Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 23 september 2014

Några egna reflektioner sedan kryssen har räknats

Några förändringar i mandatfördelningen ledde inte sluträkningen till igår och därmed kunde valresultatet till slut fastställas. Och kan det ju vara dags att kommentera med några egna reflektioner och lite analyserande över kryssen:
Låt oss börja med att analysera centernpartiets resultat i kommunvalet, där just centern var det stora kryssarpartiet. På centervalsedlarna var det kryss på två valsedlar av tre, medan de okryssade valsedlarna övervägde hos samtliga övriga partier. 
Man kan ju förstå att partiets taktik att ekonomiskt stödja personkampanjerna - och därmed blåsa upp dem  - var ett sätt att försöka förmå väljare som var missnöjda med kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (c) att ändå rösta på centern för att med ett kryss på konkurrenten Stig Bertilsson (c) tro sig kunna peta bort Lisbeth från kommunalrådsstolen. De många kryssen just på centerns valsedlar tyder på att taktiken kan ha räddat partiet från en ännu större valförlust än vad det nu blev. 
Nu rasade centerns väljarstöd med "bara" cirka 500 röster (från 1848 vid förra valet till 1281). Men det är andra valet på rad som centern tappat runt en tredjedel av sina väljare!
Att Lisbeth fick 378 kryss mot Stigs 267 innebär ju inte att centerfolket står bakom Lisbeth. Den tredjedel av centerväljarna som trots allt INTE satte något kryss får ju anses ha föredragit Stig som förstanamn eftersom hans namn stod överst. En övervägande del av centerväljarna (närmare 700) står därmed bakom Stig som centerpartiets nummer ett i kommunen. 
För Lisbeths del innebar de egna kryssen en minskning mot vid förra valet, då hon ändå fick över 400 kryss (mot att ha haft över 1000 kryss vid valet 2006). Det hjälpte nu inte ens med Lisbeths eget porträtt utanför självaste vallokalen i Löt på valdagen!
Hjälpte inte
Så till moderaterna. Där gjorde nykomlingen Carl Malgerud succé och fick fler kryss än Eddie Forsman. Bara förstanamnet Marcel van Luijn fick fler kryss på moderaternas valsedlar. 
Trots sin egna personkrysskampanj lyckades inte kommunfullmäktiges moderate ordförande Jan Erici denna gång komma med på kommunpolitikernas tio-i-topp-lista, där han tidigare har funnits med. Den som varit och lyssnat på ett kommunfullmäktigemöte kanske kan förstå varför 
Valets segerherre vad beträffar kryssen är givetvis Ilko Corkovic (S) som kammade hem hela 955 kryss (mot 537 vid förra valet). Naturligtvis kan han sträcka på sig nu. 
Ingen av dom andra socialdemokraterna kom med på tio-i-topp-listan, så vad vore det partiet utan Ilko? 
Nykomlingarna Sofie Loirendal och Tomas Lind från Framtid Öland fick 150 respektive 131 kryss. Ett nytt och fräscht alternativ i vår kommun som gått ut med att - precis som nya Ölandspartiet - stå helt utanför den gängse blockpolitiken och dess höger - vänster-skala. Här slöt väljarna upp och har stora förväntningar!
Av förra valets stjärnor har  Sofie Jakobsson (KD) helt trillat bort. Vid förra valet kammade hon hem 64 kryss - och blev därmed kristdemokraternas etta och fick en plats i kommunfullmäktige - efter att han gått ut och föreslagit kommunala bordeller, vilket skapade stora rubriker. 
Under dom fyra år som hon nu har suttit i kommunfullmäktige har det dock inte hörts ett enda pip från henne om några bordeller, än mindre lämnats in någon motion i ämnet. Vid detta valet fick Sofie bara 11 kryss 
Upp som en sol, ner som en pannkaka. 
Kryss förpliktar! 
Även dom 72 som fallit på mig!
Vill Du kommentera, klicka här!
   

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar