Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 28 september 2014

En fjärde ledarartikel efter valet









Självklart att Ilko ska gratuleras!
  
  
Nu när kryssen är räknade så kan det ju inte råda något som helst tvivel om att det är Ilko Corkovic som är valets stora personliga segrare. 

Sittande kommunalrådet Lisbeth Lennartssons vägran att gratulera Ilko till den stora valframgången är ju rent löjlig. Hennes ambition att trots ännu ett valnederlag försöka klamra sig kvar på kommunalrådsstolen är närmast patetisk. Det blir därför på sin plats att i detta sammanhang plocka in en av ”Lubbes gubbar” i repris, en teckning som tillkom efter hennes valförlust för fyra år sedan.  
 
Den gången lyckades Lisbeth med en enda röst i kommunfullmäktige rädda sig kvar som kommunalråd i fyra hela år tack vare ett av svanspartierna – ett svansparti som i och med årets val lyckligtvis är utraderat från Borgholms politiska karta. 
Den här gången lär det bli omöjligt för henne att få tillräckligt många med sig för att kunna fortsätta som kommunalråd, hur mycket hon än sparkar och skriker! Hon är nog ganska ensam om att inte kunna inse denna verklighet.

Valsegraren Ilko och Borgholms kommun är nu bara till att gratulera!
   
Ilkos personliga valframgång måste ju självfallet spela roll för bildandet av ny kommunledning, som jag också vill passa på att ge några goda ord på vägen:
              
1.   Riv upp det kostsamma paketet med P O Persson (innan det har vunnit laga kraft) och behåll Södviksskolan med tillhörande mark i kommunens ägo. Kommunen tar över notan för iordningsställandet av förskola där. Utnyttja övriga fastigheten på ett vettigt sätt och flytta dit utbildningsförvaltningen. Stycka upp markområdet i tomter som delas ut gratis till inflyttande barnfamiljer med förbindelse att dom blir skrivna på orten i minst tio år.

2.   Återkalla försäljningsuppdraget för Runstens skola och utnyttja fastigheten på lämpligt sätt för skol- och förskoleverksamhetens behov!

3.   Se till att hela f d vårdcentralen i Borgholm byggs om till billiga små hyreslägenheter som det finns stor efterfrågan på – och inget annat!

4.   Se till att avskaffa oppositionsrådsposten innan den ens har hunnit bli tillsatt. Leds kommunen på ett bra sätt behövs ingen speciell opposition. Se till att alla partier kan vara med och samverka i den nya kommunstyrelsen på ett eller annat vis, så att alla på ett meningsfullt sätt kan dra åt samma håll. Det skulle vår kommun må bäst av!

5.   Återkalla överklagandet av en dom i Kammarrätten som ger Ölandsbladet rätt att ta del av kommunala handlingar som domstolen bedömt vara offentliga. Det måste ju redan från början ha varit fel att försöka dölja materialet. Se till att kommunen från och med nu blir betydligt mer öppen!

6.   Se till att en öppen beredning med deltagande från alla partier omgående tillsätts för att förutsättningslöst utreda och föreslå nya grepp för att vända befolkningsutvecklingen på norra Öland – den största utmaningen som kommunen står inför.

7.   Red ut det här med kommunchefens befogenheter, så att vi slipper nya varianter av fallet Waxegård! Eller - ännu bättre - byt ut kommunchefen!
    
Ett första styrkeprov för Ilko borde för övrigt vara att i handling visa att han menade allvar i somras med att alla politikerpensioner bör avskaffas i kommunen, även för nu sittande politiker.
Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här!
Vill Du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar