Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 15 maj 2014

Inte särskilt öppet när det var "öppet" sammanträde

- "Om kommunstyrelsemötet egentligen var så öppet kan man ju fråga sig", skrev jag här i bloggen igår om det "öppna" kommunstyrelsemötet som hölls i ett klassrum på Åkerboskolan dagen innan. 
Det var nämligen så att efter en och halv timmes sammanträdande inför åhörare, då man inte fattade några beslut utan bara lyssnade på - och diskuterade - ekonomichefens och en av dom andra många ekonomitjänstemännens genomgång av ekonomin, så blev avbrott för kaffe som följdes av enskilda överläggningar i grupper i olika rum som tydligen fanns lediga.  
I nästan en hel timme var ledamöterna försvunna från klassrummet och när dom kom tillbaka hade dom i olika grupper - var för sig - pratat sig igenom alla beslutsärendena och bestämt sig för för hur dom skulle ställa sig till alltihop. 
Så det blev ju inte lika mycket diskussion när ärendena sedan skulle avgöras i kommunstyrelsen. En stor del av diskussionerna hade ju hållits internt. En mycket märklig nyordning i kommunstyrelsen som Eddie Forsman (m) tydligen har lyckats driva igenom! 
På detta sätt kan tydligen politikerna sitta och kuckelura i enskilda partiöverläggningar på betald "sammanträdestid" som bekostas av kommunens medborgare! Och detta naturligtvis för att alla ledamöter sedan ska rätta sig efter sina partipiskor och inte lyssna på andras argument.
Man kan tycka att kommunstyrelsens ledamöter ska vara så väl förberedda (för vilket dom får 521 kronor för den första timmen) att några sådana enskilda genomgångar under sammanträdestiden inte skulle behövas. Det står ju för övrigt fritt för partigrupperna att själva träffas innan om dom vill, eftersom dom ju ska ha fått kallelse med alla handlingar hemskickade en vecka innan sammanträdet. 
För oss åhörare - som mest var vi 11 på plats i rummet och 26 som följde det i direktsändning via min mobilkamera - så blev det ju inte särskilt öppet, när en stor del av debatten fördes i andra rum bakom slutna dörrar! 
Fram för att ALLA kommunstyrelsesammanträden ska vara öppna i fortsättningen och UTAN några gruppkuckeluranden i andra rum! 

Vill Du kommentera, klicka här! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar