Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 30 november 2016

Utlovad direktsändning torsdag förmiddag

Har i vart fall lovat att i morgon förmiddag låta dem av er som vill följa med mig till miljö- och byggnadsnämndens sammanträde i Stadshuset i Borgholm - oavsett var i världen ni råkar befinna er.
Första delen av sammanträdet är nämligen öppet för allmänheten, vilket gör att jag (som ju inte alls är ledamot i nämnden) kan vara där och direktsända med min mobil.
Fungerande länk till sändningen kommer då att finnas i stycket med stor röd stil överst i bloggen 
Ärendelista
Kommentera gärna!

När tiden inte räcker till

Det händer då och då att tiden liksom inte räcker till allt - och då blir det dessvärre i mitt fall att bloggskrivandet blir lidande. Mycket finns som jag gärna vill berätta för er läsare, men frågan är bara när. Snart får jag nog ett nytt ryck och ser till att ni blir bättre informerade om vad som händer i vår kommun.
Ber om ursäkt för att jag inte varit särskilt meddelsam den här veckan.
Kommentera gärna! 

lördag 26 november 2016

Morden i Mellby 2006

Skulle tro att folket i Byxelkrok med omnejd satt ganska så samlade kring TV-apparaterna i torsdags - och de flesta vi andra här på Öland också - när de makabra morden på Barbro Karlsson och Bertil Sandin och mordbranden i Mellby 2006 behandlades i TV4:s serie "Svenska fall för FBI". 
Här fick svenska folket en skrämmande bild av den skräck som Barbros son Pierre Karlsson (som i programmet aldrig nämndes med sitt namn) lyckades sprida i bygden under den tid med åtskilliga mystiska dödsfall och mordbränder på nordligaste Öland, som inte upphörde förrän han satt i säkert förvar bakom lås och bom efter mordbranden och dubbelmordet i Flakeböle på luciadagen 2012. Varvid han dömdes till livstid fängelse.
Pierre Karlsson frikändes som bekant för morden i Mellby 2006 och blev den gången släppt ur häktet. Kommer åklagare någon gång att försöka ta upp det fallet och andra mystiska dödsfall med anknytning till Pierre Karlsson på nytt?
Du som missade programmet kan se det genom att klicka här!
Det börjar med lite reklam.
Kommentera gärna!

Vem ska man tro på?

Den 3 oktober presenterade Lärarförbundet sin rankning av Sveriges bästa skolkommun 2016. Borgholms kommun hade då rasat från trettiofjärdede plats ner till plats 122.  
Åtta dagar senare fick utbildningschefen Lars Bylund - av helt andra anledningar - sparken.
Nu i veckan presenterade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) sin egen undersökning Öppna jämförelser Grundskola 2016. Där hade Borgholms kommun gått upp från 70:e plats till plats nummer 8 i topplistan!
Om det nu vore så enkelt att bortplockandet av Bylund är orsaken till det betydligt mer positiva resultatet nu senast, så vore det ju bara att plocka bort ytterligare ett par mindre lyckade tjänstemän från utbildningsförvaltningen - som många tycker står på tur - så kanske Borgholms kommun har chans att bli nummer ett. 
Så enkelt är det dock inte. SKL:s undersökning bygger på skolbetygen från vårterminen och då härjade som bekant Bylund fortfarande över kommunens skolväsende.* 
Vem ska man egentligen tro på när det gäller vad som är en bra skolkommun? 
Lärarna eller kommunernas egen organisation SKL?

*)  Fotnot: Detta ska naturligtvis inte tas som något skäl att behålla dom andra två tjänstemän i utbildningsförvaltningens ledning som fungerat som "Bylunds handgångna underhuggare" och som snarast borde bort. 
Kommentera gärna!

torsdag 24 november 2016

Gammal tidning

I dagens ledarartikel i Ölandsbladet står bland annat:
"Vi har upplevt två millennieskiften, två världskrig, människor på månen, hjärtbyten..." 
Måste vara världens äldsta tidning. 
Kommentera gärna!

Något förvirrat

Man kan väl säga att måndagskvällens kommunfullmäktigemöte blev något förvirrat när ordföranden Eva-Lena Israelsson (S) plötsligt inte längre visste vem som var ordförande utan frågade: - Är det du eller jag som är ordförande? 
Och måste upplysas om det rätta sakförhållandet! 
Kommentera gärna!

onsdag 23 november 2016

Budgeten ett svek mot många kommunmedborgares förhoppningar

Den budget för nästa som beslutades i måndags blev något sätt ett svek mot kommunmedborgarna, i vart fall ett svek mot många medborgares förhoppningar. Med en goda ekonomi som kommunledningen skryter över så borde våra gemensamma pengar kunna komma till bättre nytta.
Själv har ju faktiskt fått vara med i delar av budgetprocessen och kunnat ge goda råd om vad vi borde satsa på och vad vi inte bör lägga pengar på men kan väl bara konstatera att det är inget som kommunledningen har tagit till sig av.   
Den budget som Ilko Corkovic (S), Marcel van Luijn (M) och Sofie Loirendal (Framtid Öland) gemensamt har lagt fram och som godkänts av kommunstyrelsen och nu även kommunfullmäktige är tyvärr inte bra och därför har jag reserverat mig för att markera min ståndpunkt. Har då skrivit så här:

