Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 5 maj 2014

Sista dagen för deklaration eller begäran om uppskov

I enlighet med svenska myndigheters påbud gick jag min årliga vana trogen bort till en stor byggnad vid Östra kyrkogatan här i staden Borgholm för att idag - som är sista dagen för denna begivenhen - lägga ett kuvert i skattemyndighetens brevlåda.
Men inte nog med att skattekontoret är indraget och centraliserat till Kalmar. Inte
ens en brevlåda för självdeklarationer fanns på plats! 
Det enda spår av "skatteverksamhet" som fanns kvar var en lapp i dörren där det uppfordrande stod: 
OBS! LÄGG INGA DEKLARATIONER I BREVLÅDAN! 
och en annan påtejpad lapp där det upplystes om att 
Skattekontoret finns numera bara i Kalmar så post till dem skickar ni dit.
Inte ens en rad om adressen till skattekontoret i Kalmar! 
Med tanke på att idag var sista dagen att lämna in deklarationer hade det ju inte varit så smart att posta idag. Då hade det garanterat kunna bli böter för försent inkommen deklaration. Inte ens hade det - med tanke på det svenska postverkets långsamhet - varit klokt att posta igår eller fredags, för vem hade kunnat lita på att det kommit fram idag eller över huvud taget alls? 
Och vem har för den delen lust att resa ända till Kalmar bara för att lämna in ett kuvert? 
Kunde inte Arbetsförmedlingen - som ännu finns kvar innanför dörren - haft en sådan låda för oss deklaranter? Myndighet som myndighet! Det lilla samarbetet myndigheter emellan hade väl ändå kunnat vara kvar!
Fler sista-dagen-deklaranter kom ungefär samtidigt med mig med sina kuvert och irritationen var inte att ta miste på. 
Skattemyndigheten har dessutom garderat sig mot av vara tillgängligt i tid genom att inte skylta med någon officiell e-postadress. Hoppas dom månne på att få in del extra intäkter i form av av böter för försent inkomna deklarationer? 
Hur som helst har jag lyckats luska fram en e-postadress som kan användas av var och en som vill vara inne med sina handlingar i tid. Handlingarna kan scannas och mejlas till skattemyndigheten på e-postadressen malmo@skatteverket.se före kl. 24 i natt och anses isåfall inkomna i tid, d v s idag. Annars går det att begära uppskov och mejla på samma e-postadress före kl. 24 i natt. Efter någon sekund ska det komma en bekräftelse på mejlet. I annat fall är det bara att kolla att e-postadressen är rätt ifylld och mejla på nytt.
Detta tips är för sista-dagen-deklaranter som inte vill ha en onödig kalmarresa idag eller ikväll. 
De flesta av er, mina kära läsare, har säkert redan lämnat.in era deklarationer i god tid eller kanske använt er av den smidiga möjligheten att e-deklarera. 
Alla är ju lyckligtvis inte sådana där "sistaminuten-människor" som jag!

Vill Du kommentera, klicka här!

1 kommentar:

  1. Blev igårkväll uppringd av en person som var upprörd över att det inte längre fanns en deklarationslåda i Borgholm som det alltid brukat finnas. Han var en av de borgholmsbor som hade fått göra en extraresa till Kalmar igår för den sakens skull.

    Han bad mig notera sin kommentar här, som löd ungefär så här:

    Lilla Borgholm omsätter ungefär TRE MILJARDER kronor varje år. Det är MYCKET pengar som går in till staten. Då är det väl själva djävulen också om inte inte staten kunde ha så mycket som en låda för deklarationer i Borgholm!

    SvaraRadera