Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 31 maj 2014

    
Oppositionsledaren:







Det finns bara en väg att gå om förskolan i Södvik ska bli färdig i tid!


Att sälja Södviksskolan med tillhörande markarealer för en spottstyver och sedan hyra tillbaka lokaler till förskolan för dyra pengar är naturligtvis vansinne och kommunalekonomiskt oförsvarbart. Ett sådant beslut går inte att acceptera!

Skolfastigheten ska givetvis behållas i kommunens ägo och kunna nyttjas både av förskolan och dom kommunala förvaltningar som nödvändigtvis inte behöver ligga i Borgholm. Dessutom av det lokala föreningslivet och kanske för en biblioteksfilial. Intilliggande kommunägd mark bör styckas upp i tomter som kan delas ut till permanentinflyttare.
  
Om Lisbeth Lennartsson av något sorts prestigeskäl försöker driva sin desperata "sälja-och-hyra-tillbaka-linje" så är hon illa ute.
  
Förskolan i Södvik är alldeles för viktigt att driva ett sådant vågspel med. Vem kan tro att någon förskola kan bli klar i höst om det först ska vara en politiskt strid som kanske slutar först i någon högre instans? Med bakslag för kommunen. Glöm bara den tanken!
  
Ska det finnas någon förskola färdig i Södviksskolans lokaler när Gläntans nuvarande lokaler måste lämnas i höst, så finns det bara en möjlighet. Nämligen att snabbt fatta beslut om att iordningställa i Södviksskolan i egen regi.
  
Punkt slut!

Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!

Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!

Anna får stanna

Så är valet till Europaparlamentet färdigräknat och ska vi se vilka "europakandidater" som samlat flest kryss i Borgholms kommun, så var det 
  1. Anna Hedh (331 kryss) 
  2. Marit Paulsen (168 kryss)
  3. Lars Adaktusson (157 kryss) 
  4. Kent Johansson (149 kryss) 
  5. Isabella Lövin (138 kryss)
Att en folkpartist (Marit) och en kristdemokrat ("Adaktus") finns med i toppen visar ju med all tydlighet att det inte finns något samband mellan valet till parlamentet i Bryssel och valet till kommunfullmäktige i Borgholm, för till det senare drar inga kristdemokrater och ännu mindre folkpartister särskilt många röster. 
Ska vi se till hela Öland så var Anna överlägsen vinnare med hela 1001 kryss, vilket är 200 fler än när hon "slog igenom" och kom in i Europaparlamentet 2004, trots att hennes parti (s) då hade placerat hennes namn långt ner på baksidan av valsedeln.
Bland svenska väljare i stort har dock hennes stjärna börjat dala och hon fick i det här valet totalt bara hälften så många kryss som den gången. 
Hade alla kryss betytt lika mycket så hade Anna nu förlorat sin plats i EU-parlamentet. Men eftersom det finns en femprocentsspärr för att kryssen ska få betydelse - och ingen av dom på s-valsedeln som gick förbi henne hade uppnått fem procent av partiets samlade kryss, så klarade sig Anna (som i år stod femma på valsedeln) när partiet faktiskt fick behålla fem platser.
Av de fem som fått flest röster från våra borgholmska väljare blev alla invalda utom Kent (Johansson centerpartistisk sommarölänning i Gårdby) som blev förbikryssad av Stureplanscenterns stjärnskott Fredrick Federley och nu får lämna sin plats där nere i Bryssel.
Anna är den enda av EU-parlamentarikerna som hittills är skriven på Öland. Nu är det dags att hon lägger lite av partipolitiken åt sidan och verkligen ser till att sätta Öland på den europeiska kartans mitt! 

Vill Du kommentera, klicka här!

Blomsterhyllad journalist

Att en journalist avtackas med blommor och blader vid ett kommunfullmäktigemöte när han eller hon ska gå i pension vet jag inte att jag har varit med om förut 
Lokalredaktörer och reportrar och alla slags journalister har kommit och gått. Många har bevistat alla kommunfullmäktigemöten under långa tider, men det har aldrig tidigare mig veterligen uppmärksammats med blommor när dom bevakat sitt sista kommunfullmäktigesammanträde. 
Det var alltså lite speciellt i måndags att Rolf Nilsson - allmänt kallad "Bagarn" -  som snart fyller 67 år och lämnar sin mångåriga tjänst på Ölandsbladet - förärades en blommande vit orkidé av kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici och fick gå fram och ta emot applåder.
Den gode Rolf har ju genom åren lyckats utveckla en teknik att skriva inställsamt om höga potentater och är ju raka motsatsen mot Uppdrag Gransknings Jan Josefsson
Samtidigt som Rolf Nilsson har uppträtt synnerligen vördsamt inför olika makthavare medan dom sitter i sin maktposition, så besitter han en stor uppsjö av anekdoter kring avlidna personer som han kryddat många av sina tidningsartiklar med. Det kan förmodas att det finns en hel del på lut kring dagens makthavare som bara ligger och väntar.
Då kan det kännas angeläget för makthavarna att hålla sig väl med Rolf för att inte riskera att så småningom få ett tråkigt eftermäle, för även om han lämnar sin tjänst på tidningen, så talar mycket för att han kommer förbli en trägen "nyhetsspridare" vid stadens bardiskar. 
Kanske det kan ses som en tänkbar förklaring till den överraskande blomsteruppvaktningen som inledning till kommunfullmäktigemötet i måndags. 
Annars är ju pressfolket inte särskilt uppskattat av den kommunala makten och har i vanliga fall numera inte ens tillträde till stadshuset.

Vill Du kommentera, klicka här!

fredag 30 maj 2014

Informationsdravlet

Nu har även vår stora lokaltidning på allvar börjat reagera mot dom evinnerliga och onödiga "informationer" som förstör så gott som varje kommunfullmäktigemöte och som gör att dom egentliga ärendena sällan eller aldrig hinns med.
Information i överflöd förlängde fullmäktige var rubriken på Rolf Nilssons sista kommunfullmäktigereportage i Ölandsbladet i onsdags. Och i tidningens ledarartikel samma dag med rubriken Fullmäktige fara för demokratin skräder chefredaktören Peter Boström inte orden när han skriver: 
Någonting är direkt fel när nästan vartenda fullmäktigemöte på Öland inleds med timslånga informationer. 
Lägg av med det där!
Läs gärna den utmärkta ledarartikeln i sin helhet, där Ölandsbladets chefredaktör bl a påpekar hur dessa föga entusiasmerande och onödigt långa informationer riskerar att ta död på unga människors eventuella samhällsintresse och avslutningsvis ger tipset: 
Skicka information per epost och/eller skär ner informationsdravlet till under kvarten.
Samt lägger han till en förhoppning att kommunfullmäktige "hinner med att ta det beslutet nästa gång". 
Själv tog jag upp frågan i en motion för en månad sedan, där jag skrev så här:


Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun

EFFEKTIVISERING AV KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDEN
 
Med anledning av de många och långa sövande ”informationer” som inledningsvis belastat de flesta av kommunfullmäktiges sammanträden och medfört att färdigberedda motioner som är klara att avgöras – liksom aktuella interpellationer – ofta inte hinns med utan får anstå till kommande sammanträden, så föreslår jag att kommunfullmäktige beslutar
Att informationspunkter endast undantagsvis ska förekomma vid kommunfullmäktiges sammanträden, varvid ingen föredragning ska få överskrida fem minuter.

Borgholm den 27 april 2014
 
Per Lublin
nya Ölandspartiet

Vid senaste kommunfullmäktigemötet fick vi sluta när vi hunnit fram till punkten 13 på dagordningen (av 25 punkter som fanns med), för klockan var då så mycket att annars skulle larmet utlösas. Utan "informerandet" hade vi hunnit med alltihop!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inte så "folknyktert" men gott!

Måste erkänna att jag själv inte var så bra på att fira Folknykterhetens dag igår. 
För till kvällens "middag" blev det ett gott glas rött med påfyllning. Ett italienskt kryddigt och mustigt vin av märket Masi som heter Campofiorin och som inte går av för hackor.
Måltiden bestod för övrigt av ugnstekt fläskfilé i en härlig dragon- och baconsås och därtill skivad blomkål stekt i smör med vitlöksklyfta. Mums!
Att leva med LCHF-kost är att äta gott och må bra!

Vill Du kommentera, klicka här!

torsdag 29 maj 2014

Rättade länkar

Skrev med lite stolthet igår att jag lyckats fixa direktlänkar till olika delar av måndagens kommunfullmäktigemöte så att ni kan gå direkt till ett visst ärende utan att behöva sitta och genomlida en massa annat. Fick idag veta att ett par av länkarna länkade fel. Pinsamt! 
Nu är dom hur som helst rättade i respektive inlägg och här är hela samlingen:

Snart på egna vingar

Och apropå fåglar: 
Talgoxeungarna i holken på Ekbacka har vuxit och är nu nästan flygfärdiga små talgoxar!
Kolla här!
Det är trångt i boet och svårt att räkna hur många dom egentligen är. Kan Du?

Vill Du kommentera, klicka här!

I gökottans tid

Idag är det Kristi Himmelsfärdsdag och som traditionen bjuder firas den fortfarande med gökotta på sina håll. 
På Köpings klint inleddes gökottan redan klockan fem i morse och jag hoppas att deltagarna fick höra västergök och att dom inte huttrade alltför mycket nu när den tidiga sommaren slagit om och blivit svalare.
För dom mera morgontrötta finns det möjlighet att vara med på gökotta vid raukarna i Byerum. Den börjar nämligen först klockan sju. Där torde dock möjligheten att höra västergök vara obefintlig eftersom göken knappast ligger och guppar på vågorna i Kalmarsund
Kristi Himmelsfärdsdag är också sedan många år Folknykterhetens dag och apropå gökottor kan jag inte låta bli att återge historia om ett gäng som förmodligen missförstått det där med folknykterhet och istället firade Folkonykterhetens dag. Tror att jag berättat historien förut, men den är i så fall ändå värd att dra en gång till. Tycker i alla fall jag. 
Det hände sig i norra delen av vår grannkommun att ett sällskap rikligt försett med pilsner i den tidiga morgonstunden begivit sig ut i naturen för att fira gökotta. Då någon gök inte behagade höras, så fick istället en av deltagarna agera gök och begav sig upp i ett träd för att gala. Möjligen rensade han därvid strupen med alltför många pilsner, ty ställföreträdande "gök" trillade ner och bröt benet och fick bli buren hem! Ett snöpligt slut på en gökotta, som gick att läsa om i Ölandsbladet för Herrans många år sedan och som av någon anledning har fastnat i mitt minne.

Vill Du kommentera, klicka här!

onsdag 28 maj 2014

Kalabalik när politikerpensioner skulle diskuteras

Närmast kalabalik blev det när min motion om avskaffande om politikerpensioner skulle diskuteras.
Ordförande släppte fram det ena oförskämda personpåhoppet efter det andra mot mig, förmodligen i hopp om att debatten skulle övergå till att handla om något annat än just politikerpensioner.
Avstod från att bemöta påhoppen, även om det kunde vara frestande. 
Inte oväntat blev det nederlag för min motion i omröstningen men alla ledamöterna fick i alla fall bekänna färg och i voteringsprotokollet kommer det att stå hur var och en har röstat.
Vill du lyssna på vad som sades och höra hela "debatten" om politikerpensioner, klicka här!

Vill Du kommentera, klicka här!

Plan för landsbygden utan skolor eller annan kommunal service

Det är mig en gåta hur kommunfullmäktige i måndags kunde anta en plan för landsbygden där inga åtgärder handlar om skolor, förskolor eller annan kommunal service, men det var precis vad som hände.
Lyssna här!
Planen för kommunens landsbygd avsåg tiden fr o m 2014 t o m 2018 och man kan undra om det är av misstag som den kommunala servicen inte omfattas av planen eller om det var med avsikt? Funderar man på ytterligare nedläggelser av skolor, äldreboenden och förskolor före 2018 och därför inte vill nämna något om hur man ser på den kommunala servicen?

Vill Du kommentera, klicka här!

Prestigefyllt nedläggningsbeslut mot bättre vetande

Med facit i hand har nedläggningen av Runstens skola kommit att bli ett kostsamt felgrepp för Borgholms kommun, men en stor majoritet av kommunfullmäktiges ledamöter gjorde om samma misstag en gång till i måndags, när man för tredje gången beslutade att skolan skulle läggas ner.
Misstag är väl för snällt sagt, när man medvetet begår en handling som man innerst inne inser är fel. 
Misstag var det kanske den gången för två år sedan när man beslutade att lägga ner en skola på östra sidan. Man trodde väl att kommunen skulle kunna spara pengar på det. Att Förvaltningsrätten sedan rev upp beslutet innan det trätt i kraft borde kommunledningen ha tagit som en skänk från ovan, eftersom man då visste att dom flesta runstensbarnen skulle hamna i Gårdbyskolan - medförande stora kostnader för kommunen i form av skolpengar till grannkommunen - istället för i Gärdslösa, som man hade utgått ifrån. Beslutet hade inte blivit någon besparing för kommunen utan snarare tvärtom. Man kunde då ha valt att behålla båda skolorna i Gärdslösa och Runsten och ha "räddat tillbaka" runstensbarnen innan skolterminen hade börjat.
Istället valde man att göra om beslutet att lägga ned Runstens skola en gång till, men nu var det inte misstag utan nu var det ren idioti!   
Men eftersom kommunfullmäktige har en ordförande som inte klarar av att leda ett sammanträde i enlighet med kommunallagens föreskrifter så blev även detta beslut undanröjt av Förvaltningsrätten! 
Nu har runstensbarnen anpassat sig till skolan i Gårdby och verkar stortrivas där, så dom barnen är nog förlorade för Borgholms kommun även om skolan i Runsten skulle öppna igen. 
Däremot kunde en kommande generation runstensbarn som inte börjat skolan än komma att gå i skola i hemkommunen när det blev dags om Runstens skola hade öppnat igen! 
Vilket kommunfullmäktige med röstsiffrorna 29 - 5 beslutade tacka nej till i måndags efter en "debatt" där jag - pinsamt nog för kommunfullmäktige - var den ende hade något säga om det hela!  
Kan inte se att det fanns någon annan anledning än den politiska prestigen till att nu för tredje gången besluta lägga ner Runstens skola!
Vill du se och höra "debatten" och kvällens första omröstning, klicka här

Vill Du kommentera, klicka här!

Segdragen soppa blev tunn välling

Vad ska Borgholm Energi egentligen syssla med och hur ska detta styras av företagets ägare (Borgholms kommun)? 
Frågan om nya ägardirektiv från kommunen till Borgholm Energi har kommit att bli en ganska segdragen soppa. Men i måndags kom man i alla fall till beslut. Resultatet kan liknas vid en rätt så tunn välling.
Debatten kan ni se och höra genom att klicka här

Vill Du kommentera, klicka här!

Fel väg för förskolan i Södvik

När Liselotte Claesson, förälder i Husvalla och med barn på förskolan Gläntan i Södvik, igår ställde frågor vid Allmänhetens frågestund i Stadshuset, så svarade Lisbeth Lennartsson att kommunen låg i förhandling med en intressent om att sälja den tomma skolan i Södvik och sedan hyra tillbaka cirka 380 kvadratmeter till förskolan plus inhägnad lekplats. Klicka här och lyssna!
Förfarandet är ju synnerligen märkligt eftersom beslutet att få sälja skolfastigheten är överklagat till högre instans och således inte har vunnit laga kraft.
På frågan om vad hyran skulle kosta blev kommunalrådets svar att det skulle kosta motsvarande 25 000 kronor i månaden med ett kontrakt på femton år.
Vilket enkelt uträknat skulle bli ett belopp motsvarande fyra och en halv miljon för en femtonårsperiod.

Och vad händer efter femton år? Ska hyran höjas till den dubbla eller ska förskolan åter bli husvill? 
Vore det inte bättre om kommunen själv bekostade nödvändig upprustning av skollokalerna för förskolans behov och sedan kunde ha förskolan i egna lokaler och slippa vara beroende av en hyresvärd?

Jo definitivt!

Det är bättre att kommunen satsar pengar på erforderligt innehåll i förskoleverksamheten än att slänga dem i gapet på hyresvärdar. 
Det finns bara en sak för kommunen att göra när det gäller förskolan i Södvik, det är att sätta igång att göra i ordning lokaler för den verksamheten i Södviksskolan. Samt fixa lekplatsen. Själv och nu!!! Så att förskolan kan flytta över dit till hösten!!!

Vill Du kommentera, klicka här!

Klart med direktlänkar till olika filmavsnitt från kommunfullmäktige

Tror att jag börjar få till det nu med länkar så att ni kan gå in direkt och titta på några olika bitar från kommunfullmäktigemötet i förrgår. Utan att behöva störas av en massa hoppande bilder. Bildskärpan går tyvärr inte att göra något åt i efterhand, den berodde på att jag använde en annan mobiltelefon.
Ljudet kan också ha mycket övrigt att önska, men det beror nog mycket på den dator som man tittar och lyssnar med. Ett litet tips: Använd hörlurar!
Försöker att lägga ut länkarna i samband med olika inlägg under dagen och ska strax börja då med Allmänhetens frågestund.

Vill Du kommentera, klicka här!

tisdag 27 maj 2014

Inte särskilt lyckad kommunfullmäktigekväll

Kommunfullmäktigemötet i går blev väl inte det muntraste i mannaminne.
Det inleddes med avtackning av en journalist (?!) samt en kort Allmänhetens frågestund, där kommunalrådet fick svara på ett par frågor kring förskolesituationen i Södvik.  
Efter ett  par stillsamma timmar med bl a en halv timmes information (pust!) om vad socialförvaltningen har att syssla med - och exempel på vad dom kan göra för insatser -  samt kaffedrickande och smörgåsar blev det dags att börja besluta om saker och ting och snart började det hetta till ordentligt. Det blev till slut rena hönsgården med kackel och hojtande och jag är tacksam för att det inte slutade med rent handgemäng.
En gammal gaggig tandläkare som sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet var nära att med sitt oförskämda beteende lyckas få mig att förlora fattningen. Lyckligtvis kunde jag besinna mig och hejda ett par olämpliga invektiv som var på väg att slinka ur mig.
 
En annan ledamot höll en lång monolog där hon jämförde min blogg med näthat, varpå hon blev ivrigt applåderad av sådana som nog inte begrep vad dom applåderade för. 
Att ordföranden inte klarar av sin uppgift att på ett någorlunda opartiskt sätt hålla ordning och leda sammanträdena gjorde inte saken bättre.
 
Till råga på eländet blev min inspelning av mötet tämligen misslyckad. Hackigt ljud och väldigt skakiga bilder i början på den nära fyra och en halv timme långa inspelningen. Man kan undra vad dom 51 som tittade på direktsändningen tänkte. Förmodligen tittade dom flesta inte särskilt länge.
 
Det här är inget bra!
 
Ska kolla om kvaliten på filmen går att förbättra i efterhand och om jag kan lägga in länkar här på bloggen till vissa avsnitt av den filmade föreställningen där bilden inte skakar och hoppar.
 
Hoppas att jag kan återkomma med det imorgon!
Samtidigt med lite om vad som beslutades.

Vill Du kommentera, klicka här!

måndag 26 maj 2014

Direktsändning från kommunfullmäktige ikväll!


Efter kl 18.20 ikväll är det bara att klicka HÄR och sedan - på sidan som då kommer upp - på den lilla texten med blå bokstäver där det står Watch on page! 
 Så kan ni sitta hemma i soffan framför datorskärmen och ha en direktsänd "helkväll" med era folkvalda i kommunfullmäktige, den näst sista kommunfullmäktigeföreställningen före sommaruppehållet. 
Då lär det väl äntligen bli klart med ägardirektiv från kommunfullmäktige till Borgholm Energi, det kommunägda bolaget som länge har gjort lite som dom velat.
Åter vill kommunstyrelsen att kommunfullmäktige ska försöka lägga ner Runstens skola, ett beslut som blivit upprivet genom domar i Förvaltningsrätten två gånger!
Sen kommer det handla om serviceplan för landsbygden, kommunalrådspension (som jag vill avskaffa), diskussion om förskolan i Södvik, märkligt tillvägagångssätt vid tillsättning av högre tjänster och mycket annat.
Kallelse med alla handlingar har Du här!
Välkommen att vara med ikväll när dom folkvalda ska besluta! 

Bara 111 dagar kvar!

Nu är det exakt 111 dagar fram till det riktiga valet på Öland när vi ska byta ut så många som möjligt av dom som under flera års tid har misskött Borgholms kommun och bl a lagt ner ytterligare en skola (sedan dom inför förra kommunvalet lovade att inte lägga ner fler), slopat pensionärsmaten för många och gjort ytterligare besparingar på våra äldres kostnad! Samtidigt som en massa kommunala skattemedel har gått åt till fel saker.

Vill Du kommentera, klicka här!

SMHI-sommar på hela Öland!

Så visar SMHI-kartan att sommaren har kommit till hela vår ö, d v s även östra sidan! 
Det visade sig i förrgår då dygnsmedltemperaturen under minst fem dagar i sträck har varit tio grader eller mer i fem dygn. Sommaren blev det således på hela vår ö för precis en vecka sedan, måndag den 19 maj, i år. 
Då hade det också hunnit bli sommar i hela Sverige utom uppe i fjällvärlden. 
Så snabbt kan det gå!

Vill Du kommentera, klicka här!

söndag 25 maj 2014

Mitt eget val

Till slut kom jag fram till mitt eget val när det gällde valet till EU-parlamentet.
Men vad det blev tänker jag inte avslöja!. 

Vill Du kommentera, klicka här!
    
Oppositionsledaren:

Att rösta eller inte rösta!


Otrogen min vana att varje lördag publicera en ledarartikel i bloggen, så släpper jag nu ledaren på söndagen. Det är ju en lite speciell dag idag. 

EU-valet idag berör väl inte vår vardag och vår närmiljö på samma sätt som kommunvalet i september. Och är väl heller inte lika spännande som riksdagsvalet. Men ändå.
  
Att rösta eller inte rösta - och i såfall på vem eller vilka? Det är idag frågan för dom som inte redan har gjort det.

En del är entusiastiska inför EU-valet och för dom är det en självklarhet att rösta. Röstar man inte på "sitt" parti så är det en röst för något annat parti, och då är valet lätt. Svårare är kanske då vilken kandidat som man vill kryssa för.
  
Många - som var emot EU-inträdet den gången - har valt att gilla läget och har därför letat efter något parti och/eller någon kandidat som passat och har kanske redan funnit vad dom sökt. 

Andra vill kanske inte ge EU-parlamentet den ökade legitimitet den innebär att rösta i EU-valet utan vill istället återföra makten från Bryssel till Sveriges riksdag.
  
En del skiter i vilket.
   
Jag funderar lite grand över vad EU-parlamentet kan göra som berör Öland. Kan EU-parlamentet stifta lagar som kan få inverkan på dom svenska lagarna så att det blir omöjligt med fossilgasborrning på Öland mot ölänningarnas vilja, så att det blir bättre skydd för naturvärden och full valfrihet för kommuner vid upphandling? Kan EU rädda sitt "innanhav" Östersjön? Kan EU se till att det blir samma regler för djurhållning och matproduktion i t ex Danmark och Tyskland som i Sverige? Kan EU göra storsatsningar på avfolkningskommuner som vår? Kan EU t ex göra det lagligt möjligt med differentierade skatter beroende på var i kommunen man bor?
  
Hur mycket bryr sig dom olika kandidaterna om dom frågor som jag funderar över i detta sammanhang?
  
Vid folkomröstningen om EU-medlemskap för 20 år sedan minns jag hur en mediekollega, på den tiden verksam vid en av Borgholms tre tidningsredaktioner, kvällen före "valsöndagen" hävde i sig en flaska whisky för att tänka över hur han skulle rösta. Nästa morgon hade han bestämt sig och gick och röstade för inträde i EU. Vet inte om han är en av dem som har ångrat sig.
  
Själv har jag nu efter mycket funderande bestämt mig utan någon whisky!

Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!

Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!

  

lördag 24 maj 2014

Rättelser och tillägg om EU-kandidaterna

Har blivit uppmärksammad på att en annan EU-kandidats svar råkat bli "inkopierats" i Anna Maria Corazza Bildts ruta i redogörelsen tidigare idag. Därtill hade namn under svaret fallit bort i någon annan ruta. Felen är nu tillrättade och rätt svar står nu fru Bildts ruta.
I rutorna kan man också se vilka som inte brydde sig om att svara själva utan lät någon annan göra det åt sig. Andra svar är så lika så det går att kandidaterna från det partiet har haft en svarsmall att gå efter. Dålig vägledning för den som vill kryssa för en egen kandidat!
Borde också vara på sin plats att nämna vilka EU-kandidater som inte behagat svara alls, inte ens genom partikansli eller ombud. Det är följande:
Kristina Yngwe (C)  
Hanna Wagenius (C)  
Staffan Nilsson (C) 
Stina Svensson (FI)  
Alexandra Byröd (FI)  
Marit Paulsen (Fp)  
Cecilia Wikström (Fp)  
Jasenko Selimovic (Fp)  
Tina Acketoft (Fp)  
Erik Scheller (Fp 
Camilla Lindberg (Junilistan)  
Philip Lerulf (Junilistan) 
Hélène Goudin (Junilistan)  
Ebba Busch Thor (KD)  
Michael Anefur (KD)  
Peter Eriksson (Mp)  
Max Andersson (Mp)  
Linnéa Engström (Mp) 
Christofer Fjellner (M)  
Carl-Oskar Bohlin (M)  
Cecilie Tenfjord-Toftby (M)  
Anna Troberg (Piratpartiet)  
Gustav Nipe (Piratpartiet)  
Mattias Bjärnemalm (Piratpartiet)  
Marita Ulvskog (S)  
Jens Nilsson (S) 
Kristina Winberg (SD)  
Johnny Skalin (SD)   
Julia Kronlid (SD)  

Vill Du kommentera, klicka här!

Svar från EU-kandidaterna

Det var i söndags som jag ställde en rak fråga till dom fem första namnen i varje parti som tävlar om de tjugo svenska platserna i EU-parlamentet i morgondagens val.
Frågan löd: 
Är Du och Ditt parti beredda att verka för att LOU ändras så att likvärdiga – eller i det närmaste likvärdiga – priser kan resultera i att lokala företag prioriteras?
Här är svaren - i tur och ordning som dom har kommit in: 


Leif Danielsson (Junilistan):                                 

 Hej
Självklart bör LOU ändras. Likaså en hel del andra beslut som hindrar
lokalproducerat. Bif. Exempel
http://alingsastidning.se/debatt_visa.asp?id=7184&avd=allm%C3%A4nt&sidnamn=DEBATT
Hälsningar
Leif Danielsson
junilistan

www.leifdanielsson.webs.com




Bodil Ceballos (Mp): 

   Vi har jobbat länge för att förändra upphandlingsreglerna så att andra parametrar än pris kan göra sig gällande. Det gäller t.ex. miljökrav och upphandling från lokala producenter/företag.

Bodil
 



Christian Engström (Piratpartiet), där svaret kommer från någon på hans kontor:  

 Hej Per
Lokala upphandlingar sker på lokal nivå och skall fortsätta att göra det. Det är inget som skall upp på EU-nivå. Att flytta mer makt från svenska kommuner och landsting är inte lösningen på det problem du beskriver. Sådana beslut fattas bäst nära medborgarna av beslutsfattare med god insikt i de lokala förhållanden.
Piratpartiet har inte tagit ställning till frågan om upphandlingsdirektivet. Däremot är vår förhoppning att det nya upphandlingsdirektivet ska leda till att svenska kommuner och landsting i större utsträckning börjar upphandla laglig, privatlivsskyddande mjukvara och går över på öppen källkod.


With kindest regards,
Sara Magdalena Goldberger
Office of MEP Engström


Gunnar Hökmarks (M) assistent Lina Stenlund (som ju inte själv kandiderar till en plats i EU-parlamentet):

 Hej Per,

Gunnar kampanjar nu intensivt och har bett mig svara.

För oss så är det viktigt att alla de krav som ställs utgår från syftet med offentlig upphandling, det vill säga att garantera ett effektivt användande av skattebetalarnas pengar, samt lever upp till grundläggande principer om bland annat likabehandling, icke-diskriminering och transparens.  Kvalitet i välfärden låter sig inte utvärderas av ett enstaka mått eller enbart en parameter. Ett ansvar för välfärden bygger på förmågan att se välfärdens kvalitet som en helhet där olika processer och indikatorer tillsammans ger en bild av välfärdens kvalitet. Mätbara resultat, upplevd brukarnöjdhet och strukturmått ingår alla i ansatsen att utvärdera välfärdens kvalitet. Att ensidigt fokusera på enbart en eller ett fåtal parametrar riskerar att leda styrningen och kvalitetssäkringen fel. Inte minst inom välfärden är det ju bra att man kan ha ett större helhetsgrepp när det gäller hur man följer upp kvaliteten i verksamhet, vad gäller bussupphandlingarna bör man kanske ställa tydliga krav på lokal kännedom eller dylikt men detta krav måste vara ställt till alla. Det vill säga om det kommer ett företag från någon annan del av landet eller EU som uppfyller kravet ska de få konkurrera på lika villkor, det geografiska avståndet ska egentligen inte spela någon roll utan det är i grunden kvaliteten som ska vara avgörande.

Det viktigaste med upphandling är att få en bra samhällsservice där vi använder skattebetalarnas pengar effektivt. Det är viktigt att man har en bredd i kvalitetsutvärderingen, men de krav man ställer ska leva upp till grundläggande principer om likabehandling och transparens.

Många hälsningar
Lina Stenlund
Assistent till Gunnar Hökmark

  

Jörgen Apelgren (Junilistan):

 Här kommer mitt svar/jörgen
 Det är rimligt att likvärdiga eller i det närmaste likvärdiga priser ska kunna gynna lokala företag då det finns en rad andra parametrar utöver priset som är viktiga att ta hänsyn till. Eftersom implementeringen av det nya direktivet om offentlig upphandling ska presenteras under våren 2014 med målet att det införs 2016, vill vi först se vad det innehåller. Det ska tas andra hänsyn, bland annat till miljöfrågor vilket kan påverka prisbilden.

  

   Soraya Post (FI): 

 Hej,det låter ju konstigt ,jag tycker att man bör spara miljö ,och stödja lokala företag ,tyvärr ingen EU-fråga men detta är mitt svar.
mvh soraya


  

   Maria Borgström (FI):

 Hej Per

Tack för din fråga.

Lagen om offentlig upphandling får tråkiga konsekvenser i flera fall. Ett annat exempel är vid upphandling av mat till offentlig verksamhet där vi inte kan åberopa behovet av djurskyddslagar varifrån animalieprodukter kommer. Som EU-parlamentariker är jag beredd att se över regelverk för upphandlingar. Antingen genom justeringar i Lagen om offentlig upphandling eller genom komplettering av andra lagar som kan interagera med denna.

Mvh
Maria Borgström




Vänsterpartiets kandidater (som inte svarade själva utan genom en politisk sekreterare Stellan Hermansson som mig veterligen inte kandiderar till någon plats i EU-parlamentet):

 Hej Per,
Tack för din fråga som löd : Är Du och Ditt parti beredda att verka för att LOU ändras så att likvärdiga – eller i det närmaste likvärdiga – priser kan resultera i att lokala företag prioriteras?
Vi är helt för detta. Den goda nyheten är att i januari antogs ett nytt direktiv om offentlig upphandling i EU-parlamentet. Det kräver att den svenska regeringen implementerar (genomför) detta på nationell nivå senast 2016. Det nya direktivet klargör att inte enbart pris ska avgöra vem man väljer, man t.ex. ska även kunna väga in miljöaspekter och kollektivavtalskrav. I miljöaspekterna kan man argumentera för att välja lokala företag.
Det viktiga nu är att den svenska lagen (implementeringen) blir så bra som möjligt. En röd/grön regering är definitivt nödvändig för att få den bästa tolkningen av direktivet.
Vänsterpartiet har skrivit om denna fråga till tidningen Dagens Samhälle. Artikeln publiceras snart. Jag sänder dig en länk när den kommit in.
Vänligen,
Stellan Hermansson
Politisk sekreterare


  

 Roger Richtoff (SD):

 Hej, Upphandling består i huvudsak av två saker.
1.       Förfrågningsunderlag
2.       Viktning
I de här underlagen kan kommunen lägga krav som underlättar för den lokale entrprenören.
Men då måste andra faktorer viktas högre än priset.
Sådana faktorer kan vara lokalkännedom, flexibilitet avseende ändringar i körchema mm.
Då kan man på detta sätt i många fall gynna lokala entreprenörer.

Det är en sammanfattning ,om du vill veta mer om möjligheterna vid LOU är du välkommen att slå en signal på 070-5610017.
Hälsar Roger

  


 Linnea Engström (Mp):

 Hej Per,

Det nya direktivet som rör offentlig upphandling pekar mycket tydligt på det som även fanns förut: att upphandlingen ska fungera som ett instrument för att också kunna ställa miljömässiga och sociala krav. Detta står jag bakom som kandidat för Miljöpartiet. Det ska alltså inte alltid vara lägsta pris som styr. Implementeringen av direktivet fungerar dock inte alltid optimalt varför det kan finnas insatser som behövs för att bättra kunna upphandla miljömässigt och socialt hållbart.

MvhLinnéa Engström
Jämställdhetssamordnare
Gender advisor
_______________________
PARTIKANSLIET
Miljöpartiet de gröna
Green Party of Sweden

0702-94 32 76
linnea.engstrom@mp.se

Pustegränd 1-3, 118 20  STOCKHOLM
www.mp.se 
_________________________________________________Kandidat till Europaparlamentet 2014 #kryssalinnéa




 Peter Lundgren (SD): 

 Hej.
Svaret är ja på din fråga.
Mvh
Peter Lundgren




 Anders Sellström (KD): 

Hej!
Har glömt att svara och ber om ursäkt. Det är galet många enkäter att svara på och samtidigt är man ute och kampanjar :)
Svar: Redan idag kan man vikta olika parametrar i en upphandling. Priset kan viktas att vara 100% i bedömningen eller betydligt lägre som ex 50 eller 25%. Detta är upp till den upphandlande parten att avgöra. Så svaret är att som jag ser det går det att minska prisbelönas inverkan på upphandlingen och öka ex kvalitetskraven.
MVH
Anders Sellström
070-540 12 12



  

   Margaret Gärding (FI): 

 Svaret är ja Peter. Jag tycker att man måste breda definitionen av kvalitetssäkring I dessa sammanhang. Där man inte bara tar hänsyn till en även "forsumbara vinster"  - men att man ta ett helhetsgrepp där man har t.ex. en tydlig brukarperspektiv samt tänker på hållbarheten - som inkluderar att gynna lokala aktörer när dessa erbjuder en likvärdig standard till en rimlig kostnad




   Amelia Andersdotter (Piratpartiet): 

 Hej Per,

Parlamentet har precis antagit ett nytt upphandlingspaket tillsammans med rådet, där ambitionen har varit att lösa det problem som du nämner nedan. Sveriges regering har så vitt jag förstår planerat att implementera dessa nya direktiv först 2016, och Europaparlamentet har ingen formell makt att tvinga svenska regeringen att driva fram en snabbare förändring än så.

Kort sagt är det problem du nämner känt, och man har också politiskt redan försökt lösa det. De praktiska detaljerna för lösning kommer dock i slutändan ligga på medlemslandsnivå och därför bör vän av upphandling nu rikta sin uppmärksamhet mot Stockholm istället för mot Bryssel.

hälsar,

Amelia




   Isabella  Lövin (Miljöpartiet), som istället valt att låta en annan miljöpartist, Erik Stern (som dock inte kandiderar i EU-valet) stå för svaret:

 Hej Per,
Jag ber om ursäkt för sent svar, men här kommer vårt svar: 

”Jag är glad att EU:s nya lag om upphandling, som vi antog nyligen, gör det lättare för kommuner att upphandla lokalt och miljövänligt. Jag vill nu att svenska kommuner genomför detta. Det är då viktigt att kommuner och landsting har bra upphandlingskompetens, när dessa verktyg finns på plats. 




 Olle Ludvigsson (S):  

 Hej Per,

Vi vill inte ändra lagen om offentlig upphandling så att lokala leverantörer gynnas just utifrån sin geografiska hemvist.

Däremot vill vi öka möjligheterna för kommuner, landsting och myndigheter att ställa sociala krav i upphandlingarna och prioritera andra värden som leverantören skapar. Detta är fullt möjligt sedan den nya EU-lagstiftnigen kom på plats för ett par månader sedan.

Vi vill till exempel att man ska kunna gynna företag som erbjuder praktikplatser till unga från närområdet, tar ett särskilt miljöansvar eller stärker annan samhällsservice i kommunen. Detta förbättrar förutsättningarna för lokala företag, men utesluter inte konkurrenter från andra orter.

M v h,

Olle



  

Desirée Pethrus (KD), som svarat genom sin "handläggare" i riksdagen, Camilla Åberg (som jag dock inte tror kandiderar till en plats i EU-parlamentet):

 Hej Per
Désirée Pethrus beklagar att svaret blivit fördröjt, hoppas att det når dig utan att vara för sent.
Se nedan.
Mvh,
Kristdemokraterna

Är Du och Ditt parti beredda att verka för att LOU ändras så att likvärdiga – eller i det närmaste likvärdiga – priser kan resultera i att lokala företag prioriteras?
Det stora problemet idag är att kommunernas och landstingens upphandlingsenheter inte noggrant läser lagen och nyttjar de möjligheter som redan finns i lagen att ställa andra kriterier än endast pris som faktor för att kunna välja t. ex färdtjänstbolag. Man har all rätt att ställa krav om tillgänglighet, komfort, punktlighet, inställelsetider etc. Då blir inte priset det avgörande förrän två företag ger samma kvalitetsbesked men där priset skiljer dem åt. Det är därför viktigt att kommunen gör en ordentlig upphandling med tydliga besked vad man önskar.
Någon form av "prisundantag" för att främja en åkare på närmare håll är inte realistiskt och en subjektiv bedömning som aldrig går att upprätthålla. Det ska finnas tydlighet - men kommunerna måste lära sig att pris inte är det enda som ger tydlighet - det finns mer att göra redan i nuvarande lagstiftning.
Det som vi ser fram emot är Anders Wijkmans utredningsförslag om att kunna ställa tydligare hållbarhetskrav och då väga in sociala och miljömässiga aspekter på ett bättre och tydligare sätt.
Till sist kan man nämna att en effektiv metod för att "gynna" lokala entreprenörer är att göra "delad upphandling" - på så vis att en viss vara görs i en upphandling och en annan i en annan. Detta är speciellt lämpligt i livsmedelsupphandling. Istället för att handla upp all mat allt från kött, mjölk, fisk och grönsaker i EN så delar man upp det i en för kött, en för grönsaker, en för fisk etc. Detta är tillåtet enligt nuvarande LOU och inget problem att göra - men det ställer som sagt mer krav på upphandlarna i kommunerna - lagen behöver inte i så stora delar skrivas om, det är tillämpningen som måste bli bättre och mer innovativ.
I EU-parlamentet röstades en rapport om offentlig upphandling igenom i januari. Kristdemokraterna stod bakom den. Målsättningen med upphandlingsdirektivet har varit att skapa enklare, flexiblare regler som ökar transparens och främjar prisvärd upphandling. Kommuner framöver kommer att få mer valfrihet, eftersom det blir enklare att ställa krav på hållbarhet, produktionsmetoder, innovation, jämställdhet m.m. "Det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet" kan man också enkelt uttrycka som "värde för pengar" dvs. att möjligheterna att satsa på kvalitet – och inte bara billigaste alternativet– ökar. Samtidigt blir det enklare för småföretag att delta i upphandlingar, tack vare mindre byråkrati, möjlighet till delad upphandling, satsning på innovation och övergång till e-upphandling. Medlemsstaterna har nu 2 år på sig att genomföra direktiven i respektive lands lag. Huvudansvaret ligger hos Socialdepartementet, och sedan är det Konkurrensverket som har tillsyn över hur reglerna praktiseras och ska ge vägledning när det behövs. Reglerna kommer att påverka både kommuner och företag.




 Kent Johansson (C): 

 Jag har i Europaparlamentet medverkat till nya EU-regler för offentlig upphandling, vilka antogs i vintras. 
Äntligen kan kommunerna ställa nya krav på t ex den mat som upphandlas till barnen i skolan och de äldre på seniorboendet. 
De nya reglerna om offentlig upphandling blev en seger för kvalitet och miljö. Det var också en viktig framgång för Centerpartiet i Europa. 
Nu öppnas nya möjligheter för kommunerna att utforma sina krav efter mål som kvalitet och hållbarhet. 

Många mindre företag runt om i Sverige ligger redan i dag långt framme när det gäller hållbara produkter som tagits fram med hänsyn till kvalitet, arbetsvillkor och omsorg om miljön. Och det är just kvalitet, arbetsvillkor och omsorg om miljön som ska vara vägledande för offentlig upphandling i EU, enligt beslutet i Europaparlamentet. 
Dessutom  medverkade jag personligen till att öppna upp för uppdelning av upphandling och därmed underlätta för mindre lokala företag. 

Det här innebär nya möjligheter. 
Nu krävs nationella beslut om de kommande svenska reglerna så att vi får bort onödiga byråkratiska bestämmelser och tillägg. 
Kommunerna bör t ex redan nu se över sina regler för upphandlingen så att man är väl förberedd för att implementera de nya EU-reglerna. 

Kent Johansson, Gårdby
Europaparlamentariker (c) 
Toppnamn på Centerpartiets valsedel i Europavalet 2014 





  






 Jytte Guteland (S): 

 Hej Per,

Jag är ledsen att mitt svar dröjde!

Vi Socialdemokrater och jag vill inte ändra lagen om offentlig upphandling så att lokala leverantörer just utifrån sin geografiska hemvist får fördelar, däremot vill vi öka möjligheterna för kommuner, landsting och myndigheter att ställa sociala krav i upphandlingarna och värdesätta andra mervärden som leverantören skapar. Vi vill exempelvis att man ska kunna gynna företag som erbjuder praktikplatser till unga från närområdet, tar ett ökat miljöansvar eller stärker annan samhällsservice i kommunen. Det stärker förutsättningarna för lokala företag, men utesluter inte konkurrenter från andra orter.  

Vänliga hälsningar

Jytte Guteland




   Anna Maria Corazza-Bildt (M): 

Hej Per,

I Europaparlamentets inre marknads- och konsumentskyddsutskottet har jag varit aktivt engagerad i översynen av reglerna om offentlig upphandling. Vi har lyckats skapa enklare, flexiblare regler. Fokus skiftar nu från lägsta pris till värde för pengar. Därmed ökar vi valfrihet för kommuner och tillgänglighet för småföretagare. Upphandling ska kunna handla om ett mer långsiktigt tänk än bara kronor och ören.

Konkret betyder det att kommunerna får mer makt att se till att t.ex. våra barn, sjuka och äldre kan få tillgång till den typ av kvalitetsmat som små svenska lokala producenter erbjuder. Tack vare delad upphandling blir det också enklare för småproducenter att delta i anbud, även om de inte har möjlighet att erbjuda stora volymer.

Jag har lyckats driva igenom min linje att kommuner kan formulera en upphandling på ett sätt som gör det möjligt att upphandla lokalt utan att hindra den gemensamma marknaden. Man kan inte använda ordet 'lokalproducerat' eftersom det inte finns en tydlig definition, men genom att ställa krav på hållbarhet och produktionsmetoder kan man nå samma resultat.

Mycket hänger nu på genomförandet. Det finns t.ex. en risk att de rödgrönas övertolkning kring obligatoriskt kollektivavtal utesluter många småföretagare från att delta i anbud. Därför uppmanar jag myndigheter i Sverige att tydligt ta ansvar för att inte övertolka så att verkligheten blir svårare för svenska småproducenter, samt att ge god vägledning om vilka krav som faktiskt får och inte får ställas.

Vänliga hälsningar,
Anna Maria

  


 Anna Hedh (S):  

 Hej!
Vi Socialdemokrater vill inte ändra lagen om offentlig upphandling så att lokala leverantörer gynnas just utifrån sin geografiska hemvist. Däremot vill vi öka möjligheterna för kommuner, landsting och myndigheter att ställa sociala krav i upphandlingarna och värdesätta andra mervärden som leverantören skapar. T.ex. vill vi att man ska kunna gynna företag som erbjuder praktikplatser till unga från närområdet, tar ett ökat miljöansvar eller stärker annan samhällsservice i kommunen. Det stärker förutsättningarna för lokala företag, men utesluter inte konkurrenter från andra orter.

Anna Hedh




 Lars Adaktusson (KD):

 Hej Per
Tack för ditt mail.
Det är en vanlig missuppfattning att pris är det enda som LOU tar hänsyn till, detta är fel.
När en upphandling görs har upphandlaren rätt att ställa en mängd olika krav där t.ex. kvalitetsfaktorer skulle kunna vara en del, inställelsetid en annan. Detta finns det redan möjlighet att göra inom ramen för befintlig lagstiftning och således ingenting vi vill ändra.
Vänligen
Lars Adaktusson

Europaparlamentskandidat (KD)



  

 Fredrick Federley (C): 

 Svar ja







  

Lämnar själva svaren utan annan kommentar än att så länge som en kommun inte själv får välja vilket eller vilka företag som ska hand om deras lokala skolskjutsar så återstår en hel del att göra!
Kan också konstatera att ingen från folkpartiet behagat svara!  

Vill Du kommentera, klicka här!