Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 12 september 2014

-

Oppositionsledaren:  








Vad ska det bli av Kapsyludden?
  
  
Kapsyludden kallades den i folkmun för ett par årtionden sedan, en centralt belägen familjeägd camping på kommunens mark. Så centralt belägen och med sådana gäster att somrarna kunde bli en plåga för de bofasta längs gatorna mellan campingen och stadens torg och nöjesställen. Skrik och skrän och kastade tomma ölburkar över allt samt spyor och nedpinkat på gångbanor och i trädgårdar. Bofasta fastighetsägare kunde heller inte resa bort under den värsta tiden, för isåfall kunde trädgårdsmöblerna vara sönderslagna och hela trädgården härjad när dom kom tillbaka. Det gick så långt att en aktionsgrupp av stadsbor bildades för att stävja buset.
   
Sedan dess har det verkligen hänt saker. Nuvarande campingägargenerationen har lyckosamt omvandlat den nedslitna campinganläggningen - där fulla ungdomar i gäng var ett matkant inslag bland gästerna - till en välskött familjecamping av hög klass. Campingens gäster är ett inte längre ett störande inslag i sommarens Borgholm. Tvärtom bidrar alla husvagns- och husbilsfamiljerna på ett positivt sätt till stadens handelsliv. Många återkommer år efter år.
  
Kapelluddens camping har ju även bidragit med Borgholms badhus - som enligt särskilt avtal med kommunen - kan användas av allmänheten året om. Detta är en separat historia.

Nu kommer frågorna. Hur ska framtiden gestalta sig för Kapelludden? 
  
Campingföretaget betalare ett årligt arrende för marken till Borgholms kommun som är skrattretande lågt med hänsyn till den stora arealen och hur mycket företaget drar in, dels i form av sommarens campingverksamhet och dels i form av hyror från Migrationsverket för asylförläggning andra årstider. 

Har kommunen råd att låta centralt belägen mark - den enda sammanhållna mark som står till buds för innerstadsbebyggelsens fortsatta expansion - användas för säsongsverksamheter mot ett arrende som är en ringa bråkdel av vad det egentligen borde ligga på?
  
Företaget har just nu storstilade planer på gång och påstår sig vara berett att investera i en utbyggnad för rehabturism, där såväl hotell, restaurang och en multihall ska ingå. Låter spännande och bra.
   
Men vem är det som är tänkt att investera i multihallen? Sådana hallar finns i parti och minut runt om i hela Sverige och i stort alla har det gemensamt att dom går med förlust och att det i slutänden brukar bli att det är kommunmedborgarna som tvingas betala förlusterna. Och det handlar sällan om småpengar. Vill vi hamna i en sådan sits även i Borgholms kommun? 
  
Efter ett direkt kupp i Samhällsbyggnadsnämnden i början av sommaren  - genomförd av Eddie Forsman (m) på ett synnerligen regelvidrigt sätt - förvandlades ett rent informationsärende till ett beslutsärende där campingföretaget fick bygglov för arton stugor på en del av den ursprungliga Kapelludden som i det förslag till fördjupad översiktsplan som nämnden låtit lägga fram är tänkt som grönytor. Vad anser kommunmedborgarna om det?

Det har varit mycket spring hos landshövdingen, där campingföretaget har vänskapliga förbindelse, för att kringgå gällande regler och få igenom saker på ett sätt som kanske inte hör till det mest öppna.
  
Mitt råd till campingföretaget är: Slut med allt spring i maktens korridorer och utlys istället ett öppet offentligt möte i Borgholm, dit alla är inbjudna! Förklara där för borgholmsborna vad ni vill göra och hur det ska finansieras! Ge även alla möjlighet att där ställa frågor och diskutera utan något streck i debatten!
  
Tycker därefter våra medborgare att den utvecklingen och den finansieringen är OK, så ska det också vara OK! 
  
Tycker medborgarna istället att denna centralt belägna mark istället bör ha en annan användning så är det DEN användningen som ska gälla. Svårare än så borde det inte vara i en demokratiskt styrd kommun!
  
Eftersom arrendet står inför en omförhandling är det viktigt att nu få framtiden för Kapelludden utstakad. Och detta på ett öppet, demokratiskt sätt!


Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här!

   
Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar