Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 19 september 2014

Några funderingar kring spådomar - med facit i hand

Måste lyfta på hatten för Ölandsbladets "spågubbar" som redan i februari - sju månader före valet - genom att studera sin spåkula träffsäkert lyckades pricka in hur det skulle gå i kommunvalet för flera av aktörerna. 
Dom var förunderligt skickliga med att förutspå hur det skulle gå i valet för såväl nya Ölandspartiet som Socialdemokraterna och i synnerhet Centerpartiet (som ju tappade nästan en tredjedel av sina väljare från förra valet - som även den gången var en stor tillbakagång för partiet). 
Ölandsbladet hade nu sju månader före valet förutspått att centern skulle få 1351 röster i kommunvalet i vår kommun. När dom sista rösterna var räknade i onsdags hade dom fått 1355 röster. Endast fyra röster skiljde mot bladets spådom om borgholmscenterns katastrofval! 
Men när Ölandsbladets Michael Ståhl skrev igår att "min" spåkula "fick inte många rätt", så har han faktiskt missat att det samma spåkula. Jag hade ju nämligen lånat den från Ölandsbladet. Det är bara det att jag tolkat vad jag sett i kulan lite annorlunda. När Micke Ståhl tittade i kulan missade han t ex att Folkpartiet skulle åka ut ur kommunfullmäktige, vilket däremot jag var snabb att upptäcka. Jag hade också rätt med att moderaterna skulle få sex platser i nya kommunfullmäktige och att vänsterpartiet och kristdemokraterna skulle få varsitt mandat. Dessutom var jag ganska så ensam om att inte underskatta Framtid Öland. Dom fick fem platser. Det hade jag spått från början men sedan ökat på till sju.
Däremot hade jag grovt underskattat Socialdemokraterna och grovt överskattat vårt eget parti.
Det finns anledning att fundera över varför det gick som det gjorde för vårt parti och hur Ölandsbladet kunde förutspå det redan för sju månader sedan! Själv trodde jag ju något helt annat, i synnerhet med tanke på dom duktiga medarbetare som kom att ställa upp för partiet. Vi kommer naturligtvis trots valresultatet att arbeta för vårt valmanifest så gott vi kan under den kommande valperioden, även om vi blir färre i kommunfullmäktige än vad vi hade hoppats på och det är osäkert om vi kan få komma med i nämnderna där många viktiga beslut tas.
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar