Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 26 september 2014

Referat och film från invigningen i Stora Rör av årets Skördefest

Förra veckans sommarvärme hade suttit gott i går kväll när Ölands Skördefest invigdes i Stora Rör igår. Nu var det lite svalare men fritt från regn. Och det bjöds på vacker kvällshimmel över sundet. 
En tjusig skylt - gjord om ett sjömärke - välkomnade till Stora Rör redan uppe vid landsvägen, där det för några veckor sedan stod fula valplakat (som Trafikverket tog bort för att de skymde sikten i korsningen och som jag då skrev om här).

Prydligare nu


Närbild
Parkeringsgärden hade ordnats uppe i backen så hela samhället nedanför var bilfritt, vilket var bra. 
Utanför handelsboden var det rykande åtgång på grillad korv på djur från Runsten, såväl lammkorv som korv på nötkött, som kryddats årets Gyllene Pumpamottagare Anders Lindgren i Stora Rör. 
Inne i handelsboden hade Olle Andersson (sonsons son till grundaren Josef Andersson) och hans dotter Paulina fullt upp att göra bakom disken. 

Bakom disken i handelsboden
På marknadsplatsen intill var det kvalitetsprodukter som dominerade utbudet. Mycket ullvaror och hantverk, bland annat luffarslöjd som tillverkades på plats. 






Nere i hamnen sjöng barnkören "Hamnstrålarna" ute på däck ombord på m/s Solkust, som sommartid trafikerar norra sundet, bl a med besökare till Blå jungfrun) men som dagen till ära hyrts in som invigningsscen. 
Hamnmagasin hade förvandlats till konstmuseum med lokalt anknutna konstnärer från olika tidsepoker. Trevligt att det också finns sånt som inte är till salu. 
Konst som inte var till salu
Så kom då själva invigningen med frilansjournalisten Cecilia Garme (med viss anknytning till Stora Rör) som konferencier. Ett trevligt inslag var utdelningen av den Gyllene Pumpan, där Sven Ekberg fick utfärda en efterlysning på mottagaren (som hade fullt upp i köket på sin hamnkrog) innan han dök upp och fick ta emot pumpan ur Karin Franssons hand. Ett annat trevligt inslag var Peter Boströms presentation av Årets Ölandsfotograf Bengt Kallenberg. Lite kul var också Leo Erikssons egna små kommentar när hans läste upp motiveringen till varför Färjestaden utsetts till nästa Årets Ölandsby, där Leo beskrev Färjestaden som "en liten by söder om Stora Rör". 
En höjdpunkt var när den lokala sånggruppen "Visor i vinden" gjorde sitt eget framförande av Ölandssången. Egentligen ska den ju sjungas unisont och med alla stående, men det är kanske svårt att förvänta sig av en folkmassa där kanske mer än hälften är tillresande från fastlandet.
Man saknade naturligtvis nestorn Göran O T Dahlberg som inte fanns med på scen i Stora Rör, och det borde ha varit mer av Sven Ekberg (som kan det här) vid mikrofonen och helst inget alls av den något självupptagna Cecilia Garme (vars mikrofon var så högt uppskruvad att många ville hålla för öronen). 
Och kunde inte arrangörerna i Stora Rör ha hittat en roligare invigningstalare än regionförbundschefen Håkan Brynielsson? Det är ju faktiskt ingen brist på kulturpersonligheter i närheten! Lyckligtvis höll sig invigningstalaren dock ganska kortfattat. 
Själva "invigningsceremonin" med de båda kommunalråden Henrik Yngvessons och Lisbeth Lennartssons dragkamp kändes i rådande läge väldigt passé och malplacerat. Och vad gjorde dom egentligen med den där tampen? Få begrep. 
Och när Lisbeth efteråt hoppade fram till mikrofonen för att tacka med sedvanlig svada kändes det som något desperat över det hela. Kunde faktiskt ha undvikits. 
Det efterföljande - stort påannonserade och för detta tillfälle specialkomponerade - ljus- och ljudspelet upplevdes nog som något av en flopp. Toner hördes visserligen från högtalarna, men vad var det för märkvärdigt som man skulle se? En vid detta laget smått frusen publik vände sig och tittade mot olika håll. 
"- Det är solnedgången", trodde någon. Själv undrade jag om det kunde vara det enmotoriga flygplan som med blinkande ljus gjorde ett varv över Stora Rör. Eller om det kunde vara skenet från en eld som någon hade tänt längre bort på stranden. 
Den bästa avslutningen på invigningen av årets Skördefest blev nog för de flesta den värmande ärtsoppan som Hemvärnet sedvanligt bjöd på. För min del fick det bli ännu en lammkorv med kött från Runsten och kryddad efter Anders Lindgrens recept.
Du som i efterhand vill vara med om invigningen i Stora Rör kan klicka HÄR och se filminspelning!
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar