TIPS för att leta i bloggen: Skriv ett eller flera lämpliga sökord i den vita raden härunder och klicka på Sök!

SPRID GÄRNA VIDARE!
Tips till dig som tycker att något visst av mina inlägg här nere till höger är lite extra och vill sprida det vidare:
Under varje inlägg finns en liten rad med olika symboler, däribland   f acebooksymbolen. Klickar du på den så kan du dela just DET inlägget med alla dina facebookvänner som i sin tur kan sprida vidare!

torsdag 3 november 2016

Det finns bara ett verkligt fungerande sätt att få mer besökare till Himmelsberga! Det hjälper inte med ytterligare konstgjord andning!

Läser på Kalmartidningarnas Ölandsuppslag idag en stor artikel om Himmelsberga Ölands museum och intervju med Ellinor Jonsson, ny energisk ordförande för Ölands hembygdsförbund (ägare till hela anläggningen) som tillfälligt har hoppat in som verksamhetschef på Himmelsberga.
Klippt ur kalmartidning idag
Ellinor har olika förklaringar till varför Himmelsberga hade fler besök förr än nuförtiden, men hon glömmer den viktigaste - som gjorde att ölänningarna nästan helt slutade att åka till Himmelsberga. 
Man fick en verksamhetschef som hette Anders Nilsson (en f d sjökapten) som såg till att få infört att alla besökare måste betala inträdesavgift. Tidigare var det fritt inträde för alla medlemmar i någon av de öländska hembygdsföreningar som tillsammans utgör hembygdsförbundet. D v s flertalet ölänningar hade fritt inträde på Himmelsberga bara genom att visa upp medlemskortet från sin hembygdsförening. 
Himmelsberga var på den tiden en naturlig samlingspunkt för familjer på hela mellersta Öland och hit kom man i alla möjliga sammanhang. Inte minst man fick långväga gäster som man ville visa runt på ön. Då var Himmelsberga ett av de ställen som man absolut skulle visa och dom långväga gästerna - som annars kanske aldrig skulle skulle ha hittat dit - bidrog med sina inträdesavgifter till Himmelsbergas ekonomi.
När kapten Nilsson tog över rodret och fick styra så försvann de flesta av öländska besökarna - och därmed även deras medföljande gäster - från Himmelsberga.
Att ledningen - efter att Anders Nilsson slutat - har infört reducerade biljettpriser för medlemmar i dom öländska hembygdsföreningarna hjälper föga. Folk vill ju inte betala inträde för att gå in på ett hembygdsmuseum där man redan har varit hur många gånger som helst tidigare. Nu har man istället andra saker som man far runt och visar sina besökande gäster.
Ölands Hembygdsförbund måste bestämma sig för att återinföra det fria inträdet på Himmelsberga för medlemsföreningarnas medlemmar. Annars ska man inte tänka på extra ekonomiskt bidrag från kommunerna. 
Kan inte hembygdsförbundet ta detta nödvändiga steg för att öka besökarantalet är varje kommunalt bidrag meningslös konstgjord andning! 
Kommentera gärna!

2 kommentarer:

 1. Bra, men hur många läser det du ger uttryck för? Hur insiktsfulla är förbundets valberedning, som mer eller mindre tillsätter personer som saknar kulturhistorisk och affärsmässiga kunskaper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska många, men det kan naturligtvis bli fler. Om du t ex delar med alla dina facebookvänner eller e-postkontakter
   😊😁☺
   Hälsningar
   Per L

   Radera