TIPS för att leta i bloggen: Skriv ett eller flera lämpliga sökord i den vita raden härunder och klicka på Sök!

SPRID GÄRNA VIDARE!
Tips till dig som tycker att något visst av mina inlägg här nere till höger är lite extra och vill sprida det vidare:
Under varje inlägg finns en liten rad med olika symboler, däribland   f acebooksymbolen. Klickar du på den så kan du dela just DET inlägget med alla dina facebookvänner som i sin tur kan sprida vidare!

måndag 15 maj 2017

Framtidsdiskussion i kommunfullmäktige ikväll

Ikväll ska vi under en timmes tid få diskutera framtiden i Borgholms kommun. Det är på tiden och jag tror att kommunen kan gå en god framtid till mötes om vi väljer att tro på den och slå bort alla funderingar på sammanslagningar och "stordrift".
Tror att A och O är att vi tillsammans arbetar för att få fler att vilja flytta hit och bli kommunmedborgare här. Såväl återvändare som har sina rötter här och kanske i vuxen ålder vill flytta hit med sina familjer. Som trogna sommarölänningar som gått i pension och har möjlighet att bo här för gott. Men naturligtvis även andra.
För detta behöver vi vissa redskap, låt kalla dem morötter! 
För det första: Vi måste ge våra medborgare inflytande. Det räcker inte med att de får rösta vart fjärde år och däremellan får möjlighet att besöka några samråds- eller informationsmöten. De måste få lite mer att säga till om mellan valen än att få rösta om vad torgtuppen ska heta eller vilken låt som ska representera Sverige i melodifestivalen. De måste kunna få rösta om gågator, om hur stadens torg ska se ut, om sin närmiljö och detaljplaner i det område eller samhälle där de bor, om parkeringsregler- och andra trafikfrågor, men även om utformningen av ett äldreboende eller en skolgård, ja i stort sett alla de frågor som kan engagera dem. Medborgarinflytande som sådant är ingen kostsam morot men en viktig sådan! För vem vill inte bo i en kommun där man som medborgare har något att säja till om!
För det andra: Vi måste kunna locka med en generös äldreomsorg. Vetskapen att kunna få det bra som gammal här kan  leda till att många ölänningar i förskingringen väljer att försöka återvända hit senare i livet.Och till att våra pigga sommarölänningar på väg in i pensionen i större utsträckning vågar låta skriva sig i vår kommun. Och vi ska inte vara rädda för att tala om att våra äldre är värda att få en guldkantad ålderdom. Här är det viktigt att vi kommer igång med nya former av äldreboenden, en helt annan sorts måltider, bättre bemanning och bättre arbetsförhållanden inom äldreomsorgen, bättre stöd för promenader och kulturupplevelser för de äldre samt möjligheter till någon slags årlig utlandsvistelse i varmare klimat under den ruggigaste årstiden.
För det tredje: Det måste finnas tillräckligt med billiga hyresbostäder i Borgholm och andra tätorter i kommunen och där måste kommunen vara aktiv, bl a med tydliga krav på byggherrar. Men det måste också finnas närservice för dem som vill bo på landet. Det gäller både förskolor och annan skolverksamhet i närmiljö. Och stöd för sociala samlingspunkter. Samt måste det bli verkstad av det paket med åtgärder för norra Öland som kommunfullmäktige klubbade härom året.
För det fjärde: Företagsklimatet kan göras betydligt bättre i vår kommun. Det får aldrig vara på det viset att företagare upplever kommunens tjänstemän som problem som krånglar till det för deras verksamhet. 
För det femte: Ett annat tydligt förbättringsområde är personalpolitiken. Man behöver inte vara någon Einstein för att räkna ut att de höga sjukskrivningstalen bland kommunens anställda beror på dåliga chefer. Det här är vårt ansvar att ta tag i på allvar även om det kan tyckas jobbigt.
Det här är lite av det som jag tänker ta upp under kvällens diskussion. 

2 kommentarer:

 1. Du är kanske den ende som man kan säga är folkets röst i fullmäktige. Andra har svårt att blicka framåt och andra rabblar och slår sig för bröstet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det fina betyget! Det känns väldigt bra att få!
   Ett bra betyg är ju ingen självklarhet, det måste förtjänas! Och som antyds: Det räcker inte att rabbla och slå sig själv för bröstet...

   Radera