Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 1 maj 2014

Valborg, "Vappu" och Första maj i Borgholm

Valborgsmässoafton var det igår med eldar, vårtal, och sång runtom på Öland. Ett praktfullt fyrverkeri lyste upp den mörka himlen över Borgholms slottsruin medan majbålet sprakade strax intill. 
Men idag är det Första maj och det står Valborg i almanackan. I Finland är det stor folkfest när man firar "Vappu", som det heter där. Man picknickar runt om i städernas parker och grönområden. Minns ett hav av vita mössor i Brunnsparken en gång som jag denna dag var i Helsingfors. Studenter i alla åldrar - inte bara dom unga - hade sina studentmössor på och firade dagen i det gröna med familj och vänner, bubbel och matsäckskorgar. Himla trevligt!
I Sverige handlar det ju mer om politik och "demonstrationståg", huvudsakligen under röda fanor. 
Här på Öland hade Borgholms socialdemokrater dagen till ära hyrt in en hel promenadorkester långt uppifrån Småland med närmare tjugo drillflickor i följe. Tillsammans utgjorde dom väl en hel busslast. 
Dom ledde ett "demonstrationståg" från Folkets hus till torget i Borgholm. 
Därefter kom närmare sjuttio "demonstranter" ( vid tredje genomräkningen fick jag det till sextiosju tågande, en barnvagn och en hund) med Ilko Corkovic, Runstenssossan Gunilla Johansson och en SSU-are från Kalmar i spetsen. Röda fanor och plakat. 
Vill Du se och höra så har Du en filmsnutt här.
Sen satte dom sig på bänkar som forslats till torget. Lade märke till att Borgholms socialdemokrater tydligen sitter ner när Internationalen spelas. Och inte sjunger dom heller. Det kan ni se och höra i en annan liten filmsnutt här, där Ilko sitter beredd med sitt värvningsblock.
Lägger mig inte i rikspolitiken utan hade egentligen gått till torget idag för att höra vad ledaren för vår kommuns största parti har att säga om kommunens framtid. Därav blev dock inte mycket. Trots att Ilko höll på och talade i över 25 minuter* så var det bara två (!) av dessa minuter som han ägnade åt lokalpolitiken och Borgholms kommun! Och det var sannerligen inget konkret som kom fram under dom båda minutrarna inte! Han läste bara upp några punkter i ett valmanifest** och så var det prat om samsyn, en samsyn som vi inte har sett röken av, mer än möjligen att Ilko under snart fyra års tid har suttit i knä hos Eddie Forsman, Stig Bertilsson och Lisbeth Lennartsson. Men det sista nämnde han inte. 
*) Fotnot 1: Eftersom Ilkos tal i många stycken tydligen var identiskt med partiledare Stefan Löfvens tal i Stockholm som direktsändes i TV under dagen (dock med skillnaden att där Löfven talade om solidaritet, så talade Ilko om "soliditet", vilket är något helt annat) så kan man sluta sig till att det funnits en färdig förlaga som distribuerats i förväg till alla socialdemokratiska talare. 
Ilkos långa tal var som ett eko av detta förutom de båda "lokala minutrarna" och en knapp minut i inledningen där han berättade personligt om invandrarkillen som för tjugoett år sedan kom med sin familj från krigets Bosnien till tryggheten i Sverige.

**) Fotnot 2: Ber att få återkomma till Ilkos valmanifest i senare blogginlägg.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar