Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 5 maj 2014

Miljöpartiet i vår kommun borde inte få heta så!

Även om jag i helgen bad Maria Lindmark (mp) om ursäkt för ett visst inslag i ett inlägg om Sandwedgen i fredags vidhåller jag min kritik mot miljöpartiets agerande i naturmiljöfrågor i vår kommun, varav Sandwedgen bara är det senaste exemplet där miljöpartiet har prioriterat exploatörernas intressen framför naturmiljön.
Fakta i fallet Sandwedgen är att miljöpartiet har godkänt detaljplanen (med 18 stora husbumlingar på den del av strandängen som vetter mot den vackra strandpromenaden med sina ekar och andra lövträd) i samtliga kommunala instanser. Först i samhällsbyggsnadsnämnden där mp:s representant (Claes Horn af Rantzien) röstade för denna detaljplan. Sedan i kommunstyrelsen (där Ölandspartiet saknar representant) så beslutet att godkänna - i vilket mp:s Maria Lindmark deltog - blev enhälligt. Och nu slutligen i kommunfullmäktige, där mp:s kvarstannande ledamot Bertil Lundgren röstade för att detaljplanen skulle godkännas.
Miljöpartiet i Borgholms kommun borde inte få heta så, det är falsk varudeklaration!
Man får innerligt hoppas att inget vinstbolag utifrån kommer på tanken att försöka exploatera Bruddestad med omgivning (se mitt föregående inlägg) med en massa bungalows och husklumpar. Isåfall skulle det inte förvåna om dom även då fick sina planer godkända av miljöpartiet i vår kommun!

Vill Du kommentera, klicka här!

5 kommentarer:

  1. Att miljöpartiet i Borgholms kommun generellt skull gynna exploatörers intressen är rent nys. Husen på Ekerum ligger inte alls på någon strandäng utan ovanför strandområdet och den viktiga strandpromenaden. Centern och moderaterna har genomdrivit bebyggelsen på Ekerum. Vi är inte positiva till att återstående lövträdsbestånd tas i anspråk för bebyggelse. Det aktuella området "Sandwedgen" är kalt med vissa naturvärden knutna till den sandiga marken. En mindre del av sandjordsområdet (som fortsätter söderut) tas i anspråk av husen. Det är allmänt inte någon brist på sådana obebyggda marker i kommunen. I en anteckning till kommunfullmäktiges protokoll skriver vi följande:

    Miljöpartiet de gröna i Borgholms kommun anser att planen har brister vad gäller hänsyn till allmänintresset. Strandvägen mellan Halltorps hage och Stora Rör torde ha de i särklass högsta natur- och upplevelsevärdena i hela södra länsdelen. Området ligger väl till för boende i Borgholm, Färjestaden och Kalmar. Det utgör även en attraktion för mer långväga besökare. I norra och södra änden nyttjas sträckan som strandpromenad av många människor. Med skyltning, information på internet och anordningar för besökare är potentialen mycket stor för hela vägsträckan.

    Det är därför synnerligen angeläget att bevara de höga värdena. Träden och den relativt välbevarade stenmuren är värdefulla för helhetsintrycket utmed den sträcka som kommer att bebyggas. Nedan husen (väster om muren) får inte några som helst intrång eller inskränkningar ske som påverkar värdet/upplevelsen för allmänheten. Det faktum att huskroppar (10 m höga) placeras alldeles intill området med utsiktsmöjlighet över sundet skapar en risk för privatisering av strandzonen som behöver följas noga.
    Vi anser att planen i övrigt är acceptabel med de hänsyn som tagits till närboende och naturvärden inom bebyggelseområdet.

    Bertil Lundgren, ledamot för (mp) i kommunfullmäktige

    SvaraRadera
  2. Eftersom man i planen har lagt ut ett stort antal husklumpar alldeles intill vad som du själv, Bertil, och ditt parti kallar "de i särklass högsta natur- och upplevelsevärdena i hela södra länsdelen", och som ni i ert yttrande även skriver "det faktum att huskroppar (10 m höga) placeras alldeles intill området med utsiktsmöjlighet över sundet skapar en risk för privatisering av strandzonen", så undrar jag varför i hela fridens namn du och ditt så kallade miljöparti har godkänt planen och röstat ja till den?!

    Vad är det om inte att gå exploatörernas ärenden?

    Tycker man att en plan har brister och själv kan läsa att alla berörda medborgare samt naturskyddsföreningen gör tummen ner i sina yttrande, så ska man väl för fasen inte godkänna planen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inte självklart, men planen i sig innebär inte att höga natur- och upplevelsevärden knutna till strandområdet påverkas. Men det finns anledning att förebygga tendenser till "privatisering" genom t.ex. avverkning av träd inom strandområdet. Det krävs tillstånd för att avverka, och vi förväntar oss att inga sådana tillstånd kommer att ges. Det torde även vara olagligt mht strandskyddsbestämmelserna.

      Vi har tidigare tagit tydlig ställning emot urholkningar av strandskyddet generellt för kommunen. Som tur var så gick Länsstyrelsen på den linjen och lyssnade inte på viljeyttringen från Borgholms kommunfullmäktige.

      I grunden är vi överens med dig i denna fråga, men saken gäller sex hus som kan komma att placeras ca 15 meter från strandområdet (gränsmuren) och det är inte hela världen trots allt. Jag kan lova dig att det kommer mer från vår sida vad gäller värnandet av vår unika natur. Vi kommer att leva upp till förväntningarna på oss att vara det parti som är kunnigast och mest engagerat i natur och miljöfrågor i Borgholms kommun.

      mvh /Bertil Lundgren, mp Borgholms kommun

      Radera
    2. Prata är en sak, men hur ni egentligen är visar ni vid omröstningarna.
      Ni så kallade miljöpartister har röstat FÖR både ett cirka 50-tal stora hus i Rällaskogen (detalplan "Järn-nian") och nu senast 18 stora hus nära strandnaturen vid Ekerum (detaljplan "Sandwedgen"). Ni saknar därför trovärdighet i naturmiljfrågor i vår kommun!
      Punkt slut.

      Radera
  3. Med er tråkiga inställning till våra öländska naturmiljöer vidhåller jag att det är falsk varudeklaration om ni fortsätter att kalla er miljöpartiet!

    SvaraRadera