Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 4 november 2016

Två års fri prövotid för kommunala chefsjobb vore modellen

Igår avslöjade Ölandsbladet att ännu en kommunal chef på Öland blivit skiljd från sitt jobb genom att helt i onödan köpas ut för dyra pengar. I det här fallet var det i grannkommunen, där chefspersonen själv hade sagt upp sig. 
Enligt anställningsavtalet som Mörbylångas "kommunchef" Monica Högberg hade var det tre månaders uppsägningstid och sen skulle allt vara klart. Nu fick hon istället sex månadslöner á 74 000:- och detta utan att ens behöva arbeta!
"- Uppsägningen var väl inte helt på eget bevåg", förklarar Mörbylångas kommunalråd Henrik Yngvesson (M) för bladet, som något slags försvar för den kommunala generositeten mot en anställd i hög position som uppenbarligen inte har hållit måttet. Den var alltså synd om henne för att hon inte kunde sköta sitt jobb på det sätt som det förväntades av henne. Eller som Henrik Yngvesson uttryckte det: "- Monica har inget nytt jobb att gå till"! 
Vilka andra "femtiofemplussare" som får lämna sina jobb har det? Dom brukar få gå till arbetsförmedlingen från dag ett, leva på A-kassa, placeras på olika mer eller mindre meningslösa kurser för att slutligen fasas ut och få klara sig på försörjningsbidrag från socialen fram till  pensionen. Dom får aldrig någon miljon eller halvmiljon som tröst. 
För den vanlige arbetstagaren är det bara adjö som gäller om man inte platsar på jobbet och det blir aldrig aktuellt med någon ersättning utöver vad som står i anställningsavtalet!
Jag har också svårt att förstå varför kommunala chefspersoner ska ha så oerhört mycket högre löner än andra kommunanställda. Det pratas om deras höga ansvar och att dom måste vara så duktiga. Men har inte en undersköterska eller en lärare ett minst lika stort ansvar? Att ta ansvar för  hjälplösa personers väl och ve eller att ta ansvar för barns utveckling i trygg skolmiljö är väl lika viktigt som organisatoriskt ansvar! Alla har ju krav på sig att vara duktiga i just det som dom gör!
I många avseenden har dom kommunala chefspersonerna betydligt mindre krävande arbete än dom kommunanställda som på sin höjd har hälften så hög lön. Dom kommunala cheferna styr sin egen arbetstid och jobbar inte med "delade turer" och kan själva planera vad dom ska göra. Medan dom anställda i deras verksamheter sliter tungt kan dom själva fara runt på olika konferenser. Det är kommundagar, regiondagar, utvecklingsdagar och fan vet allt, där den första "arbetsdagen" brukar gå ut på att installera sig på ett hotell och ha en trevlig och god middag på det allmännas bekostnad - ibland resulterande i en lång eftersväng i baren och övernattning i "fel" rum, något som man inte räknar med att den äkta hälften någonsin ska behöva få reda på.
Chefer och andra personer med kommunala toppjobb tenderar att bli dyra för kommunernas skattebetalare. Först ska dom "rekryteras", vilket brukar vara en dyrbar procedur, sen ska dom anställas (ofta med alldeles för förmånliga villkor i förhållande till vanliga kommunanställda) och sen brukar det inte ta så många år innan dom "går vidare i livet" till "nya utmaningar" - ofta med ett fett avgångsvederlag på köpet. Ibland går det ännu snabbare. Och så är karusellen igång igen med nya rekryteringar o s v. 
Vad kostade Håkan Waxegård de öländska skattebetalarna? Bara för att nämna ett exempel. Och hur gick den "rekryteringen" egentligen till?
Hur rekryterar man kommunchefer? 
Och hur kunde Lars Bylund få den tjänst som han nu lyckligtvis har skilts ifrån? 
Kan här nämna fler, men det gör jag inte. 
Och varför är man så mycket generösare med ersättning när man avvecklar chefspersoner än när "organiserar bort" ett antal vanliga kommunanställda? 
Har en känsla av att dom flesta chefstjänster kostar betydligt mer än vad det från början var tänkt - något som också gäller i vår kommun. Skulle därför vilja se en reform där varje kommunal chefstillsättning eller anställning av annan av annan kommunal nyckelroll förenas med två års prövotid under vilken vederbörande på fria grunder kan sägas upp utan rätt till ersättning. Då slipper vi bli sittande med så många stolpskott i olika topp-positioner. 
För - handen på hjärtat - nog har vi genom åren lyckats dra till oss otroligt många stolpskott till dom kommunala toppjobben i just vår kommun. Och dom som felrekryterat har alltid gått fria från ansvar.
Eller är det för elakt att säga så? 
Kommentera gärna! 

1 kommentar:

  1. Mycket elakt så får man inte göra mot höga chefer.

    SvaraRadera