Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 17 september 2014

En andra ledarartikel efter valet:









Blockpolitikens död i Borgholms kommun
  
  
Blockpolitiken i vår kommun har i och med valutgången i söndags spelat ut sin roll. Ingen behöver längre tillhöra det vänstra eller högra blocket för att kunna få inflytande i kommunpolitikens beslutande organ.  
Det prestigefyllda spelet mellan blocken står avklätt till allmän beskådan i all sin pinsamhet, en massa smutsigt intrigerande om makt och positioner och inget annat.  
Nu äntligen står plötsligt båda blocken maktlösa efter att tillräckligt många väljare har sagt ifrån med sina röstsedlar.

När kommunalråd ska utses i Borgholm den 15 oktober kan vare sig det ena eller andra blocket vara helt hundra på vem som blir kommunalråd om någon skulle begära sluten omröstning. Hur oviss utgången av en sluten omröstning kan vara minns dom nog från den gången när kommunalråd skulle utses för fyra år sen.

Nu är dom mäkta bekymrade över att inte kunna förmå Framtid Öland att välja sida. Dom verkar inte vilja förstå att det råkar vara Framtid Ölands starka sida just att INTE välja sida, allra minst i en politiskt känslig fråga av detta slag. För detta visar blockpolitiken ingen som helst respekt.
 
Det ligger i ett oberoende partis intresse att kunna vara vågmästare i rena sakfrågor men samtidigt hålla sig ifrån att ge något av blocken favör genom deltagande i den typens överenskommelser som dom andra partierna är ute efter.

Faktum är att inget av blocken lär kunna få majoritet för någon egen kommunalrådskandidat. Inte ens om Marcel och Ilko skulle finna varandra i ett nytt slags block går det att få majoritet. Sex plus elva är bara sjutton, inte dom arton som skulle behövas.

Med tanke på slutna omröstningar behövs nog dessutom viss säkerhetsmarginal eftersom en del i leden kanske "röstar fel" när ingen kan veta vem.

Och varför skapa nya block? Blockpolitik är ju kommunernas förbannelse och bäddar för prestigetänkande som förhindrar kloka beslut. 

Dom rikspolitiska blockpartierna kan nog glömma att ett oberoende lokalt parti som Framtid Öland skulle liera sig med något av dem. Vilket dom tydligen fikar efter. Det är att underskatta det parti som nu är kommunens fjärde största och störst av alla på norra Öland!

Enda sättet för dom traditionella blocken att gardera sig emot att kommunalrådsposten hamnar hos det motsatta blocket är en kompromiss där det istället får bli någon oberoende från Framtid Öland som får kommunalrådsposten. Ur demokratisk synvinkel är ju detta också rimligt med tanke på att Framtid Öland ju är kommunvalets klart största segrare!

 
I övrigt borde vi ha en kommunal "samlingsregering" med tanke på dom stora utmaningar som kommunen står inför!

Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här!
Vill Du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar