Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 11 maj 2017

Rimligt att medborgarna får tycka till om vem som ska bli kommunchef

Skämt åsido, tuppar är inte att leka med.     
Men frågan är faktiskt om en liten kommun som vår verkligen behöver en chef som ska styra över allt och alla. Det högsta chefsansvaret borde kanske hellre ligga på den högste politiske befälhavaren - som kan ställas ansvarig inför väljarna. I vart fall inom fyra år.     
En kommunchef kan i normalfallet hålla sig kvar på sin post till uppnådd pensionering oavsett om han eller hon är bra eller ej. En kommunchef kan nämligen inte avsättas av medborgarna vid allmänna val. En kommunchef som inte håller måttet går inte att bli av med mindre än att vederbörande går med på att bli utköpt för ex antal miljoner.     
Med andra ord är det inte någon oviktig sak vem man utser till högsta chef för förvaltningen som ska handskas med alla våra kommunala skattepengar och se till att kommunala beslut blir genomförda. 
Det är således rimligt att se till att kommunens medborgare kan få tycka till. Dels huruvida man ska alls ska ha en kommunchef och dels vem som i så fall ska ha jobbet. Om politikerna nu har bestämt sig för att man ska ha en kommunchef i vår kommun och inte vill tillfråga medborgarna - som får betala lönen - om den saken, så borde medborgarna i vart fall kunna få en syl i vädret om vem av de förhoppningsvis proffsigt framvaskade kandidaterna som bör få jobbet. 
Har tidigare föreslagit att dom kvarvarande finalkandidaterna bjuds in till Folkets hus och gärna även någon lokal på norra Öland och får presentera sig för dom intresserade medborgare som kommer dit och att medborgarna sen får rösta, i vart fall rådgivande. 
Tycker förfarande att det är ett bra förslag och jag tror knappast att medborgarna kan rösta tokigare än vad ledamöterna i kommunstyrelsen kan. 
En variant kan vara att man låter lokalpressen genomföra röstning hos sin läsekrets. 
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar