Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 1 maj 2017

Valborg och Vappu ...

Var med och firade Valborg uppe vid Borgholms slottsruin igår. Helgonet firas ju allmänt i vårt land med eldar, sång och vårtal  på aftonen innan själva Valborgsdagen. På almanackans Valborg handlar det ju bara om en massa politiska manifestationer.
 
Annat är det i Finland, där infaller själva "Vappu"-firandet alltid på dagens datum den 1/5. Då är folkfest på gatorna och en enda stor picknick i parkerna med champagne, ballonger och vita mössor. Studenter i alla åldrar bär alla sina vita mössor, så det uppstår stora folkhav som domineras av mössornas vita färg. 
  
Den som fördomsfullt fått för sig att finnar bara dricker Koskenkorva får här tänka om. Det är det glädje och mousserande som gäller vid denna folkfest över hela landet och ingen spritfylla. Och man ser inte fulla ungdomar ragla omkring. Dessutom lyser politiken och dom röda fanorna med sin frånvaro den 1/5.
  
Klicka HÄR och kolla lite bilder från "Vappu" (uttalas "vappo" och är finska ordet för Valborg)!
  
Och så slutar jag denna lilla predikan med lite bilder från alvaret vid Slottsruinen i går kväll, där orkidéer rean börjat titta upp:








 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar