Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 29 september 2014

Skördefest men UTAN riktig konstnatt

Vad har hänt med Ölands Skördefest? Den funderingen kan man ställa sig när det under konstnatten var synnerligen glest mellan bilarna på sydöstra Öland, där det förr var långa bilköer i nattamörkret!

Under fredagen styrdes kosan söderut från Borgholm längs 136:an. Första stopp var vid Strandtorp, där det blev ett besök hos Lamm & Lera och deras fantasirika trädgård. Där är det alltid spännande, inte bara vid Ölands Skördefest!
     
Första stoppet

Ledig kommunalrådsstol hos "Lamm & Lera" i Strandtorp
Snart bar det av över kommungränsen mot söder och ett litet uppehåll i Björnhovda, där det fanns en karta över Öland gjord av majskorn vid en gårdsbutik som bl a sålde massor av pumpor.
    


Illamående
 Hela Eriksöre med sin långa bygata är under dessa dagar en enda stor Skördefest. Man blir mäkta imponerad: 
Ingen risk att behöva lämna Eriksöre hungrig
                                                                                                                                                                 
Karlevistenen - den märkliga runstenen med sin långa text - är ju väl känd, men känner Du även till Karlevi stenkvarn? Denna ganska så speciella väderkvarn brukar stå öppen för besök även när det inte är Ölands Skördefest. Ägarna vill gärna att så många som möjligt får komma in och titta. Roligt att det finns människor som inte bara värnar om sitt kulturarv utan också så välkomnande vill dela med sig av det. 
Karlevi stenkvarn uppe på landborgen
Anlände efter mellanspel i Kastlösa och Södra Möckleby så småningom till Ventlinge. Då var det redan mörkt sedan länge och ingen idé att försöka irra sig igenom någon majslabyrint. Den stora strålkastarbelysta löktavlan föreställde i år Ventlinge kyrka. 
Kyrka uppbyggd av lök
I den stora utställningshallen i Ventlinge såldes massor av grönsaker. Men varför inget ekologiskt. Lokala ekologiska produkter borde väl framhävas under Ölands Skördefest. Eller odlar man inget sådant därnere? 
Vad än värre var - och där vilar ett särskilt ansvar på styrelsen för Ölands kommunalförbund som har hand om räddningstjänsten och därmed brandsäkerheten: 
Ingången till den stora hallen var belamrad med travar av halmbalar, mellan vilka det fanns en enda in- och utgång, så smal att man inte ens kunde mötas i den. Några anvisningar om någon nödutgång syntes inte därinne och ändå kanske det vistades ett par hundra människor därinne samtidigt som handlade varor, såg på konst eller åt och drack vid kaféborden. Vad hade hänt om det plötsligt börjat brinna därinne? Hur många hade kunnat ta sig levande ut mellan halmbalarna? Till råga på eländet var även väggarna klädda med halmbalar! 
Trångt att komma in - eller ut

Konst på väggar av halm i Ventlinge 
Nere i Näsby var Galleri Tinnert öppet. Där pågick i byggnaderna bl a utställningar som visade miljöförstöringen i våra hav och hur klimathotet p g a uppvärmningen av vår jord redan övergått till fruktansvärd verklighet för människor i stora delar av världen. 
Därutöver - förutom Ingemars och dottern Emma Tinnerts konst - visades även verk av Camilla Hyllén, en gästande konstnärinna från Göteborg.

Galleri Tinnerts ingång ... 
... och utgång


















                             
Fynd på havsbottnen
  
Människan vid havet

Byggnader (bl a Skärlövs station)
och fåglar (bl a skärfläckor)
av Ingemar Tinnert

Stadslandskap av Camilla Hyllén
Norr om Näsby låg en död hand över Konstnatten längs hela östra sidan ända upp till Alby. Bortsett från att J.A.G.S.-muséet i Segerstad var öppet. 
I Slagerstad höll Erling Fredriksson oförtrutet öppet hus. I årets installation ingick en bönestege upp till himlen. I ateljén bjöds det på rykande varm och god löksoppa. På gaveln satt en Glass-trut!
Bönestege
Glass-trut
Hela vägen från Gårdby och norrut var det bara öde längs östra sidan. Vid "Mitt i Bjärby" som brukar vara ett säkert kort under Konstnatten var det alldeles mörkt, så det var bara att åka förbi. Kom hem till Borgholm vid halvett-tiden. Tror inte att jag mötte en enda bil efter Gårdby. Ganska så besviken på dom som utger sig för att ha öppet till klockan två och tre under Konstnatten men som har stängt redan före midnatt. Inte konstigt att dom nattliga bilköerna på östra sidan uteblir. 
   
Säga vad man vill om Anne Wilks, men då var det bättre ordning!
   
Vill Du kommentera, klicka här!
     
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar