Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 28 maj 2014

Prestigefyllt nedläggningsbeslut mot bättre vetande

Med facit i hand har nedläggningen av Runstens skola kommit att bli ett kostsamt felgrepp för Borgholms kommun, men en stor majoritet av kommunfullmäktiges ledamöter gjorde om samma misstag en gång till i måndags, när man för tredje gången beslutade att skolan skulle läggas ner.
Misstag är väl för snällt sagt, när man medvetet begår en handling som man innerst inne inser är fel. 
Misstag var det kanske den gången för två år sedan när man beslutade att lägga ner en skola på östra sidan. Man trodde väl att kommunen skulle kunna spara pengar på det. Att Förvaltningsrätten sedan rev upp beslutet innan det trätt i kraft borde kommunledningen ha tagit som en skänk från ovan, eftersom man då visste att dom flesta runstensbarnen skulle hamna i Gårdbyskolan - medförande stora kostnader för kommunen i form av skolpengar till grannkommunen - istället för i Gärdslösa, som man hade utgått ifrån. Beslutet hade inte blivit någon besparing för kommunen utan snarare tvärtom. Man kunde då ha valt att behålla båda skolorna i Gärdslösa och Runsten och ha "räddat tillbaka" runstensbarnen innan skolterminen hade börjat.
Istället valde man att göra om beslutet att lägga ned Runstens skola en gång till, men nu var det inte misstag utan nu var det ren idioti!   
Men eftersom kommunfullmäktige har en ordförande som inte klarar av att leda ett sammanträde i enlighet med kommunallagens föreskrifter så blev även detta beslut undanröjt av Förvaltningsrätten! 
Nu har runstensbarnen anpassat sig till skolan i Gårdby och verkar stortrivas där, så dom barnen är nog förlorade för Borgholms kommun även om skolan i Runsten skulle öppna igen. 
Däremot kunde en kommande generation runstensbarn som inte börjat skolan än komma att gå i skola i hemkommunen när det blev dags om Runstens skola hade öppnat igen! 
Vilket kommunfullmäktige med röstsiffrorna 29 - 5 beslutade tacka nej till i måndags efter en "debatt" där jag - pinsamt nog för kommunfullmäktige - var den ende hade något säga om det hela!  
Kan inte se att det fanns någon annan anledning än den politiska prestigen till att nu för tredje gången besluta lägga ner Runstens skola!
Vill du se och höra "debatten" och kvällens första omröstning, klicka här

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar