Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 11 september 2014

Oppositionsledaren:  








Lokal demokrati via SMS och internet!
  
  
Internet har alltmer kommit att bli en del av vårt samhälle och våra liv - på gott och ont.
   
På gott är naturligtvis allt den kunskap som vi kan inhämta på nolltid, den snabbhet och enkelhet som vi kan kommunicera med varandra och möjligheterna att kunna vara närvarande och arbeta på distans.

Till det mindre goda hör väl att vi många gånger sitter och knappar på våra avancerade nallar istället för att umgås på riktigt. Facebook har kommit att överta mycket av det naturliga sociala livet. För den som inte har tillgång till internet eller kan med den nya tekniken blir det dyrare när man ska köpa biljetter hos SJ eller Silverlinjen eller köpa en charterresa. Detta drabbar i första hand dom äldre som inte har tagit till sig den nya tekniken och som ofta har en alltför dålig pension att försöka leva på. Dom för betala mer för att dom bättre bemedlade som har råd med dator och bredband ska kunna betala mindre!
  
Utvecklingen verkar dock obönhörlig. Vi handlar alltmer via nätet, läser tidningar via nätet, börjar se TV via nätet och allt fler kopplar upp sig redan när dom vaknar på morgonen.

Nu har vi också möjligheten att utveckla den lokala demokratin via nätet. Vissa kommuner har redan börjat och jag hoppas att vår kommun inte ska vara sen att slå in på samma väg.
  
I Nynäshamn, en kommun med mer än dubbelt så många invånare som vår och på ungefär samma pendlingsavstånd till Stockholm som t ex Södvik har till Kalmar, lät man sina medborgare själva styra upp och skapa kommunens översiktsplan via internet. Man har skapat medborgarpaneler, där alla som vill får vara med. Medborgarna får vid olika tillfällen aktuella frågor att rösta om via SMS i mobilen att rösta om, och politikerna som ställt frågorna är då i förväg överens om att acceptera omröstningsresultaten.
  
Politikernas roll har i Nynäshamn och andra kommuner som har slagit in på samma väg har alltmer kommit att vara en slags frågeställare samt verkställare av medborgarnas beslut. Hos oss i Borgholms kommun är politikernas roll fortfarande mera överförmyndarens, i varje verkar det som om politikerna ser sin roll så. Dom ser sig som valda att fatta beslut på väljarnas vägnar, väljare som får vara "omyndiga" fram till nästa val.
  
Jag kom i kontakt med politiker från Nynäshamn under ett par seminarier under årets Almedalsvecka där jag även träffade företaget som svarar för tekniken för deras demokrati via nätet. Vi pratade bl a om kostnaderna som visade sig vara högst måttliga. Och hur enkelt det egentligen är att skapa stora medborgarpaneler.

Nu är det dags att vi börjar diskutera tekniska lösningar som kan passa oss och att vi får våra första medborgarpaneler i Borgholms kommun!

Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här!

   
Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar