den!
Minns ni filmen av Martin Borgs som jag lade ut en länk till här på bloggen för ett par veckor sedan? Som hette Någon annan betalar. Om ni såg den så kan ni omöjligen ha glömt den!!! Om ni inte såg den, så ska ni unna er en fängslande timme - och alldeles gratis - 
klicka HÄR !!! 

 Filmen bygger på Borgs bok 365 SÄTT ATT SLÖSA MED DINA SKATTEPENGAR.   

Slöseri på 35 ledamöter - eller kanske inte?
Under kaffepausen vid premiärsammanträdet för nya kommunfullmäktige i onsdags lät Tomas Lind från Framtid Öland dela ut ett exemplar av denna bok till var och en av dom närvarande ledamöterna och förklarade samtidigt att boken är väldigt rolig ända tills man inser att allt är verklighet! Tomas, som till vardags arbetar som revisor, torde veta vad han pratar om.   
Hur mycket lärdom kommunledamöterna kommer att ta är dock osäkert, men dom bör komma ihåg att det är medborgarnas pengar som dom nu ska handskas med!    
Ett första slöseri var att välja en andre vice ordförande till kommunstyrelsen med titeln "Oppositionsråd" till en kostnad av cirka en kvarts miljon kronor per år, varav 161 460 i fast arvode, 64 584 i påslag för sociala kostnader och uppskattningsvis 24 000 kronor (d v s 2.000:- per månad) för arbetsrum i Stadshuset. Summa 250 044 kronor per år. Därtill kommer förmodligen också kostnader för fri telefon, subventionerat kaffe etc.   
Ett andra slöseri samma kväll var att besluta att kommunfullmäktiges sammanträden ska kungöras i tre olika tidningar till en sammanlagd kostnad av drygt 60 000 kronor per år. Enligt kommunallagen räcker det med att annonsera ut kungörelsen om kommunfullmäktiges sammanträden i en tidning. Därmed har kommunfullmäktige bara med detta beslut lyckats slösa bort 40 000 kronor av Dina pengar för Dig som är medborgare i Borgholms kommun. 
Vad blir nästa?
Vill Du kommentera, klicka här! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar