Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 18 maj 2014

Fråga till EU-kandidater

Har fått en fråga från en läsare på fastlandet som jag formulerat om och skickat vidare med mejl till toppkandidaterna (dom fem översta på listan i alla partier* som ställer upp i EU-valet nästa söndag). 
Så här lyder mejlet:   

Hej Du som kandiderar till en plats i EU-parlamentet!                                                                                                             
Här är en fråga som har blivit ett stort debattämne på många håll där lagen om offentlig upphandling (LOU) ställts på sin spets och fått märkliga konsekvenser.
När en kommun ska upphandla t ex skolskjutsar så kan man p g a LOU inte göra det från ett lokalt företag om ett annat företag lämnat in ett anbud som ligger några ören billigare per kilometer. Trots att skillnaden på totalkostnad blir försumbar, så tvingar LOU kommunen att välja företaget med det lägsta anbudet med risk att det lokala företaget får säga upp anställda och kommunen därmed får minskade skatteintäkter.
Är Du och Ditt parti beredda att verka för att LOU ändras så att likvärdiga – eller i det närmaste likvärdiga – priser kan resultera i att lokala företag prioriteras?
    
Svar emotses senast tre dagar före EU-valdagen nästa söndag.

Per Lublin
Borgholm
Öland 
  
Denna fråga har gått till samtliga partiers toppkandidater inför EU-parlamentsvalet (inräknat dem som redan sitter i parlamentet och kandiderar för omval). Svaren kommer att publiceras på min blogg www.kommun.just.nu lördag den 24 maj.


*) Fotnot: Med "alla" räknas här alla svenska partier som antingen redan är med i EU-parlamentet (socialdemokraterna, moderaterna, folkpartiet, piratpartiet, miljöpartiet, centern, kristdemokraterna och vänsterparrtiet) har varit med i EU-parlamentet (junilistan) eller som ändå kan ha en faktisk chans att komma in chans att komma in (sverigedemokraterna och feministiskt initiativ). 

Vill Du kommentera, klicka här!

2 kommentarer:

  1. Man blir fundersam. Gjorde Kommunen rätt från början? Kan inte kommunalrådet LOU? Var går gränsen för "försumbar" 10 kr, 10000 kr, 1 miljon eller kanske någon annan summa?

    SvaraRadera
  2. Svar på fråga 1:
    Nej, kommunen gjorde inte rätt från början. Man borde ha tagit med klimataspekten i upphandlingsunderlaget och krävt att bussarna skulle vara stationerade inom - eller i nära anslutning - till respektive distrikt (= mindre utsläpp i samband med framkörning).

    Svar på fråga 2:
    Nej, det verkar inte så. Kommunalrådets kunskaper på det juridiska området tycks vara väldigt begränsade.

    Svar på fråga 3:
    Det går inte att ange någon exakt gräns. Vad som kan vara "försumbart" varierar beroende på vad saken gäller. Om det handlar om att rädda några arbetstillfällen inom kommunen kan 10 000 kronor vara försumbara, eftersom kommunen kan få tillbaka dom pengarna många gånger om på vederbörande personers kommunalskatt,

    Om vi t ex tittar på ett aktuellt fall så var skillnaden mellan buden från Tomas Buss och Berkvarabuss endast några tusenlappar. I högsta grad försumbart i sammanhanget.

    SvaraRadera