RESERVATION 
Reserverar mig emot den antagna budgeten för kommunen (inklusive nästa års taxor) eftersom den glömmer bort 
·       att det behövs pengar för att skapa värdigt liv för äldre och sjuka som är beroende av kommunens omsorger 
·       att det behövs pengar för att genomföra mer genomgripande satsningar för att skapa bättre förhållanden för såväl lärare som kommunens omsorgspersonal och 
·       att det behövs pengar för redan beslutade åtgärder för norra Öland. 
Samtidigt som den ger grönt ljus för uppenbara och kostsamma felinvesteringar - och inrättande av onödiga administrativa tjänster - som inte ligger i linje med kommunmedborgarnas intressen.
Per Lublin 

Ilko, Marcel och Sofie L har dessvärre fört både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige in på fel spår. Kommunfullmäktige verkar självmant ha valt att låta sig ledas - och leda kommunen - rätt in i dimman.Vill svära mig fri från ansvar i detta sammanhang.

Borgholm i dimma efter att budgeten för nästa år klubbats
Foto: Per Lublin 
Kommentera gärna! 

Mycket debatt men föga resultat under kommunfullmäktiges budgetkväll

Det blev som tippat inga större förändringar på slutresultatet när kommunstyrelsens budgetförslag manglades igenom i kommunfullmäktige i måndags kväll även om det var en hel del debatt. 
Det enda som egentligen tillkom var att tillsätta en utredning om hur man skulle kunna förvandla en skolmatsal till en skolrestaurang. Som skulle få kosta hundra tusen kronor. Utredningen alltså. Däremot blev det inga pengar för något genomförande, inga pengar till bättre mat, inga pengar till bättre måltidsmiljö, varken på skolorna eller på äldreboendena. Så vadå? Pengar till en konsult för en hyllvärmare på ett antal sidor kanske.
En påplussning på hundratusen i en budget på närmare 600 miljoner är för övrigt inte ens en femtedels promille! Det är risk för att det bara blir en gest för att det ska se bra ut när man ger pengar till att utreda - men inte pengar till att sedan göra skillnad i verkligheten. 
I övrigt blev det ju en ganska het debatt INNAN själva budgetdebatten, d v s efter kommunrevisorn Anders Marells delårsrapport - det är bra att det finns en vaken revision!
Hela fullmäktigekvällen från början till slut kan du följa HÄROm den länken nu inte skulle funka, så gå in på kommunens hemsida www.borgholm.se och klicka på fliken Demokrati & kommun. Skrålla sedan långt ner i vänsterspalten till ordet Webbsändningar och klicka på det. Därefter är det bara att klicka på Länk till sändningen och vänta sen sissådär fem sekunder så ska filmrutan öppna sig.
Vill man skynda på och hoppa framåt i debatten - eller backa bandet - kan man ju klicka i nederkanten av filmrutan så dyker det upp en liten röd kula som går att dra fram eller tillbaka på en vågrät linje, men det vet ni nog redan. 
Kommentera gärna!

måndag 21 november 2016

Idag ska tryckpressen gå igång

För några dagar sedan skrev jag att En liten gris har kommit emellan. Och den hade faktiskt fått gå före bloggskrivande - men har ni sett grisen så tror jag att ni läsare förstår och har överseende. Särskilt ni som kanske också har läst den första boken om Knorrvar.
Trettiofem teckningar till den andra boken om Knorrvar - som heter "Knorrvars första jul" - var klara i onsdags och inpassade på rätt ställen i texten och sedan har det varit lite korrekturgranskning och mindre rättelser och nu i morse blev allt klart för tryckning, så idag ska tryckpressen gå igång. Självfallet trycks boken på Öland.
Knorrvar själv har också skrivit om detta alldeles nyss på sin egen hemsida www.knorrvar.se som jag lite ödmjukt kan rekommendera för var och en som funderar på julklappar till barn, barnbarn, syskonbarn, andra släktingar, vänner eller sin personal. Knorrvar går att läsa i alla åldrar och är förstås ett måste för alla samlare av Ölandslitteratur.
:-)  :-)  :-)
Kommentera gärna!

söndag 20 november 2016

Inte ännu en tjänstemannastyrd nickedocka som ordförande i utbildningsnämnden - nej tack, efter ett ordförandeval som inte har gått rätt till!

Genom att hålla mötet stängt för insyn istället för att stå för sin egen åsikt att mötena ska vara öppna har Lennart Andersson (s) - som för övrigt  fått ordförandeuppdraget i utbildningsnämnden helt på partipolitiska grunder -  redan efter en månad visat sig oförmögen som fungerande ordförande. 
Har ifrågasatt valet av honom och hoppas att få det upphävt, så att den så viktiga utbildningsnämnden kan få en ordförande som är väl lämpad istället för ännu entjänstemannastyrd nickedocka med perfekt partibok.
Valet av Lennart Andersson gick inte juste till och måste för övrigt ha blivit något av en pina för det tysta partiet Framtid Öland, vars representant i utbildningsnämnden Jeanette Thygesen - som är nämndens förste vice ordförande - gärna hade velat ta över ordförandeskapet men förbjöds till detta av sitt eget part,i som dessutom tvingade henne skriva i ett neddelande att hon inte kandiderade till ordförandeposten i nämnden. Snacka om att socialdemokraterna har fått ett underdånigt lydparti som hellre trampar ner sina egna än går emot den socialdemokratiska partipiskan.
*) Fotnot: Lennart Anderssons företräderska Monica Enberg (s) var påtagligt tjänstemannastyrd som ordförande och behöll faktiskt in i det sista sitt fulla förtroende för sin dåvarande chefstjänsteman Lars Bylund, i vart fall tordes hon inte annat säga något annat när hon fick frågan i samband med sin egen avgång.

De stängda dörrarnas politik istället för öppenhet

Det är inte så länge sedan som kommunfullmäktige beslutade att demokrati, medborgarinflytande och öppenhet ska prägla vår kommun. Då känns det väldigt underligt att de två absolut tyngsta nämnderna - de som har hand om kommunens kärnverksamheter - nu mer eller mindre stänger dörrarna för all insyn. 
Socialnämnden - med bl a äldreomsorgen och hemtjänsten på sitt ansvarsområde - höll ett sammanträde helt bakom lyckta dörrar nu i torsdags då dom bl a skulle diskutera framtida behov av boende för personer över 65 år samt måltiderna på särskilda boendena.
På onsdag i nästa vecka ska utbildningsnämnden - med ansvar för bland annat skolan, barnomsorgen och biblioteken - ha ett möte som enligt nyligen utskickad kallelse ska vara stängt för allmänheten, detta trots att den nye ordförande Lennart Andersson (s) strax efter sitt tillträde deklarerade att han vill att mötena ska vara öppna. Tydligen har han sedan fått backa för vissa tjänstemän innan kallelsen skickas ut. Vissa tjänstemän vill inte bli sedda och vissa tjänstemän tycks ha lite för mycket att säga till om. Det räckte tydligen inte med att ge Lars Bylund sparken. 
Fler tjänstemän på utbildningsförvaltningen bör stå tur att få gå om det hela ska kunna fungera bra. Både beträffande öppenheten och besluten kring verksamheten,

lördag 19 november 2016

Turkisk tittarstorm?

Till min blogg hör statistikfunktioner där jag själv kan gå in och se hur många som tittar - och har tittat - på bloggen vid olika tidpunkter. Kan också se i vilka länder som mina tittare befinner sig då. Dock naturligtvis inte vilka det är som tittar. Har således råkat få se att mellan kl 6 och 7 idag på morgonen hade bloggen fått runt 460 besök från tittare som befann sig i Turkiet!
Att ölänningar och andra som är på semester utomlands går in och tittar på min blogg på morgonen är inget märkligt, så om jag hade haft tio eller tjugo tittare i Turkiet nu på morgonen, så hade jag inte reagerat. Men fyrahundrasextio!!!
Eftersom jag varken har haft det minsta med Turkiet, Grekland eller Kurdistan att göra eller någonsin har varit i det området, så borde ju knappast den turkiska hemliga polisen eller säkerhetstjänsten sätta in hela sin personal på att specialbevaka mig och min blogg. Så varför har fyrahundrasextio tittare i Turkiet plötsligt börjat intressera sig för min blogg. Det hela verkar minst sagt konstigt och skumt. 
Finns det någon slags app som kan göra att en tittare ser ut som 450 i statistiken? 
Någon som drabbats av något liknande? Någon som har någon slags förklaring till "tittarstormen" i Turkiet?
Kommentera gärna!

Renässans för Ölandsgåsen?

Apropå på gåsamiddagar så har en  läsare mejlat över ett intressant klipp från en artikel från LRF Sydosts hemsida, författade av kulturhistorikern Maria Malmlöf på länsstyrelsen i Kalmar län:  
Gåsen och gåsbänken i den öländska folkkulturen 
Gåsskötsel har varit en vida spridd näring på Öland fram till slutet av 1800-talet. Ända sedan medeltiden finns det belagt att man fött upp gäss i omfattande skala. Storbönder kunde ha stora flockar, men även obesuttna kunde ha mindre flockar på grönbete under sommaren. De öländska sjöängarna, särskilt på den sydöstra delen av ön var gynnsamma för gäss att beta på. De småväxta ölandsgässen fick också gå och beta på dikesrenarna. För att gässen inte skulle flyga bort kunde man sätta en klamp runt foten. 
Förutom att fylla egna behov av kött och bolstrar har gåsprodukter tidigt utgjort en viktig handelsvara för Öland. Särskilt viktig blev gåshandeln mot slutet av 1800-talet. I Landshövdingeberättelsen från 1896 - 1900 meddelas att det från Öland fortfarande förs ut en stor myckenhet höns, ägg och även gäss, som köps upp i stora mängder om höstarna och förs till Skåne. Samma sak meddelas 1905. Men vid sekelskiftet 1900 hade försäljningen börjat gå ner kraftigt. 
På sensommaren kom inköpare från Skåne och tog dem till Skåne där gässen fick gå på åkerfälten efter det säden bärgats och äta av spillsäden där innan slakten i Mårten. Dessa ”stubbgäss” kom att gälla för skånegäss fast de var äkta ölänningar. Man sålde också slaktade gäss och gåsblod i städerna längs kusten och till Stockholm. 
Ölänningarna åt själva gärna färskt gåskött eller saltade ner enstaka halvor att äta som spickefläsk och tog tillvara gåsblod till den uppskattade gåsblodpalten. På de öländska julborden var en karott med kroppkakor en tradition på 1800-talet. I dem kunde man lägga kött av gåsbröst i stället för fläsk. 
På Öland var det förr allmänt att man hade en så kallad gåsbänk innanför dörren i stugan med förskjutbara hål i för gäss att kunna gå ut och in, men på dagarna hade de fri tillgång till golvet. Bänken var olika lång beroende på hur många gäss man hade. 
En sagesman från Gärdslösa berättar 1907: ”Gässen var i äldre tider och långt in på 1800-talet folkets glädjefullaste husdjur för de vistades inne hos folket i boningshuset. Där innanför dörren fanns en så kallad gåsbänk där de vistades om nätterna och värpte och kläckte ut sina ungar.”  
Gåsbänken kom ur bruk under det sena 1800-talet.
Så än finns det hopp, det finns en tradition att bygga på och den speciella öländska gåsrasen finns ju lyckligtvis bevarad. Matlandskapet Öland har här ett bra tips och inte minst Himmelsberga! Gåsbänk vid entrén och "gåsasmörgås" i kaffestugan.
Även DU kan mejla material till bloggen. Mejladressen är per.lublin@gmail.com 
Du förblir anonym om du inte särskilt påpekar att du vill att ditt namn ska nämnas. 
Kommentera gärna! 

Lovar att komma till Stockholm eller Oslo om...

Igår fick jag pensionen, så nu känner jag mig riktigt rik i flera dagar. Tills hyran och räkningar är betalda. Sedan är jag rätt så fattig igen fram till nästa pension. Så det där med gåsamiddag till Mårten någon gång i framtiden kan man nog bara drömma om. Vid Mårten är det alltid en vecka kvar tills pensionen kommer. 
Det skulle bli så mycket bättre om man någon enda gång kunde få ett Nobelpris. Jag lovar att jag isåfall kommer till Stockholm och tar emot priset. Eller till Oslo om det skulle råka vara ett fredspris. 
Kommentera gärna! 

Mer om förra veckans stora höjdare

Förra veckans stora höjdare var annars geriatrikprofessor Yngve Gustafsons eftermiddagsföreläsning på ett fullsatt Strand - som jag då skrev om här - med besökare från när och fjärran, i synnerhet kommunanställda inom äldreomsorg och vård. Det kom både att handla om demensdrabbade och hur demensvården borde vara, måltidernas betydelse och bristfälliga kunskaper om den medicinering som används och vad det kan leda till för konsekvenser. 
Kommer osökt att tänka på numera bortgångna fotografen, undersköterskan och unga engagerade centerpolitikern Ann Nilssons fåfänga kamp för att det skulle införas ett slags "körkort" i medicinkunskap för att få arbeta inom vården, där den bristande kunskapen senare kom att drabba Ann själv i rollen som patient och förkorta hennes liv.
Vid ett av kommunens äldreboende var den personal som annars velat komma och lyssna på Yngve Gustafsson förhindrad av att dom då hade ett obligatoriskt informationsmöte på boendet (varje månad just vid samma tid) som tydligen inte gick att ändra på. Ja jag säger då det...
Om någon information skulle behövas - för såväl chefer som övrig personal inom området - så var det väl den som Yngve Gustafson kunde erbjuda den dagen. 
Ölandsbladet har onekligen tagit till sig och här kan jag återge dess träffsäkra ledare från i lördags i förra veckan - signerad Kenth Jönsson:

 Sjuk vård eller sjukvård - vilket vill vi ha?
Klockargårdskonferensen samlades för allra sista gången i veckan. Men frågorna kring omsorgen av våra äldsta lever vidare.          
Det är en skrämmande bild som geriatrikprofessor Yngve Gustafson målade upp under konferensen, som hölls i Borgholm i onsdags. 
Yngve Gustafson talade bland annat om hur ökning av morfinplåster är direkt farligt för den som är demenssjuk. 
Vidare handlade föreläsningen om fel mediciner, om för höga doser av mediciner och om bristande kontroll av vilken effekt en ny medicin ger.  
Utbildningen av läkare fick också svidande kritik, eftersom väldigt lite kraft läggs på att få kunskap om åldrandets sjukdomar. 
Rubriken ovan är en avsiktlig lek med konsten att särskriva ord.   
Det är klart att vi inte vill ha sjuk vård. 
Men däremot vill vi ha sjukvård. 
Det gäller i hela livet, från födsel till livets avslut. 
Det handlar om att ge människor ett värdigt liv, där även den som drabbats av demens ska få ett så bra liv som det går. Även den som exempelvis skadats i en fallolycka borde få chansen att komma tillbaka till så god rörlighet som möjligt. 
Klockargårdskonferensen har under 25 år sett till att de som arbetar närmast patienterna inom demensomsorgen fått både utbildning och uppskattning.
Det är undersköterskor och vårdbiträden från hela landet som samlats i Borgholm för att utbyta erfarenheter och ta del av aktuell forskning. 
Stina-Clara Hjulström är den som varit drivande i Klockargårdsfonden och i en intervju med Ölandsbladet för några veckor sedan sa hon: 
– De som jobbar inom demensvården gör ett fantastiskt jobb, de måste få uppskattning åtminstone för ett dygn. Jag har kallat Klockargårdskonferensen för undersköterskornas egen Nobelfest. 
Att nu Klockargårdsfonden upphör betyder naturligtvis inte att frågorna kring vården av våra äldsta upphör. 
Det krävs personal med rätt inställning och rätt utbildning. 
Det krävs tillräckligt mycket personal. 
Det krävs chefer som inser värdet av sin personal och ger dem chansen att utföra arbetet på bästa sätt. 
Det krävs politiker som avsätter tillräckligt med medel så att alla visionerna kan bli verklighet. 
Den bild som geriatrikprofessor Yngve Gustafson målade upp under Klockargårdskonferensen i veckan gav intryck av en stundtals sjuk vård. 
Det lär inte vara någon personal inom sjukvården eller någon ansvarig politiker som kan vara stolt över det. 
Låt därför Klockargårdskonferensens anda leva vidare för en bättre framtid, med en bättre framtid, med kvalitativ sjukvård i stället för sjuk vård fullproppad med mediciner.
                       
Håller fullständigt med! 

fredag 18 november 2016

Intressant om det öländska vattnets historia

Förra veckan när kylslaget regn tidvis stod som spön i backen och öns bäckar och kanaler översvämmades - trots att det formligen forsade ner mot havet med allt vatten - började ju med en tyvärr alltför sparsamt besökt kunskapskväll i Stadshuset med arkeologen Jan-Henrik Fallgren på temat Det öländska vattnets historia. 
Att jag inte kunde vara med och lyssna - har väl framgå av mitt blogginlägg Historisk krock i onsdags i förra veckan - men en bloggläsare som var där tyckte att det varit mycket intressant och skickade över ett par länkar, dels till ett bildspel med bilder som visades 
http://www.vattenorganisationer.se/downloads/52/Livets_vatten_J-H_Fallgren.pdf
och dels till till Ölands Vattenråds anteckningar från kunskapskvällen med en sammanfattning av Jan-Henrik Fallgrens föredrag:
Anteckningar Kunskapskväll Vatten i historiskt perspektiv
Absolut värt att klicka på! Det kan ge en och annan tankeställare! 
Kommentera gärna! 

Tomma tunnor...

Något rassel här på bloggen "innan kvällen" som hade antytts igår morse blev det ju inte - för återigenom var det saker som kom emellan - och sedan bara ett enda inlägg på kvällskvisten. Pinsamt påminns jag av det gamla uttycket om tomma tunnor som skramlar mest.
Trots att det ju händer en hel del 
Kommentera gärna!

torsdag 17 november 2016

Den stora MÅNdagen

Veckan har ju börjat med en alldeles speciell måndag när månen skulle visa sig större än någonsin på hela sextiofyra år när han skulle stiga upp i skymningen. Han blev dock full redan vid tretiden på eftermiddagen och när hann sedan steg upp  strax efter fyra var han tämligen dimbeslöjad. Lite senare på kvällen blev han synlig men satt då lite högre upp på himlabanan och hade hunnit bli rätt så ihopfrusen i kvällskylan.  
 
"Supermåne" fotograferad genom hönsnät i Borgholm
sent på måndagskvällen

Någon fin bild på en så där riktigt väldig måne kunde jag därför inte att åstadkomma i måndags. Dock steg han stor och grann upp kvällen innan, här avfotograferad från Köpings klint mot öster: 

"Supermånen" på österhimlen från Köpings klint vid halvfemtiden på söndagseftermiddagen

Närapå närbild 

Då hade solen just gått ner i väster. Och det var riktigt grant. 
Västerhimlen från Köpings klint vid ungefär samma tid
Foto: Per Lublin

En liten gris har kommit emellan

Varför har jag inte skrivit något på bloggen sen i lördags undrar nog många av er mina trogna läsare? 
Jo det är så att en liten gris har kommit emellan. Författaren till boken om "Knorrvar"* - Olof Alvarmo - har skrivit manus färdigt till en ny bok - en fortsättning på berättelsen om den lilla grisen, som vuxit till sig ju mer det närmat sig jul, och jag fått det glädjande förtroendet att illustrera även denna bok med passande teckningar. 
Jag har visserligen fått god tid på mig av Olof, men den här hösten har mycket annat tagit min tid i anspråk.Och när jag väl fick tid att sätta mig ner med Olofs manus och klura fram teckningar började det bli bråttom för att boken ska hinna bli tryckt och färdig till jul. 
Så Knorrvar har fått bli något slags prioritet nummer ett den här veckan. Men nu har tryckeriet fått alla teckningarna till boken, så jag kan tag i sådant som fått stå åt sidan, så innan kvällen lär det nog ha rasslat till med ett och annat här på bloggen. Har ju samlat på mig en del som jag ännu inte hunnit skriva ner. 

Med egen hemsida

*
) Fotnot: Knorrvar är en liten gris som till och med har en egen hemsida www.knorrvar.se

lördag 12 november 2016

Det ska va öländsk anknytning!

Någon frågade mig igår varför jag inte har skrivit så mycket som ett ord om valet i USA. Från öländsk horisont är det väldigt svårt att kunna påverka vad som sker där borta så därför känns valet i Borgholm mera intressant att skriva om, även om det är två år kvar till dess. Men det sa jag inte.
Istället svarade jag med en hänvisning till gamle chefredaktören på Ölandsbladet, Sven-Erik Sjöholm (1889 - 1970), som enligt en skröna ställde motfrågan när han blev uppringd av en nyhetsbyrå som ville sälja nyheten närden amerikanske presidenten John F Kennedy (1917 - 1963) hade blivit skjuten skjuten till döds i Dallas: 
- Var mördaren ölänning? 
- Nej. 
- Var han som blev mördad ölänning? 
- Nej. 
- Tack men då då är jag inte intresserad, ska Sjöholm ha avslutat samtalet.
Så jag förklarade helt enkelt att ingen av kandidaterna i det amerikanska presidentvalet var ju ölänning eller hade någon annan öländsk anknytning. Därför hade jag inte tagit upp något om det på bloggen.
Men den förklaringen blev inte riktigt godkänd:
- Du skrev ju om Kristi brud nyligen. Hon är ju från Knutby och har väl heller ingen öländsk anknytning?* 
- Nej inte hon själv kanske. Men hennes make! Han kom ju med kristendomen hit till Öland redan på elvahundratalet och har sedan dess funnits kvar här på Öland bland annat i våra öländska kyrkor!
Var får jag allt ifrån?! 
 *) Fotnot: Det där om Kristi Brud och Årtusendets skilsmässa skrev jag i ett försök i förrgår att vara rolig, men det är det ju inte alla som begriper! Därför var det kanske inte så roligt! Och det är ju sällan skvallertidningar heller skulle jag tro.
Kommentera gärna!

Lättare att få tag i narkotika

Misstänker tyvärr att det är lättare att få tag i knark på Slottsskolan i Borgholm än det är att få tag på gås till Mårten hos någon livsmedelsbutik på Öland. 
Bättring till nästa år, tack! 
Kommentera gärna!

fredag 11 november 2016

Hatten av för Hotell Borgholm!

Hörde att Karin Franssons gåsamiddag igår på Hotell Borgholm hade varit så lyckat att den ska serveras även idag, när det ju är självaste Mårten Gås. 
En av gästerna sade till mig att den var väl värd pengarna och att hon rekommenderat den för alla på Facebook. 
Roligt att det finns folk som har pengar. Tänk att folk reser långväga hit till lilla Borgholm i kallaste november för att äta Karins gåsamiddag, detta i en stad där dom inte ens säljer gås i butikerna. Hatten av för Hotell Borgholm! 
Kommentera gärna!

torsdag 10 november 2016

Mårtens afton utan gås

Nu är jag visserligen ingen skåning - långt därifrån - men har ändå visst sinne för finesserna i den skånska mattraditionerna, gåsamiddagen vid Mårten, ålagillena och snapsarna - dock kanske inte så mycket för den alltför sockrade stora spettekakan. Fet mat är bra mat, medan man däremot kan vara utan sötsliskerier! 
Med tanke på det begränsade ålbeståndet är dock ålagillen sådant som man numera får nöja sig med att minnas. Medan gåsen däremot på intet sätt är utrotningshotad och borde kunna finnas på var mans bord såväl Mårtens afton som självaste Mårtensdagen. Men var får man tag i gås om man bor i Borgholm?
På den enorma ICA Supermarket fanns hur mycket mat som helst av alla de slag men definitivt inte gås, varken fryst eller färsk. Inte ens anka. Varför erbjuder en så stor matvarubutik inte möjligheten att ens beställa gås till gåsätandets stora högtid?  
Lika illa var det naturligtvis på Netto, men där hade man visst haft anka som särskilt erbjudande i förra veckan, men det var då det.
Nu fanns visserligen möjligheten att ikväll till en kostnad av 695 kronor per kuvert äta gåsamiddag på Hotell Borgholm, men det har man som vanlig pensionär definitivt inte råd med, allra minst när det är en vecka kvar till pensionen. Inga andra matställen i hela kommunen har haft gås i någon form på sin meny ikväll på Mårtens afton och har det inte heller imorgon. Jo möjligen smörgås.
Så i mitt fall har Mårtens afton nu fått avslutas med grillad kyckling i varm påse från ICA och inget annat.
Och morgondagen ser tyvärr lika illa ut för min del: Mårten Gås utan gås! 
Om Öland ska kunna leva upp till att bli Matlandet Öland - och det hoppas jag verkligen att Öland kan för det skulle betyda mycket för vår besöksnäring - så måste vi kunna bättra på matutbudet och kunna erbjuda passande specialiteter vid olika tidpunkter. Det räcker inte med att alltid ha kroppkakor och lufsa. Eller grillad kyckling i tid och otid.  
Det finns faktiskt en gåsras som heter Ölandsgås. Vore kanske något att spinna vidare på? 
Ölandsgås

Gårdagens stora händelse

Gårdagens stora händelse - i varje fall i Borgholm och kommunens äldreomsorg - var eftermiddagen på Strand med läkaren och geriatrikprofessorn Yngve Gustafsson - numera rikskänd från TV-serier som "Sveriges bästa äldreboende" och "Sveriges bästa hemtjänst". Han föreläste inför fullsatt publik i tre timmar utan att det blev det blev det minsta tråkigt. Det handlade både om demensvård, medicinering (ofta felaktig sådan) och rehabilitering och han talade så att alla kunde begripa. Det som han hade att förmedla var nog det viktigaste som sagts på länge. Finns det en nedskriven sammanfattning så lägger jag gärna ut en länk.
Synd att inga läkare fanns med som kunde lyssna eftersom den största anledningen till ohälsa bland äldre enligt Yngve Gustafsson är övermedicinering. Och han hade vetenskapliga belägg. 
Nu fanns det tydligen en läkare med bland de 170 i publiken, var det någon som sade. men han var visst dement.
Dagens arrangemang var annars en avslutning på Klockargårdsfondens mångåriga verksamhet och inleddes med att initiativtagaren Stina-Clara Hjulström - då distriktssköterska i Löt och sedermera ordförande för Demensförbundet med säte i Stockholm - berättade hur allt började.

Stina-Clara inledde ...
... inför fullsatt publik
Yngve Gustafsson ha under åren flera gånger kommit att gästa de årliga Klockargårdsdagarna på Strand, som Stina-Clara kommit att likna vid de demensvårdsanställdas Nobelfestligheter, och som har satt Borgholm på kartan  i vårdsammanhang både nationellt och internationellt 


Dagens huvudpersoner - Stina-Klara och föreläsaren Yngve - i en paus
Tio tusen kronor av de medel som fanns kvar i fonden överlämnades nu till Borgholms kommun att göra något bra av.
Det hela avslutades med en paneldebatt - ledd av f d borgholmsbon och radioprataren Bengt Grafström - där förutom Yngve och Stina-Klara samtliga partier i kommunfullmäktige inbjudits att delta i panelen med en ansvarig politiker.   
Stina-Clara och Yngve förbereder debatten med debattledaren t. h.

Alla hade hörsammat inbjudan utom Vänsterpartiet, som lät sin plats gapa tom, och Sverigedemokraterna (som valt att istället skicka en politiker från grannkommunen - en tidigare kristdemokrat som fått sparken av sitt parti för psykopatiskt uppträdande och terrorisering av grannarna i Glömminge men som istället fått förtroende hos SD). Kristdemokraterna representerades av en person som försvann innan debatten var slut. Det i debattsammanhang så kallade Tysta bänkens parti ("Framtid Öland") representerades av en person som jag inte tror sade ett knäpp annat vid inledningsrundan när alla skulle presentera sig. Socialdemokraterna fick två platser i panelen, dels en för kommunalrådet Ilko Corkovic och en för socialnämndens ordförande Gunilla Johansson (s).


Bakerst fr v: Debattledaren Bengt Grafström, Vänsterpartiets tomma plats, en pratglad Ilko (S), en tystlåten Bengt Jonsson (Framtid Öland), Bertil Lundgren (Mp), KD:s just lämnade stol, Stig Bertilsson (C), Marcel van Luijn (M), undertecknads (nya Öp:s) tomma stol medan jag tog bilden, kristpsykopaten från grannkommunen (SD), Gunilla Johansson (S) och Yngve Gustafsson. I förgrunden t h: Stina-Clara Hjulström

Debatten började i mångt och mycket med att de båda sistnämnda s-politikerna i panelen - Ilko och Gunilla Johansson - tävlade i att tala om hur mycket bättre allt numera hade blivit och hur mycket mer pengar som satsades på äldreboende och hur mycket bättre bemanningen hade blivit. Bland åhörare i publiken fanns det dock en annan syn på saken.  
Kristdemokraten och moderaten i panelen framhöll förträffligheten hos sina egna förslag och den sistnämnde skulle bygga om gamla vårdcentralen (f d lasarettet) till Sveriges bästa äldreboende. Hur gör man det med ständig underbemanning, urusla löner och brist på vikarier och vilka äldre tror moderatpolitikern skulle vilja sluta sina liv med att bo på ett f d lasarett i utkanten av centrum? Kristdemokraternas förslag om två rehabiliteringstjänster - för dementa och för strokedrabbade - har däremot mitt fulla stöd.
Stina-Clara hade gjort i ordning en frågelåda för dom som önskade lämna in frågor till panelen skriftligt. En fråga som lästes upp var om det var sant som det påståtts att Lill Lindfors hade fått sjuttio tusen kronor för sitt medverkande när Borgholm fyllde två hundra år och inte dom pengarna hade kunnat användas bättre för demensvården.
Det var väldigt lite av de problem som Yngve Gustafsson berättat om beträffande demensvården i stort som berördes av paneldeltagarna. Tills Bertil Lundgren (mp) föreslog att man skulle enas om att mot bakgrund av sådant som Yngve Gustafsson tagit upp skulle göra en översyn av förhållandena för de demensdrabbade i kommunen och vad som kunde göras för dem för att de skulle få det bättre. Då det fortsatte med en ny debattrunda där varje talare undvek att låtsas om Bertils förslag kunde jag sedan inte låta bli att påpeka att det förslaget faktiskt förtjänades att tas på allvar och ville ha instämmande från övriga debattdeltagare att vi kunde enas om en sådan översyn, vilket jag uppfattar det som att dom övriga nu var med på. Vi får väl se det som ett konkret resultat av debatten, som det nu gäller att få genomfört - annars blir det påminnelser, det ska inte få "glömmas bort"! 


