Skördefestlördagen bjöd på fint väder. Så här såg det ut på torget där Skördefestbåten tidigare har stått. Viss är det fint, men inte riktigt detsamma!
Istället för båt |
På Stora Solberga togs det entréavgift, även för den som bara behövde köpa ett par morötter i gårdsbutiken. Lockar inte precis till fler besök. Stora Solberga kallades under tidigare ägaren Gunnar Kvarnbäck för "Stora Snålberga". Risk för att det mindre smickrande namnet återuppstår.
I år var det även skördefestaktiviter granngårds på Lilla Solberga (i gatan mot Hörninge). Utan någon entréavgift. Och så ska det naturligtvis vara när det är Skördefest!
Övra Vannborga var en fin upplevelsde i lördags:
Dels Johan Perssons fantastiska akvarellkonst. Denne Johan ska inte förväxlas med sin namne på kommunalrådsstolen i Kalmar. Konstnären i Vannborga var först av dem om namnet.
En äkta Johan Persson
Ett litet Café utanför Galleri Johan Persson
Samt dels finns ju Ingrid och Gunnar Dahlbergs vingård i Övra Vannborga. Med provsmakning av både gårdens viner och deras destillerade drycker. Nya besökare blir hela tiden förvånade över att produkterna inte går att få köpa på gården för att kunna ta med sig hem. Detta måste ju bara gå att fixa till. Man måste ta hit den som i den nya svenska regeringen blir minister med ansvar på detta område och få honom eller henne att förstå!
Ingång till vingården i Övra Vannborga
Provsmakning i bränneriet
På Västergården i Södvik kan man lära hur byakrogar borde kunna se ut i Matlandet Öland. Något sånt här borde kunna finnas i varje ölandsby för att skapa en ny sorts besöksnäring som inte är årstidsberoende och som lockar folk med pengar. Precis som vingårdarna.
Porten in till Södviks västergård
Självklart lockar öländska råvaror och öländska produkter på matsedeln. På dryckeslistan finns bl a det egna ölet Södvik Säsong.
Lockande matsedel
Matkön avskräckte inte särskilt många
Bord att äta vid både ute och inne
Denna enkla krogen med goda lokala råvaror drivs av ett par sommarölänningar som annars bor i Stockholm och har annan verksamhet. Deras byakrog är endast öppen under Ölands Skördefest men har då blivit en succé. Nu gäller det att övertyga dem om att ha öppet betydligt mer, inspirera andra till att våga öppna byakrogar i fler öländska byar och tillsammans med lokala producenter skapa det Matlandet Öland som kan ge oss en helt ny besöksnäring!
Foto: Per Lublin
Vill Du kommentera, klicka här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar