Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 15 maj 2014

Skolskjutsfrågan igen


Skolskjutsfrågan ser ut att bli en juridisk nöt. Nu är det upp till kommunstyrelsen att göra rätt men att göra det på sådant sätt att uppdraget hur som helst går till Tomasbuss som tidigare - ett företag med många anställda hemmahörande i Borgholms kommun. Ny upphandling? Förlängning av tidigare avtal? 
Det vore väl självaste fan om en kommun inte ska kunna ge jobb till företag hemmahörande i den egna kommunen när skillnaden mellan anbuden är helt försumbar och kommunen ekonomiskt faktiskt skulle vinna på att det gick till ett företag inom den egna kommunen. 
Det finns ju faktiskt en princip om kommunalt självbestämmande som borde gälla här! 

Vill Du kommentera, klicka här!

6 kommentarer:

  1. Man får väl skriva in som skallkrav att chaufförerna skall bo i kommunen och inte flytta därifrån så länge avtalet gäller. Tala om att vilja ha tillbaka livegenheten i utbyte mot fri företagsamhet????

    SvaraRadera
  2. Den där ironin går inte riktigt hem, i varje fall inte hos mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stackare, du kan inte gå i god för verkligheten.

      Om varje upphandling inom kommun skall ha en diff på x ören för att försvara sitt område så kommer hela samhället raseras!

      Vi höjer med x kr per upphandling oavsett område? Bara vi försvarar företagen inom kommunen som betalar statlig skatt!

      Vad säger emot att Bergkvarabuss inte anställer dagens chaufförer för att få trafiken att fungera?

      Nej, du är en rättshaverist i detta ämne, Du saknar kunskap!

      Radera
  3. Stackare är väl den som spyr ur sig anklagelser men inte vågar skriva skriva under med sitt eget namn!

    SvaraRadera
  4. Hur är det? Är Tomasbuss ett AB? Om man nu ska vara korrekt så betalar i så fall detta bolag statlig skatt på den vinst man kan prestera. När det gäller sakfrågan så anser jag att hela LOU är en enormt trist historia och att den bör ändras så att likvärdiga priser borde resultera i att lokala företag prioriteras. Men...ni kan rösta om detta i EU-valet. Om ni hittar rätt parti!
    Kenneth Sköldemo, åkare i annan utsatt bransch

    SvaraRadera
  5. Hej Kenneth!

    Mycket riktigt så betalar Tomas Buss AB - i likhet med alla andra aktiebolag - inte någon kommunalskatt utan endast skatt till svenska staten.
    Men företaget sysselsätter en massa människor bosatta i Borgholms kommun, som som således betalar inkomstskatt till kommunen.

    Jag håller med Dig om att lagen om offentlig upphandling (LOU) borde ändras på det sätt som Du föreslår, men jag känner inte till om det finns något parti av dem som ställer upp i EU-valet som vill göra den ändringen. Ska försöka bolla frågan vidare.

    SvaraRadera