Debatten är över och stolarna tomma men den behövliga översynen ska inte få glömmas bort!

Foto: Per Lublin

Årtusendets skilsmässa!

Skvallertidningen "Hänt i veckan" - 'även kallad "Vänt i häcken" har verkligen lyckats göra ett scoop som - om man tolkar det rätt - innebär att Kristus och Kristi brud kommer att gå skilda vägar. 
Klippt ur senaste numret av "Hänt i veckan"
Anledningen till skilsmässan framgår inte. Även om ålder inte ska ha någon betydelse, så är det ju en anmärkningsvärt stor åldersskillnad mellan Kristus (2017 år kommande juldag) och hans nu f d brud Åsa Waldau (51), som i längden kan ha blivit ohållbar. Dessutom framgår det av skvallerbladet att hon kan ha haft en annan karl.
Om bibeln i nästa upplaga kommer att.ha ett extra litet stycke om Kristi tämligen kortvariga äktenskap långt efter sin uppståndelse och himlafärd återstår att se.
Kommentera gärna

Historisk krock

I  måndags blev det helt onödigt- och olyckligtvis en krock i det historiska utbudet i Borgholm. 
Ölands Vattenråd hade tydligen missat att vi i historiska gruppen redan hade bestämt och gått ut med att vi skulle ha en samtalskväll om Borgholms stads historia på Strand just den kvällen, när dom valde datum för att anordna en afton om det öländska vattnets historia. Så det råkade bli samtidigt igår. 
Annars hade jag gärna gått och lyssnat på Jan-Henrik Fallgrens föredrag i Stadshuset - men jag var ju av förklarliga skäl upptagen i måndags kväll och kunde inte samtidigt som jag skulle medverka på Strand sitta och lyssna i Stadshuset hur gärna jag än hade velat. 
Föredraget i Stadshuset lär ha varit mycket intressant, men väldigt få var tydligen där och lyssnade. Hade Ölands Vattenråd valt en annan kväll hade nog de flesta av oss som var med på historiekvällen på Strand även kommit till Vattenrådets historiekväll och lyssnat på Fallgren. 
Föreslår att Ölands Vattenråd (och andra med för den delen) nästa gång innan ni spikar något datum tar en koll på månadens evenemangstips - t ex i vänsterspalten på denna blogg (som är tämligen fullständig i det avseendet) - så att det inte åter blir en onödig krock! 
Kommentera gärna!

tisdag 8 november 2016

Trotsade snöblåst och ishalka

Med tanke på gårdagskvällen väderlek och glashalka på stadens gator - samt ett "krockande" evenemang  i Stadshuset samma kväll (föredrag i Stadshuset av Jan-Henrik Fallgren om det öländska vattnets historia), så hade jag kanske inte väntat att att det skulle dyka upp så många historieintresserade vid samtalskvällen på Strand som det faktiskt gjorde i går kväll. 
Att stadens historia intresserar är inte att ta miste på och där vi tre "påannonserade" fyrtiotalister, Johan von Reis, Rolf Nilsson och undertecknad var osäkra på något, så kom det sakkunnig hjälp från åhörarplatserna. Där fanns gamla borgholmsbor som varit med på den tiden före oss och som kände till hur saker och ting var. Det är så samtal ska vara, man ger och får och alla får komma till tals. 
Trotsat ishalka och på väg att samlas till historiekväll vid Runda baren på Strand
Till nästa samtalskväll på Strand hoppas vi kunna få med gamle vägmästaren Per Hansson, som kom till Borgholm på 1960-talet och har många minnen från den tiden. Datum kommer inom kort. 
Håll utkik i vänsterspalten "Det händer..." här till vänster! 
Kommentera gärna! 

måndag 7 november 2016

Inte så insnöat, hoppas jag

Samtalsafton kring Borgholms stads historia blir det ikväll igen på Strand. Ska handla om tiden mellan 1930 och 1950. Där t o m jag har ett och annat minne. Trots min unga ålder 😊
Ser fram emot en trevlig historiekväll som vanligt - och att man inte är alltför insnöad ☺
Halv sju kör vi igång vid Runda baren, men baren öppnar redan klockan sex för den som vill värma sig med en "ajrisch" (whiskyspetsat kaffe med vispgrädde och lite riven kakao över tror jag).


lördag 5 november 2016

Alla helgons dag

Alla Helgons dag. Det är den här helgen som vi tänker på - just det - alla helgon. Och dom är betydligt fler och annorlunda än dem som av någon anledning har blivit helgonförklarade från Rom, för då skulle det knappast finnas så många med någon slags anknytning till oss.
Nej vi tänker nog närmast på nära och kära som vi saknar och som kanske kommit att bli ett slags helgonlika förebilder för oss i vår vardag - eller något ditåt. Det är dom som är våra helgon och där har nog de flesta av våra alldeles egna som vi skulle kunna lyfta fram.
Och vi tänder ljus i våra kyrkor för dem som under det gångna året har gått bort, där vi nog alla har någon eller några som har betytt mycket för oss. Låt oss ha dem i ljust minne! 
En helg nog så viktig som någon!